Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sainz má o favoritech jasno

Sainz má o favoritech jasno

Zvítězí Toyota nebo Mini

V posledních dvou ročnících Rallye Dakar slavily v kategorii automobilů vítězství Toyota a Mini. Zatímco v roce 2019 triumfoval jezdec Toyota Gazoo Racing Teamu SA Násir al-Attíja, v roce 2020 vystoupil na nejvyšší stupeň Carlos Sainz ze stáje Mini X-raid. Podle něj se bude mezi těmito dvěma značkami odehrávat bitva o vítězství také v ročníku 2021.

„Myslím si, že to bude mezi Toyotou a Mini. Pojede mnoho toyot a jenom dvě mini. Již v předchozích dvou soutěžích jsme mohli vidět, že jsme donutili Toyotu ke zlepšení. Souboj s Násirem bude náročný,“ říká osmapadesátiletý Španěl.

Svou premiéru v tomto podniku si v lednu odbude stáj Bahrain Raid Xtreme, která je společným projektem Království Bahrajn a firmy Prodrive. Do vozů s názvem BRX Hunter usednou devítinásobný šampion WRC Sébastien Loeb a dvojnásobný vítěz Rallye Dakar (v roce 2004 na motocyklu, v roce 2014 s automobilem) Nani Roma. Sainz je ale ohledně šancí tohoto týmu opatrný.

„Ve vozech Prodrivu pojedou dva velmi dobří jezdci. Loebův návrat pozvedá úroveň startovního pole. Prodrive je velice schopný a dokáže postavit vítězné a spolehlivé auto. Je velice těžké vyhrát při prvním startu. Neříkám ale, že je to nemožné. Ať testujete jakkoli, soutěžní rychlost a překvapení, která vás během závodu potkají, jsou něco jiného,“ dodává.

Carlos Sainz a Lucas Cruz. Carlos Sainz a jeho spolujezdec Lucas Cruz budou i v nadcházejícím ročníku Rallye Dakar hájit barvy týmu X-raid Mini. Foto: Dakar Rally

El Matador, jak se Sainzovi přezdívá, bude letos usilovat o svůj čtvrtý triumf v Rallye Dakar. Kromě ročníku 2020 tuto soutěž ovládl také v roce 2010 s Volkswagenem a v roce 2018 s Peugeotem.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: X-raid Team