Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hrdina Podmol i vítězný Loeb

Hrdina Podmol i vítězný Loeb

Rallye Dakar – 4. etapa

Libor Podmol si po jízdě se zraněným okem vysloužil od pořadatelů cenu za odvahu, Sébastien Loeb si připsal první letošní etapové prvenství mezi automobily a Aleš Loprais ztratil v kamionech celkové vedení. To vše a mnoho dalšího přineslo čtvrté dějství letošního ročníku Rallye Dakar.

Úterý představovalo závěrečnou část maratonské etapy. Podle jejích pravidel museli závodníci noc z pondělí na úterý strávit v maratonském bivaku bez mechaniků a dalšího zázemí. Na opravu svých strojů dostali pouze dvě hodiny v improvizované servisní zóně po skončení třetí etapy. Očekávalo se, že čtvrtá etapa už nebude tak náročná. Na programu bylo 299 měřených kilometrů ze Salamíji do Hofufu, které byly složeny především z rychlých úseků.

Motorky: Uznání pro Podmola i nový lídr



Mezi motorkáři přineslo úterý změnu na špici průběžného pořadí. Na celkové první místo se totiž díky druhému letošnímu etapovému prvenství posunul José Ignacio Cornejo. Chilan nadělil 4 minuty a 26 sekund Rossi Branchovi ze stáje Hero, kterého porazili rovněž Ricky Brabec s Kevinem Benavidesem. Pro celkové pořadí tyto výsledky znamenají, že Branch padá na druhé místo a za Cornejem nyní zaostává o 1 minutu a 15 sekund. Třetí nadále zůstává Ricky Brabec se ztrátou 4 minut a 56 sekund na čelo.

Branchovi zkomplikovaly situaci mimo jiné i dva pády: „Boural jsem už po čtyřiceti kilometrech. Koukal jsem se do roadbooku a trefil kámen. Pak jsem boural ještě jednou. Stalo se to dvacet kilometrů před cílem v době, kdy jsem přijížděl do dun. V písku byla tak trochu schovaná velbloudí tráva a já přelétl přes řídítka,“ neskrýval bostwanský jezdec své rozčarování.

Pohled na výsledky mohl dělat radost i českým fanouškům. Martin Michek sice zajel 14. čas, v průběžném pořadí ale tento výkon pro českobudějovického rodáka znamenal posun na deváté místo. Přesto měl ale ke svému vystoupení výhrady.

Martin Michek se posunul na celkové deváté místo. Foto: Orion - Moto Racing Group


„Byla to sice krátká etapa, ale dělal jsem v ní hodně chyb. Nebyl jsem jediný, celý předek bloudil. Stálo to hodně času, na pátém kilometru jsem se musel vracet pro waypoint. Minul jsem ho a nemohl ho zaboha najít,“ posteskl si.

Zatímco Dušan Drdaj skončil na 25. místě, Milan Engel obsadil 31. pozici, Jan Brabec třicátou čtvrtou, David Pabiška čtyřicátou šestou, Martin Prokeš čtyřicátou sedmou a Libor Podmol sedmdesátou šestou. Jako sto druhý byl klasifikován polský jezdec Bartlomiej Tabin, který hájí barvy stáje Orion – Moto Racing Group. V celkovém pořadí je Engel dvacátý čtvrtý, Drdaj dvacátý osmý, Brabec třicátý, Prokeš čtyřicátý devátý, Pabiška padesátý čtvrtý, Podmol šedesátý první a Tabin šedesátý osmý.

U Podmola šlo o velmi náročné úterý. Po pondělním pádu na kameny má totiž napuchlé pravé oko, na které vidí jenom minimálně.

„Jednou jsem přehlédl díru a spadl jsem. Nakonec jsem ale zvládl dojet do cíle. Nechápu, jak nějací lidé mohou řídit s jedním okem, je to fakt hustý,“ přiznal mistr světa ve freestyle motokrosu.
Libor Podmol si vysloužil cenu za odvahu. Foto: Podmol Dakar Team


Podmolovo odhodlání pokračovat v závodě i přes zranění nezůstalo bez povšimnutí. Ředitel závodu David Castera totiž českému jezdci předal cenu za odvahu.

