Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop si pohlídal stříbro

Prokop si pohlídal stříbro

Abú Zabí Desert Challenge - 5. etapa

Martin Prokop zopakoval v letošním ročníku Abú Zabí Desert Challenge loňské pódiové umístění. Jihlavský závodník nestačil v kategorii automobilů pouze na Jazída al-Rajhího a veze si tak domů druhé místo. V lehkých prototypech zvítězil Seth Quintero a v side-by-side byl nejlepší Rokas Baciuška. Mezi motorkáři udržel první místo Adrien van Beveren a čtyřkolkám kraloval Abdulazíz Alí.

Během závěrečného dne měli jezdci na programu celkem 206 měřených kilometrů. Stejně jako ve čtvrtek ale došlo k odložení startu. Důvodem opět byla příliš hustá mlha, kvůli které by nebyly helikoptéry schopné vzlétnout. Začalo se tak o hodinu a půl později, než bylo původně v plánu.

V kategorii automobilů se rozloučil vítězně Henk Lategan. Jelikož ale Jihoafričan jel bez nároku na body do mistrovství světa, získal pět bonusových bodů druhý Sébastien Loeb. Třetí místo v etapě obsadil Sebastian Halpern.

Největší důvod k radosti měl ale někdo úplně jiný. Jazíd al-Rajhí sice jel na jistotu a mezi vozy T1 skončil v závěrečné etapě pouze pátý, svého nejbližšího pronásledovatele Martina Prokopa ale opět porazil a to znamenalo jediné. Vybojoval nejen své první vítězství na Abú Zabí Desert Challenge, ale i v mistrovství světa.

"Jsem velice spokojen. Jsem prvním saúdskoarabským jezdcem, který tu za 32 let dokázal vyhrát. Nebyla to snadná soutěž. Hodně se jelo přes duny, bylo to moře dun. Ale zvládli jsme to, což je nejdůležitější. Vyšlo nám to a uvidíme se v Mexiku," zhodnotil vítěz své vystoupení.

Jazíd al-Rajhí dokázal poprvé vyhrát soutěž MS v dálkových rallye. Foto: Yazeed Racing


Al-Rajhí již ve čtvrtek přiznal, že ho vydařené Abú Zabí přimělo přehodnotit letošní plány. Původně totiž uvažoval o tom, že by vynechal čtvrtý podnik letošní sezony v Argentině. Nakonec se ale i soutěže Desafio Ruta 40 zúčastní.

Martin Prokop skončil při poslední etapě osmý a udržel druhé místo v celkovém pořadí. To znamená, že zopakoval stříbrný výsledek z loňského roku. Abú Zabí je pro Prokopa úspěšnou soutěží. V roce 2018 zde dokázal dokonce vyhrát.

"Letos byla trochu silnější konkurence, ale vylámali si zuby. My naopak předvedli s naším Shrekem dobrou výdrž a myslím si, že i super tempo. Je to skvělý výsledek, jsme opravdu spokojení. Musím poděkovat Vikymu (spolujezdec Viktor Chytka - pozn. red.). Neměl sice tolik navigační práce, protože tady je to trochu jiné. Vydržel ale tu bolest a náklony. Také se mu muselo dělat špatně, je to speciální závod. Musím poděkovat Shrekovi za to, že držel a ukázal, že když se nejede na maximální rychlost, tak to tempo zvládá. Děkuji také klukům z týmu MP-Sports za to, že auto za pár dní po Dakaru perfektně připravili," měl Prokop radost.

Ke třetímu místu měl v kategorii T1 původně nakročeno Denis Krotov. Ten ale při závěrečné etapě boural a nakonec tak z Abú Zabí odjíždí s bronzem argentinský závodník Juan Cruz Yacopini.

