Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Al-Attíja najel na Loeba přes minutu, Macík bral bronz

Al-Attíja najel na Loeba přes minutu, Macík bral bronz

Rallye Dakar - 9. etapa

V úterý čekala na účastníky letošního ročníku Rallye Dakar devátá etapa. Ta se konala ve Wadi Ad Dawasiru a patřila k jednomu z kratších dnů soutěže. Na programu bylo 287 měřených kilometrů.

Z jezdců usilujících o celkové vítězství mezi automobily se v předchozích dvou etapách vedlo lépe Sébastienu Loebovi. V úterý se ale vedoucímu muži Násiru al-Attíjovi po delší době opět podařilo Francouze porazit. Zatímco jezdec Toyoty skončil na třetí pozici, devítinásobný mistr světa v rallye obsadil mimo jiné po defektu pneumatiky pátou příčku a za Katařanem zaostal o jednu minutu a sedm sekund.

"Když pominu pondělní problémy, tak jsme předvedli další dobrý výkon. Nyní máme dobrý náskok, takže jsem docela spokojený. Zdálo se, že Toyota dnes byla v dobré formě. Pneumatiky BF Goodrich dnes fungovaly vážně dobře, protože na trati byly kameny, štěrk a písek. Máme radost, že se nám takto daří jezdit každý den. Není to lehké, ale těší nás, že se blížíme k cíli," řekl po dojezdu šťastný Al-Attíja.

Jak již uvedl celkový lídr soutěže, Toyota byla v úterý skutečně v dobré formě. Al-Attíju totiž porazili pouze jeho týmoví kolegové Giniel de Villiers a Henk Lategan. Zatímco De Villiers zaznamenal první letošní etapové vítězství, jeho krajan z Jihoafrické republiky Lategan bral druhou příčku. Ani pro jednoho z nich se ale etapa neobešla bez potíží. Vítěz z roku 2009 totiž musel dojíždět s pomalým defektem pneumatiky. Lategan pak zase musel měnit gumu v průběhu etapy.

Giniel de Villiers vyhrál první letošní dakarskou etapu. Foto: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool



Z českých jezdců se tradičně vedlo lépe Martinu Prokopovi. Jezdec stáje Benzina Orlen byl klasifikován na 22. příčce. Jeho krajan Miroslav Zapletal startující s vozem Ford F150 své vlastní stáje Offroadsport obsadil 40. pozici.

Al-Attíja nyní vede před Loebem o 34 minut a 5 sekund. Jeho náskok mohl být ještě větší, Katařan ale dostal pětiminutový trest za to, že si on i jeho spolujezdec Matthieu Baumel po pondělním defektu správně nezapnuli bezpečnostní pásy. Třetí zůstává Jazíd al-Rajhí, který skončil v úterý čtrnáctý. Martin Prokop nadále drží osmou pozici a Miroslav Zapletal je dvacátý pátý.

Největší radost přinesla českým fanouškům v deváté etapě kategorie kamionů. Svůj nejvydařenější den v letošním ročníku soutěže totiž zažil Martin Macík. Nad síly jezdce týmu Big Shock Racing byli pouze vítězný Eduard Nikolajev a druhý Dmitrij Sotnikov ze stáje Kamaz a obsadil tak třetí místo.

Opět byl vidět jezdec Buggyry Ignacio Casale, který zopakoval páté místo z pondělní etapy. Aleš Loprais skončil šestý. Na 11. pozici se umístil jezdec české stáje Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius. Řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček skončil 27. Po pondělní havárii už do etapy nenastoupil šéf stáje Fesh Fesh Tomáš Vrátný, pro kterého tak letošní Dakar skončil. Vrátný je tedy druhým českým odstoupivším jezdcem mezi kamiony. V soutěži už nepokračuje ani Martin Šoltys, který si v šesté etapě narazil záda.

Po skončení úterní etapy ovšem došlo k roztržce mezi Martinem Macíkem a Ignaciem Casalem. Český závodník si stěžoval, že ho jezdec Buggyry během etapy zdržoval. S tím ale trojnásobný dakarský vítěz v kategorii čtyřkolek nesouhlasil.

Martin Macík sice skončil třetí, podle jeho slov mu ale Ignacio Casale upřel ještě lepší umístění. Foto: Big Shock Racing



"Mohli jsme vyhrát, bohužel nás ale Ignacio nechtěl pustit před sebe. Vůbec nevíme proč, vůbec o nic mu nešlo. Od sedmdesátého kilometru jsme ale jeli v závěsu za ním. Několikrát jsme ho dohnali, ale nepředjeli. Jinak se nám ale jelo výborně," uvedl Macík ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

To si ale Casale nenechal líbit a na video zareagoval: "Nelži svým fanouškům, kámo, buď pokornější a nevymýšlej si další lži. Víš dobře, že jsi mě dojel, protože přede mnou byly nějaké vozy kategorie Side-by-side, které jsem se snažil zdolat. Musel jsem zastavit v prachu, protože i když jsem zmáčknul Sentinel (bezpečnostní systém, který upozorňuje jezdce, když je chce někdo předjet - pozn. red.), tak nejeli. Když jsem je ale předjel, tak jsi se nedokázal s námi držet nebo nás předjet," napsal jezdec Buggyry v komentáři pod videem.