Čtyřkolky: Slovenský návrat na zem



Zatímco v pondělí se mohli slovenští fanoušci radovat z posunu Juraje Vargy do čela čtyřkolek, v úterý přišlo z této euforie vystřízlivění. Vargu totiž trápily technické problémy, které měly za následek šesté místo v etapě a současně pád na čtvrtou příčku celkově. Odtud mu najednou na špici chybí 47 minut a 14 sekund.

„Dnes to nebylo nejlepší. Sice jsme v cíli, ale zároveň jsme se vrátili nohama na zem. Byl to těžký den a popravdě jsem rád, že se mi podařilo do cíle dojet. Měli jsme totiž nějaké technické problémy a nabral jsem dost velkou ztrátu,“ mrzelo slovenského závodníka.

Novým lídrem se v úterý stal Manuel Andújar. Argentinec, který už v roce 2021 Dakar vyhrál, porazil o 32 sekund vítěze posledních dvou ročníků Alexandreho Girouda. Třetí pozici obsadil Marcelo Medeiros. Celkově vede Andújar před Giroudem o 21 minut a 14 sekund. I v absolutním pořadí náleží bronzová pozice Medeirosovi.

Páté místo patří Laisvydasi Kanciusovi, který hájí barvy české stáje Story Racing. V úterní etapě zajel Litevec čtvrtý čas.

Laisvydas Kancius z české stáje Story Racing je ve čtyřkolkách pátý. Foto: Story Racing


Auta: Al-Rajhí navyšuje, Loeb vítězí



Jazíd al-Rajhí si v úterý upevnil celkové vedení. Saúdskoarabský jezdec sice nestačil o 1 minutu a 8 sekund na legendárního Sébastiena Loeba, který dosáhl na své první letošní etapové vítězství, svého hlavního pronásledovatele Carlose Sainze ale porazil přesně o čtyři minuty. Španěl se musel spokojit se čtvrtým časem a celkově zaostává za prvním místem o 4 minuty a 29 sekund. Třetí Násir al-Attíja, který tohoto výsledku dosáhl i v úterý, ztrácí 11 minut a 3 vteřiny. Sébastien Loeb povyskočil na šesté místo.

Z Čechů se už tradičně vedlo nejlépe Martinu Prokopovi. Jihlavský jezdec skončil jako desátý, což v absolutním pořadí znamenalo posun na 13. příčku. Aliyyah Kolocová obsadil po defektu 33. místo, Karel Trněný padesáté a Tomáš Ouředníček devadesáté první. Celkově je Ouředníček padesátý čtvrtý, Trněný šedesátý sedmý a Kolocová sto dvacátá první.

Trněný musel v úterý řešit jednu velmi nepříjemnou situaci: „V dunách nám skočil člověk pod auto. Museli jsme se kvůli němu vracet. Sice ukazoval, že jsem v pohodě, ale je neuvěřitelné, co místní diváci dokážou. Nevím, jestli to byl fotograf nebo někdo jiný, ale skočil nám do cesty,“ byl jezdec stáje Workoutland vyděšen.

S komplikacemi se potýkal i Ouředníček, a to nejenom s bolestí zad: „Asi tři kilometry před cílem jsme uslyšeli silný hluk, ze kterého se vyklubal praskající hydraulický zvedák. To znamenalo, že jsme přišli i o posilovač řízení, což mě donutilo projíždět dunami bez něj,“ prozradil.

