Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston předvedl skutečný nový vůz

Aston předvedl skutečný nový vůz

První bojovník nové generace.

Po digitálních obrázcích od týmu Haas a fotografiích předváděcího vozu Red Bullu jsme se již dočkali i prvních fotografií reálného vozu sezony 2022. Samozřejmě, detaily se budou měnit a některé části aerodynamiky bude Aston Martin nejspíš nasazovat na vůz a testovat až postupně během šesti dnů předsezonních testů. Vůz týmu ze Silverstone nebyl odhalen v jeho továrně, ale v sídle automobilky Aston Martin v Gaydon. Do rodného města se však vrátí dnes, na okruhu Silverstone absolvuje první kilometry v rámci filmovacího dne.

Z vozu téměř úplně zmizela růžová barva, která na něm byla díky sponzorovi BWT, který se údajně přesunul ke konkurenci. Bohatě ho však nahrazuje Aramco, které je spolu s Cognizantem dalším titulárním sponzorem týmu a obsadilo prominentní místa na již téměř kompletně zeleném voze.

Tým do nové éry vstoupí pod novým vedením. Na začátku ledna se rozloučil dlouholetý šéf týmu Otmar Szafnauer a rychle byl nahrazen bývalým sportovním ředitelem automobilky BMW, Mikem Krackem. Technický ředitel Andy Green se přesouvá do více seniorské pozice vyššího technického ředitele, novým technickým ředitelem je Dan Fallows z Red Bullu a postu konstrukčního ředitele se ujal Luca Furbatto z týmu Alfa Romeo.

Nová pravidla pro aerodynamiku přinesla pár nových výzev. Nejdůležitější skutečností je, že vozy budou využívat přísavný efekt, proto je všichni budou chtít mít co nejblíže vozovce. Čím níže, tím lepší rychlost,“ prozradil Green. „To vybízí k relativně tvrdému nastavení a kvůli tomu budou muset závodníci nové vozy řídit trochu jako motokáry.

Za tým Aston Martin budou i letos závodit Němec Sebastian Vettel a Kanaďan Lance Stroll. Na místě testovacího a náhradního jezdce zůstává další Němec, Nico Hülkenberg.

AMR22. Foto: Aston Martin

 

Zdroj: Aston Martin, Motorsport, úvodní foto: Aston Martin