Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Hamilton byl osamělý, ale úspěšný.

Hamilton byl osamělý, ale úspěšný.

Russell nesouhlasí se svým trestem.

George Russell vidí svou penalizaci za kolizi se Sergiem Pérezem jako příliš tvrdý trest. Je pravdou, že ke kolizi došlo uprostřed trati, ale předtím ho jezdec Red Bullu vyhnal až na obrubník a v té rychlosti byl pak už i Russell bezmocný.

"Už jsem viděl videozáznam a podle mě byl ten trest příliš tvrdý," řekl jezdec Mercedesu, který se po pádu téměř na poslední místo stihl do konce závodu probojovat na čtvrté. „Bylo to po startu, všichni bojovali a Checo se pustil do odvážného manévru vnější stranou zatáčky. Udělal to i ve sprintu Valtterimu a Valtteri kvůli tomu vyjel až na vrchol obrubníku, aby se mu vyhnul. Chtěl jsem udělat to samé, ale těsně přede mnou byl Carlos a těsně vedle mě Checo, takže jsem neměl moc manévrovacího prostoru. Je mi líto, že to ukončilo jeho závod.

S Pérezovým manévrem nebyl spokojen ani Helmut Marko, přestože souhlasil s trestem pro Russella. Šéf motorsportu Red Bullu prozradil, že Péreze před startem vysloveně varovali, aby to vnější stranou čtvrté zatáčky už nezkoušel, protože loni takto kolidoval s Landem Norrisem a předloni to samé ve službách Red Bullu předvedl Alexander Albon v souboji s Hamiltonem, čímž přišel o šanci na vítězství.

Russell si zazávodil do sytosti. Foto: Mercedes

Hamilton se včera problémům vyhnul, předjel pomalejší vozy a bez konkurence týmového kolegy se pak ocitl v zemi nikoho daleko od jezdců Ferrari a Maxe Verstappena. Díky poruše pohonné jednotky Carlose Sainze to nakonec stačilo ke druhé účasti na stupních vítězů v řadě.

Výsledek je masivním úspěchem, přestože závod to byl osamělý,“ řekl sedminásobný šampion. „Přede mnou byla asi tak 30sekundová mezera, takže souboje vpředu jsem sledoval na velkoplošných obrazovkách, když jsem měl čas na rovinkách. Když jsem vyjížděl z první, oni už byly v šesté. Takže jsem byl tak trochu i divákem a viděl jsem některé jejich předjížděcí manévry. Tým odvedl fantastickou práci při opravě vozu (po havárii v páteční kvalifikaci), za to jsem mu velmi vděčný.

Během víkendu došlo i k nechutnému incidentu, když podnapitý divák nadzvedl šaty fanynce Lewise Hamiltona s vysvětlením, že Hamiltonovi fanoušci si žádný respekt nezaslouží. Nedělní závod sledovala fanynka přímo z garáže týmu Mercedes. Na sociálních sítích se řada dalších diváků svěřila s nepříjemnou zkušeností z tribun, přičemž útoky byly sexistické, rasistické i homofobní. Nový problém je spojován s čerstvým přílivem fanoušků mladého a mladšího středního věku, které F1 opět dokázala oslovit.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes