Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton odstartuje až z pátého místa

Hamilton odstartuje až z pátého místa

Byl potrestán za blokování Räikkönena

Sportovním komisařům tentokrát nemůže nikdo vyčítat, že by měřili dvojím metrem. V případech Lewise Hamiltona a Georgea Russella totiž vynesli identický verdikt.

Oba jezdci byli shledáni vinnými z blokování soupeře, které „nebylo vynuceno okolnostmi“. Na roštu zítřejší velké ceny se postěhují o tři místa vzad. Pro Russella, jenž se připletl do cesty Kvjatovi, to valný praktický význam nemá. Ovšem Hamilton padá až do třetí řady a na jeho pozici v první lajně se posouvá Verstappen.

Také George Russell byl ve špatné chvíli na špatném místě

U obhájce titulu se ve zdůvodnění rozhodnutí píše: „Vůz číslo 44 vyjel z boxů a byl dojížděn jinými, mezi nimiž byl i vůz číslo 7. Vůz číslo 44 sice učinil pokus mu uhnout, protože vůz číslo 7 absolvoval rychlé kolo, ale tento manévr nestačil k tomu, aby nedošlo ke zdržení vozu číslo 7.“ Převedeno z úřední mluvy do normální řeči: Hamilton se vyhýbal způsobem, který donutil Räikkönena přerušit jeho pokus.

Byla to z mé strany chyba, za kterou přebírám plnou odpovědnost. Nikomu jsem úmyslně nepřekážel. S penalizací nemám žádný problém a zcela ji akceptuji,“ zdůraznil Hamilton. S uvedeným posouzením jeho počínání jsou podle všeho srozuměni i sportovní komisaři. Jinak by trest byl daleko citelnější.

Dodatečně se však zjistilo, že Hamilton vlastně odstartuje do závodu ze čtvrtého místa.