Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Van Beveren s Al-Rajhím sahají po vítězstvích

Van Beveren s Al-Rajhím sahají po vítězstvích

Abú Zabí Desert Challenge - 4. etapa

Adrien van Beveren navýšil po odstoupení Pabla Quintanilly vedení v kategorii motocyklů, Jazíd al-Rajhí uniká v autech Martinu Prokopovi. Taková byla předposlední etapa letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge.

Předposlední etapa měla být původně tou nejdelší z celé letošní Abú Zabí Desert Challenge. Jak automobiloví závodníci, tak motorkáři totiž měli původně absolvovat 308 měřených kilometrů. Nakonec to ale bylo trochu jinak. Ráno totiž byla velká mlha, kvůli které by nemohly vzlétnout helikoptéry. Start etapy tak byl odložen o dvě hodiny. Zatímco motorky absolvovaly původní trasu, auta nakonec absolvovala jen 173 ostrých kilometrů. Nakonec tak pro ně nešlo o nejdelší etapu soutěže, ale o nejkratší.

Nejlépe se s těmito 173 kilometry vypořádal Sébastien Loeb. Francouz už sice po pondělních technických problémech nemůže pomýšlet na celkové vítězství, to ale neznamená, že už by neměl o co hrát. Body totiž získává i nejrychlejší pětice z každé etapy. Něco takového je pro Loeba důležité zejména od středy, kdy po havárii musel odstoupit jeho nejbližší soupeř v průběžném pořadí Násir al-Attíja. Tento incident pro Katařana neznamenal jenom konec v soutěži. Připravil ho rovněž o možnost připsat si do celkového pořadí 15 bodů za tři etapová vítězství. V takovém případě totiž musí dokončit podnik.

"Je skvělé, že jsme znovu vyhráli. Děkuji týmu za tu tvrdou práci, kterou odvedli," měl radost Loeb, kterého ale během etapy potkaly i složité chvíle.

"Měli jsme jednou tvrdé přistání, což ukázalo, že se můžete nachytat. Auto to ale zvládlo a dojeli jsme zpátky do bivaku," popsal krizovku.

Sébastien Loeb navyšuje vedení v průběžném pořadí šampionátu. Foto: World-Rally Raid Championship



Díky dalším pěti bodům za etapové vítězství navýšil Loeb svůj náskok v průběžném pořadí. Před Al-Attíjou nyní vede o 11 bodů.

Druhý skončil ve čtvrtek Henk Lategan, který ztratil na Loeba 6 minut a 59 sekund. Třetí pozici obsadil mezi vozy T1 celkový lídr Jazíd al-Rajhí. Saúdskoarabský závodník najel dalších 46 sekund na svého nejbližšího pronásledovatele v průběžném pořadí Martina Prokopa.

V cíli Al-Rajhí přiznal, že ho vydařený průběh soutěže přinutil přemýšlet o změně letošního programu v mistrovství světa: "Díky tomuto závodu zase mám motivaci. Mohli bychom jet Mexiko, Argentinu i Maroko. Předtím jsem si nebyl jistý, jestli do Argentiny pojedu. Teď už si jistý jsem," prozradil v cíli.

Do čtvrteční etapy šel s opatrným přístupem: "Vedeme, takže jsme nepotřebovali riskovat, že uděláme chybu a všechno ztratíme," dodal.

Martinu Prokopovi ve čtvrtek nejednou zatrnulo: "Bylo to opět hodně zrádné. Nevím, čím to je, že jsou letos duny tak ostré. Je tam hodně nebezpečných míst. Měli jsme tři velké momenty, kdy jsme spadli z duny dolů. Jednou tak blbě, že jsme narazili předkem. Měl jsem hvězdičky před očima. Nic příjemného. Tento závod je jeden z nejtěžších a není to tak žádná procházka růžovým sadem," podělil se po dojezdu se svými dojmy.

Martin Prokop směřuje ke druhému místu. Foto: Benzina Orlen Team



Rozestup mezi Al-Rajhím a Prokopem činí před poslední etapou už 10 minut a 27 sekund. Pro Al-Rajhího tak vypadá situace velmi slibně. I Prokop je ale v komfortní situaci. Třetí Denis Krotov na něj totiž ztrácí 11 minut a 11 sekund.

 

Ekström opět nahoře



Jednou jsi dole, jednou nahoře. Tak by se dalo popsat vystoupení Mattiase Ekströma na letošní Abú Zabí Desert Challenge. V pondělí Švédovi došlo v jeho buggy Can-Am palivo a do cíle etapy nedojel. V úterý naopak mezi lehkými prototypy zvítězil a ve středu ho vyřadil problém s motorem. A ve čtvrtek? Hádáte správně, zajel nejrychlejší čas. Druhý skončil celkový lídr Seth Quintero a třetí pozici obsadil Joao Ferreira.

Quintero si upevnil celkové vedení. Před Austinem Jonesem vede už o velmi slibných 28 minut a 49 sekund. Třetí zůstává Hernan Garces Echeverria.

V side-by-side zvítězil Mansour al-Helei před Rokasem Baciuškou a Pauem Navarrem. Celkově vede Baciuška o 14 minut a 50 sekund před Al-Heleiem. Třetí je Navarro.

Van Beverenovi odpadl soupeř



V motocyklech došlo k zásadnímu momentu na špici. Pablo Quintanilla, který bojoval o vítězství a nacházel se na druhém místě se ztrátou pouhých 43 sekund na týmového kolegu od Hondy Adriena van Beverena, totiž etapu nedokončil kvůli technickému problému. To znamená, že už nemá šanci na vítězství.

Luciano Benavides ještě může Adriena van Beverena ohrozit. Foto: World Rally-Raid Championship



Van Beveren dokončil etapu jako druhý se ztrátou 3 minut a 22 sekund na Luciana Benavidese. Třetí pozici obsadil Ross Branch.

Van Beveren sice na čele navýšil svůj náskok, to ale neznamená, že si může být jistý svým vítězstvím. Luciano Benavides na něj totiž ze druhého místa ztrácí 2 minuty a 58 sekund. To je ztráta, která rozhodně není nedohnatelná. Jezdec Husqvarny ale bude muset během posledního dne čistit trať. Na třetí místo se posunul José Ignacio Cornejo. Vítěz středeční etapy Toby Price čistil ve středu trať a propadl se na šestou příčku.

Ve čtyřkolkách upevňuje vedení Abdulazíz Alí, který vyhrál další etapu. Druhý skončil Laisvydas Kancius a třetí Adomas Gančierius. Celkově vede Alí před Kanciusem už o více než hodinu. Gančierius je třetí.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Honda Racing Corporation