Závodníka stáje Toyota Gazoo Racing Czech nepotěšili ani komisaři: „Včera jsme se v maratonském bivaku snažili upozornit traťové komisaře na skutečnost, že jsme pomohli dvěma posádkám v měřeném úseku, ale nikdo z FIA nebyl přítomen. Čekali jsme na ně hodinu. Když nikdo nepřišel, připravili jsme písemné oznámení. Odpověď, kterou jsme nakonec dostali, obsahovala sdělení, že by sice mohli zvážit, zda nám nějaký čas odečtou, ale bohužel bylo dost pozdě na změny ve startovní listině, které by pro nás byly nejdůležitější,“ vysvětluje.

Tomáš Ouředníček neměl šťastný den. Foto: Toyota Gazoo Racing Czech


Mezi challengery dále kráčí za triumfem Eryk Goczal. Polák ovládl už čtvrtou letošní etapu a celkově vede o 30 minut a 55 sekund před svým otcem Markem. Třetí je Mitchell Guthire.

V side-by-sice sice skončil Gerard Farres až jako osmý, na prvním místě celkového pořadí se ale udržel. Před Jeromem de Sadeleerem má náskok 14 minut a 33 sekund a třetí Rodrigo Varela ztrácí 19 minut a 3 vteřiny. Vítězem etapy se stal Joao Ferreira.

Kamiony: Loprais padá zpět za Van Kasterena



Aleš Loprais vydržel v celkovém vedení jenom den. Jezdec z Frenštátu pod Radhoštěm se totiž musel v úterý spokojit se třetí pozicí. Na Januse van Kasterena, který dosáhl už na čtvrtý etapový triumf v letošním ročníku, ztratil 8 minut a 32 sekund. To znamená, že Nizozemec má nyní celkově před Lopraisem opět navrch. Jeho náskok činí 5 minut a 17 sekund.

Lopraise mrzel zejména nepovedený závěr: „Před koncem přišlo krásné dunové pole. Na dohled jsme měli Van Kasterena, který nás v kamenité pasáži přeskočil. Hlídali jsme si ho, ale pak se nám separovala pneumatika. Nebyl to klasický defekt, ale pro jistotu jsme to vyměnili,“ vrací se k zásadnímu zdržení.

Aleš Loprais se v čele kategorie kamionů ohřál jen chvíli. Foto: Instaforex Loprais Praga


Do nejlepší desítky se z Čechů vešel Jaroslav Valtr, kterého na cestě za čtvrtým místem nezastavily ani problémy s naftovým čerpadlem. Celkově drží pátou pozici. Devátý skončil Martin Macík. Jezdec stáje MM Technology nabral ztrátu i kvůli penalizacím. Celkově sice udržel třetí pozici, jeho manko na vedoucího Van Kasterena ovšem narostlo na 45 minut a 43 sekund.

„Bohužel v prachu se nám nepovedlo trefit dva body. To je samozřejmě nepříjemné, ale i to je Dakar. Nevěšíme hlavu a zítra začneme postupně stahovat,“ nevzdává se sedlčanský jezdec.

Jezdec Buggyry Pascal de Baar obsadil šesté místo. Claudio Bellina a Gianandrea Pellegrinelli startující pod hlavičkou MM Technology skončili na dvanácté, respektive devatenácté pozici. Michal Valtr zajel 22. čas a Daniel Stiblík dvacátý devátý. Celkově je De Baar čtvrtý, Bellina devátý, Michal Valtr patnáctý, Gianandrea Pellegrinelli dvacátý, Daniel Stiblík dvacátý čtvrtý a Dušan Randýsek čtyřicátý první.


Dakar Classic: Klymčiw zase druhý


Ondřej Klymčiw dosáhl mezi klasiky se svou Škodou 130 LR na další druhé místo. Porazil ho pouze celkový lídr Carlos Santaolalla. V průběžném pořadí vede Španěl před našim reprezentantem o devět bodů. Třetí zůstává Lorenzo Traglio.

Ondřej Klymčiw to má mezi klasiky rozjeto na pódium. Foto: Škodovkou na Dakar


Jan Vinš skončil v úterý čtyřicátý a celkově je dvacátý první. Barbora Holická obsadila 57. místo a v průběžném pořadí jí patří 63. příčka.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Podmol Dakar Team