Sébastien Loeb sice po pondělních problémech s hadicí od chladicí kapaliny a následné padesátihodinové penalizaci za výměnu motoru skončil v T1 až jedenáctý, díky jednomu druhému místu a dvěma etapovým triumfům si však připsal 14 bonusových bodů a své celkové vedení před Násirem al-Attíjou navýšil na 16 bodů. Katařan sice vyhrál prolog a úvodní tři etapy, v té třetí ale boural a poškodil vůz natolik, že mu FIA zakázala dále pokračovat. Jelikož soutěž nedokončil, nemohl si připsat žádné z bonusových bodů.
Sébastien Loeb navýšil své vedení v průběžném pořadí. Foto: Bahrain Raid Xtreme

První pětka pro Kolocovou



V lehkých prototypech vyhrál poslední etapu Mitchell Guthire mladší před Mattiasem Ekströmem a Austinem Jonesem. Aliyyah Kolocová ze stáje Buggyra zajela šestý čas.

"Byt to velmi dobrý den. Celkově to bylo velmi pěkné. V první části byla spousta rozbitých dun. Byla jsem dnes o něco opatrnější, protože to byla poslední etapa a já nechtěla riskovat a rozbít auto. Druhá část byla rychlejší. Užila jsem si to. Pořád tu ale byly nějaké duny, kde jsem nemohla jet úplně naplno, protože to tam bylo nepředvídatelné. Celkově to ale byl dobrý den," uvedla Kolocová v cíli.

Aliyyah Kolocová skončila mezi účastníky MS na pódiu. Foto: Buggyra Racing


Seth Quintero sice skončil v pátek čtvrtý, celkově ho ale o první místo nikdo nepřipravil a stal se tak vítězem lehkých prototypů. Američan byl navíc třetím nejrychlejším napříč všemi automobily. Druhý skončil Austin Jones a třetí Hernan Garces Echeverria. Aliyyah Kolocová sice obsadila páté místo, jelikož ale Garces Echeverria ani čtvrtý Lionel Baud nebodovali do MS, skončila mezi účastníky šampionátu jako třetí.

V side-by-side udržel první místo Rokas Baciuška. Druhý skončil Mansour al-Helei a třetí Pau Navarro.

Van Beveren králem motorkářů



Po čtvrtečním odstoupení Pabla Quintanilly to v motorkách vypadalo velmi slibně se šancemi Adriena van Beverena. Přesto ale Francouz nemohl před poslední etapou považovat své vítězství za jisté. Druhý Luciano Benavides na něj totiž ztrácel necelé tři minuty.

V závěrečné etapě se  Van Beveren nevešel do nejlepší trojice a zatímco první skončil Toby Price, druhou pozici obsadil José Ignacio Cornejo a třetí Skyler Howes. Francouz ale přesto mohl slavit. Zajel sice pátý čas, svého rivala Benavidese, který skončil sedmý, ovšem porazil. To z něj udělalo vítěze letošní Abú Zabí Desert Challenge.

"Vyhrát je vážně dobrý pocit. Jak pro mě, tak pro tým, který do mě vložil důvěru. Bylo trochu frustrující, když jsem se na Dakaru nedostal na pódium. Vyhrát jen o pár týdnů později Abú Zabí Desert Challenge je skvělý pocit,"
uvedl Van Beveren.

Adrien van Beveren si spravil chuť po Dakaru. Foto: Honda Racing Corporation


Luciano Benavides nakonec skončil na druhé pozici. José Ignacio Cornejo třetí příčku přeci jen neudržel. Na čtvrtou pozici ho odsunul Toby Price. Australan se díky třetímu místu posouvá do čela průběžného pořadí mistrovství světa. Zde střídá svého parťáka u KTM Kevina Benavidese. Argentinec sice vyhrál v lednu Dakar, v Abú Zabí ale chyběl poté, co si krátce před začátkem soutěže zlomil při tréninku stehenní kost.

Ve čtyřkolkách se stal vítězem Abdulazíz Alí. Druhý skončil Laisvydas Kancius a třetí Adomas Gančierius.

MS v dálkových rallye pokračuje od 22. do 28. dubna. V tomto termínu je na programu mexická Sonora rallye.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Team