Casale navíc tvrdí, že Macíkovi nechal pro předjetí několikrát prostor: "Když jsi zmáčknul Sentinel, tak jsem třikrát uhnul na stranu a dokonce jsem ukázal rukou, abys mě předjel, ale tys to neudělal a neměl jsem v plánu zastavit takto znovu, abych ztrácel minuty čekáním na to, až mě předjedeš, protože jsme jeli většinou po širokých cestách. Nebo jsi mě mohl předjet v dunách," pokračoval.

Závodníkovi Buggyry se nelíbila ani Macíkova reakce v cíli: "Přijde mi docela nesportovní přijít k mému kamionu, mlátit do mých dveří jako šílený a zkoušet se prát, řvát a tak dále.. Už se nevymlouvej, brácho. Trénuj, víc makej, vrať se příští rok silnější a zkus vyhrát, protože jsi dobrý a máš na to. Uvidíme se zítra na trati," zakončil Casale.

Lídrem kategorie kamionů zůstává Dmitrij Sotnikov. Nikolajev ale jeho náskok stáhnul na 8 minut a 51 sekund. Třetí je stále Anton Šibalov. Aleš Loprais je i nadále čtvrtý jako nejlepší Čech. Macík je devátý, Paskevičius jedenáctý, Tomeček dvacátý šestý a Casale po problémech v prvním týdnu soutěže dvacátý devátý.

V lehkých prototypech se Seth Quintero opět přiblížil k rekordu Pierra Lartigua v počtu nejvíce vyhraných etap na Dakaru z roku 1994. Američan dosáhl již na své deváté letošní prvenství a nyní už mu tak chybí jen jedno, aby Lartigua dorovnal. Druhá skončila v úterý Cristina Gutiérrezová a třetí Francisco Lopez Contardo, který i nadále vede celkově před Sebastianem Erikssonem a Fernandem Alvarezem. Josef Macháček v úterý opět řešil problémy s řemenem a obsadil 10. místo. Celkově zůstal sedmý. Quintero je po problémech s diferenciálem ve druhé etapě až 23.

Seth Quintero je kousek od vyrovnání rekordu v počtu vyhraných etap během jedné Rallye Dakar. Foto: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool



V kategorii Side-by-side získal už páté letošní etapové prvenství Marek Goczal před Austinem Jonesem a svým bratrem Michalem. Celkově stále vede Jones před Gerardem Farresem Guellem a Michalem Goczalem. Marku Goczalovi patří čtvrté místo.

Mezi motorkáři se mohl radovat letos podruhé jezdec Hondy Jose Ignacio Cornejo. Chilana následovali druhý Kevin Benavides se třetím Rickym Brabecem. Až na 13. místě skončil Sam Sunderland, který do etapy vstupoval jako průběžný lídr. Jeho nejbližší dva pronásledovatelé v celkovém pořadí Matthias Walkner a Adrien van Beveren obsadili čtvrtou, respektive devátou pozici. To mělo za následek změnu v průběžném pořadí. Zde nyní vede Walkner před Sunderlandem a Van Beverenem.

Matthias Walkner vede po úterní etapě mez motocykly. Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool



Z Čechů se opět vedlo nejvíce Martinu Michkovi, který skončil čtrnáctý. Jan Brabec obsadil 23. příčku a Milan Engel, kterému opět odešla zadní brzda, skončil na 40. místě. Mezi jezdci jedoucími bez asistence z toho byla 4. příčka. Jezdec české stáje Klymčiw Racing Wolfgang Payr se umístil na 123. pozici. Celkově je Michek devatenáctý, Brabec dvacátý druhý, Engel třicátý pátý a Payr sto osmnáctý. V hodnocení Original by Motul pro závodníky startující bez asistence drží Engel pořád druhé místo.

Ve čtyřkolkách zvítězil Pablo Copetti před Alexandrem Giroudem a Franciscem Morenem. Celkově ale zůstává první Giroud, přestože Copetti stáhl jeho náskok na 24 minut a 31 sekund. Třetí je Kamil Wisniewski, kterého v úterý trápil motor. Zdeněk Tůma měl v deváté etapě problémy se sáním a také zapadl. Skončil na sedmé příčce. Celkově zůstává pátý.

