Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston přesouvá síly na nový vůz

Aston přesouvá síly na nový vůz

Letošní sezonu už nezachrání.

Aston Martin je prvním týmem, který otevřeně potvrdil přesun většiny pracovní síly a dalších zdrojů na vůz pro sezonu 2023.

Letos zaujal nejprve ve Španělsku náhlou změnou celkového konceptu vozu, hlavně ale bočnic a v Maďarsku pak všechny překvapil kreativním přístupem k omezením týkajícím se zadního přítlačného křídla. Přes evidentní snahu však tráví letní volno na předposledním místě Poháru konstruktérů a všem je jasné, že po loňském zklamání nebude ani letošní vůz nikdy tvrdit muziku v lepší části středu pole. Menší část osazenstva továrny v Silverstonu nadále hledá možnosti zlepšení rychlosti prostřednictvím menších úprav, aby měl tým šanci dotáhnout se alespoň na týmy AlphaTauri a Haas.

Sice musíme pokračovat ve zlepšování výsledků vozu AMR22 a malá skupina lidí na něm stále pracuje, ale prioritou už je AMR23,“ prozradil Mike Krack, šéf týmu Aston Martin. „Je tomu tak už nějakou dobu, protože chceme, aby byl ten vůz dobrý hned po vybalení z krabice. Nová sezona a nový vůz jsou pro nás nejlepší příležitostí k přeskočení soupeřů.

Zásadní slabinou letošního vozu jsou kvalifikace. V závodě se pak jezdcům vcelku často daří dostat alespoň na poslední bodovaná místa.

Popravdě, stále se to snažíme pochopit. Pokud bychom už věděli přesný důvod, pracovali bychom na opravě. Ale chceme to pochopit. A když se to snažíme pochopit, sledujeme časové rozdíly mezi vozy, nikoli umístění, protože střed pole je tak nahuštěný, že i drobná časová ztráta často zhorší pozici o tři-čtyři místa. Musíme zůstat objektivní.

Letošní vůz nenaplnil očekávání, Aston se vrhl do nového projektu. Foto: Aston Martin

Zdroj: The Race, úvodní foto: Aston Martin