Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull spouští interní vyšetřování

Red Bull spouští interní vyšetřování

Vadí mu zelená kopie.

Šéf Red Bullu se pustil do vyšetřování uvnitř svého týmu. Cílem je zjistit, zda mohla uniknout data, na jejichž základě Aston Martin překopal svůj letošní vůz na hodně věrnou kopii RB18.

Měli na to vyhrazený čas a akceptovali to, co zde měl Aston Martin k dispozici,“ řekl Christian Horner v rozhovoru pro Sky v reakci na prohlášení FIA, že Aston Martin má zdokumentovaný vlastní vývoj svého vozu. "Samozřejmě, pokud na světlo vyplouvá cokoliv ilegálního, bude to zcela jiný příběh."

Na jedné straně je velmi podezřelé, že se zelený vůz začal podobat zrovna na vůz týmu, ze kterého v zimě získal klíčové osobnosti Andrewa Alessiho, Dana Fallowse a další aerodynamiky. Druhý jmenovaný se však k Aston Martinu oficiálně připojil teprve před měsícem, a to už musel být vývoj B-verze vozu AMR22 v plném proudu. Kromě toho, vždy se následuje příklad nejrychlejších vozů, což jsou letos Red Bull a Ferrari, ačkoli málokomu se to podaří tak rychle a tak věrně.

Na podobnost nás upozornila sama FIA. V podstatě nás oslovili s tím, že schvalují vůz nápadně podobný našemu, tak nás poprosili o seznam lidí, kteří od nás odešli a místa kde zakotvili. Taková žádost vás zvedne ze židle. Je normální, že vaši lidé po vypršení konkurenční doložky v jejich smlouvách nastoupí do jiného týmu i se vším, co si odnesli v hlavě. Totálně nepřijatelné by bylo, kdyby se ukázalo, že došlo k odcizení duševního vlastnictví.

Faktem je, že kopírování je zakázáno,“ doplnil Helmut Marko. „A na tuhle situaci se je třeba dívat s přihlédnutím k faktu, že od nás odešlo sedm lidí a že náš bývalý šéf aerodynamiky dostal od Aston Martinu neobyčejně skvělou nabídku. Hledáme důkazy. Už víme, že data byla stahována.

Proběhl pouze normální vývojový proces,“ tvrdí šéf Astonu, Mike Krack, jenž je v týmu také nový. „Snad si vzpomenete, že když se u nás projevil problém se silným porpoisingem, tak jsme řekli, že pracujeme na změnách. A takto prostě vypadá výsledek tohoto procesu.

Důležitou otázkou je, zda bude B-verze Aston Martinu rychlá. Foto: Aston Martin

Jak velká kauza z toho vyroste, to bude nejspíš hodně záležet na rychlosti zeleného Red Bullu. Když tým Racing Point závodil s vozem přezdívaným růžový Mercedes, nikdy nebyl stejně rychlý jako originální Mercedes, přestože od Mercedesu nakupoval částí vozu včetně převodovky a pohonné jednotky.

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: Aston Martin