V podniku Dakar Classic, který se koná souběžně s Rallye Dakar jako soutěž v jízdě pravidelnosti a navigaci pro historická vozidla, zvítězil loňský vítěz Marc Douton. Z Čechů dopadl nejlépe dvacátý první Zdeněk Ondráček. Ondřej Klymčiw znovu musel řešit technické potíže a navíc měl defekt pneumatiky. Nakonec obsadil až 72. pozici. Slovenský jezdec z českého týmu Fesh Fesh Radovan Kazarka byl klasifikován jako 87., Petr Fiala jako 113., Dušan Randýsek jako 115., Albert Pance jako 120., Martin Čábela jako 127. a Olga Roučková jako 130.

Celkově stále vede Serge Mogno. Zdeněk Ondráček přeskočil Ondřeje Klymčiwa a nyní se jako nejlepší český jezdec nachází na 14. příčce. Klymčiw je 15., Randýsek 94., Kazarka 96., Fiala 114., Čábela 125., Roučková 126. a Pance 130.

Auta - 9. etapa: 1. Giniel de Villiers - Dennis Murphy (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 2:23:08, 2. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:00:09, 3. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:01:04, 4. Mattias Ekström - Emil Bergkvist (oba Švédsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:02:07, 5. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:02:11... 22. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:11:27, 40. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:23:53.

Auta - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 30:15:04, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:34:05, 3. Jazíd al-Rajhí - Michael Orr (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:53:44, 4. Orlando Terranova - Daniel Oliveras Carreras (Argentina - Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +1:31:09, 5. Giniel de Villiers - Dennis Murphy (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +1:40:01... 8. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +1:59:28, 25. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +5:32:33.

Kamiony - 9. etapa: 1. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 2:38:43, 2. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:02:34, 3. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:02:37, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:03:29, 5. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:04:13... 6. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:06:04, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:14:45, 27. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +1:17:49.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 32:43:53, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:08:51, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:41:18, 4. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +1:32:57, 5. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +1:47:30... 9. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +4:29:51, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +5:44:44, 26. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +45:34:15, 29. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +74:03:16.

Lehké prototypy - 9. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 2:50:04, 2. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:02:20, 3. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:05:29, 4. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:06:19, 5. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:14:21... 10. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:19:38.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 35:47:12, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +1:19:51, 3. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) +3:06:21, 4. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +4:53:51, 5. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +5:00:27... 7. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +6:24:27.

Side-by-side - 9. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) 3:00:52, 2. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:00:58, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:36, 4. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:07, 5. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:35.

Side-by-side - průběžné pořadí: 1. . Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 37:14:28, 2. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:13:47, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:16:27, 4. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:32:19, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:36:10.

Motorky - 9. etapa: 1. Jose Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) 2:29:30, 2. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:01:26, 3. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:01:47, 4. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:02:06, 5. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:02:10... 14. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:08:09, 23. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:11:08, 40. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:28:53, 123. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +3:03:04.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 30:14:03, 2. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:02:12, 3. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:03:56, 4. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:04:41, 5. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:10:22... 19. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:58:50, 22. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +2:05:24, 35. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +3:55:20, 118. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +34:12:33.

Čtyřkolky - 9. etapa: 1. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) 3:18:58, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:06:16, 3. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:09:05, 4. Vincent Padrona (Francie, Drag´on Rally Team, Yamaha 700 Raptor) +0:16:45, 5. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +0:16:53... 7. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:57:19.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 38:06:16, 2. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:24:31, 3. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +2:38:02, 4. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +2:38:42, 5. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +7:06:29.

Dakar Classic - 9. etapa: 1. Marc Douton - Jérémy Athimon (oba Francie, NPA Würth Modyf, Porsche 911 Safari Type G 1985) 16 bodů, 2. Miquel Angel Boet - Aleix Cabarroques Guillem (oba Španělsko, Avall Competicio, Land-Rover Range Rover) 19 bodů, 3. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 20 bodů, 4. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 20 bodů, 5. Jean-Francois Bottiau - Eric Bottiau (oba Francie, Toyota Land Cruiser 100) 24 bodů... 21. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 49 bodů, 72. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 316 bodů, 87. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 1440 bodů, 113. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 11348 bodů, 115. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 12580 bodů, 120. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 20120 bodů, 127. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 24000 bodů, 130. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 24000 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí: 1. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 274 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 425 bodů, 3. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 597 bodů, 4. Jordi Celma Obiols - Xavi Ribas - Jorge Toral (všichni Španělsko, Pedrega Team, Mercedes 16-38) 616 bodů, 5. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 645 bodů... 14. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 1492 bodů, 15. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 1515 bodů, 94. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 27737 bodů, 96. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 28503 bodů, 114. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 54399 bodů, 125. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 75448 bodů, 126. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 86475 bodů, 130. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 128899 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool