Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop je po neděli třetí mezi automobily, vede Peterhansel

Prokop je po neděli třetí mezi automobily, vede Peterhansel

Abú Zabí Desert Challenge - 1. etapa

V neděli oficiálně odstartoval letošní ročník soutěže Abú Zabí Desert Challenge, která je druhým podnikem nově vzniklého mistrovství světa v dálkových rallye organizací FIA a FIM. Zatímco během soboty se v rámci krátkého dvoukilometrového prologu ukázali v akci pouze motorkáři a čtyřkolkáři, nedělní první etapa se již týkala i automobilových kategorií. Závodníci se vydali z okruhu Yas Marina do letoviska Qasr al-Sarab. Na programu měli celkem 262 ostrých kilometrů.

Mezi automobily začal nejlépe Stéphane Peterhansel s elektrickým vozem Audi RS Q e-tron. Čtrnáctinásobný vítěz Rallye Dakar, který ovládl sedmkrát rovněž Abú Zabí Desert Challenge, absolvoval etapu za 3 hodiny, 27 minut a 28 sekund.

Devět a půl minuty ztratil na Francouze, který nestartuje v rámci hodnocení mistrovství světa, druhý Jazíd al-Rajhí. Do nejlepší trojice se ale vešel také český závodník Martin Prokop. Rodák z Jihlavy, který stejně jako Peterhansel jede mimo body do světového šampionátu, ztratil na vítěze bez jedné vtěřiny 15 minut.

Stéphane Peterhansel vykročil za svým osmým vítězstvím na Abú Zabí Desert Challenge. Foto: Audi Sport



"Nebyla to jednoduchá etapa. Normálně bývá (v úvodu  - pozn. red.) malinko jednodušší etapa na zvyknutí, ale letos to vzali pořadatelé hned zostra. Byl tam hodně měkký písek a hodně nevyzpytatelné duny, které měly hodně zlomů a bylo obtížné přes ně projet. Několik kluků si na tom vylámalo zuby a nám to vyneslo třetí místo, což je super. Jsem za to rád. Jsem rád i za tu obtížnost, protože na Dakaru taková není. Je to tedy skvělý trénink a doufám, že se jednou Dakar na takovou obtížnost vrátí," podělil se v cíli se svými dojmy Prokop, který tuto soutěž v roce 2018 vyhrál.

Problematický den zažili první dva muži letošního Dakaru - Násir al-Attíja a Sébastien Loeb. Katařan si hned v úvodu poškodil pravé přední kolo. Závadu se mu nepodařilo opravit a do cíle etapy nedojel. Do soutěže se sice v pondělí vrátí, obří časová penalizace ho ale staví mimo boj o celkové vítězství. Loebovi se rozbila hnací hřídel a musel téměř hodinu a půl opravovat. V závěru etapy měl navíc k dispozici pouze pohon předních kol. V celkové klasifikaci aut obsadil až 21. pozici.

Mezi lehkými prototypy začal Guillaume de Mevius, který triumfoval před letošním vítězem Dakaru Franciscem Lopezem Contardem. Dvojice se umístila vysoko i v celkovém pořadí automobilů, kde obsadila čtvrtou, respektive pátou pozici. Třetí skončila v lehkých prototypech Cristina Gutiérrezová. Seth Quintero, který při lednové Rallye Dakar vyhrál dvanáct etap z celkových třinácti a vytvořil tak nový rekord, si při první etapě poškodil tyč stabilizátoru a skončil pátý.

Guillaume de Mevius vede v lehkých prototypech. Foto. World Rally-Raid Championship



V rámci Side-by-side zvítězil Marek Goczal před Rokasem Baciuskou a svým bratrem Michalem Goczalem. Dobře nezačal v Abú Zabí letošní dakarský vítěz Austin Jones. Američan měl problémy s elektronikou a do cíle etapy nedojel.

Součástí startovního pole jsou i dva kamiony. Z nich se v neděli dařilo více českému jezdci Martinu Macíkovi. Keese Koolena ze stáje Project 2030, který rovněž startuje s kamionem sestrojeným ve vývojovém centru rodiny Macíkových MM Technology, porazil o 3 minuty a 7 sekund.

"Přesně jak říkali, tak to bylo. Od začátku do konce písek, jednou jsme se pěkně zakopali. Vevnitř jsme měli nonstop 45 stupňů. Jsem úplně mokrý. Cítím se unaveně. Podle mě jsem vypotil asi tak pět litrů vody. Jedeme v dunách, takže makačka. Trochu mou vinou jsme se zakopali, takže jsme pak asi deset minut kopali. Kees s našim druhým autem má dost dobré tempo. Bylo to husté, myslím si, že nás čeká sakra dobrá rallye  a každý by si to tu měl vyzkoušet," uvedl Macík po dojezdu.

Během neděle Martin Macík mimo jiné i jednou zapadnul. Foto: Big Shock Racing



Při sobotním prologu Sam Sunderland taktizoval. Brit zajel až 32. čas, aby mohl do první etapy startovat ze zadních pozic. V neděli už ale jezdec továrního týmu Gas Gas mezi motorkami zvítězil. O 2 minuty a 11 sekund za ním zaostal Kevin Benavides. Michael Docherty a Matthias Walkner, kteří se v prologu rozdělili o první místo, obsadili v neděli třetí, respektive čtvrtou příčku.

Jezdec stáje Orion - Moto Racing Group Martin Michek obsadil 16. místo se ztrátou 26 minut a 50 sekund na Sunderlanda. Český závodník vyrážel do etapy jako druhý. Později se navíc dostal na první místo. Musel tak čistit trať a navíc se nemohl spoléhat na stopy soupeřů, kteří startovali před ním.

"Profil etapy byl velmi náročný. Řekl bych, že mnohem víc než jakákoli etapa, kterou jsem jel na Dakaru. Do toho vedra, která budou po celou dobu závodu. Možná ještě větší. Přestože nás čeká pět závodních dní, bude to velice náročná rallye," řekl český motorkář.

Martin Michek se po úvodní etapě soutěže nachází na 17. příčce. Foto: Orion - Moto Racing Group



V čele průběžného pořadí zůstal Michael Docherty, který startuje mimo body do mistrovství světa. Na druhé příčce se nachází Matthias Walkner a na třetí Kevin Benavides. Sunderlandovi patří čtvrtá pozice. Michek je sedmnáctý.

Z trojice čtyřkolkářů zvládl i první etapu nejlépe Abudlazíz Alí. Slovenský jezdec Juraj Varga skončil druhý a Rodolfo Guillioli třetí. Stejnou podobu má i celkové pořadí kategorie čtyřkolek.

Auta - 1. etapa: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 3:27:28, 2. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 3:36:58, 3. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) 3:42:27, 4. Guillaume de Mevius - Tom Colsoul (Belgie - Belgie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:43:12, 5. Francisco Lopez Contardo - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick C3) 3:44:07.

Auta - průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 3:27:28, 2. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 3:36:58, 3. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) 3:42:27, 4. Guillaume de Mevius - Tom Colsoul (Belgie - Belgie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:43:12, 5. Francisco Lopez Contardo - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick C3) 3:44:07... 15. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, MM Technology, Iveco Powerstar) 4:32:10.

Lehké prototypy - 1. etapa: 1. Guillaume de Mevius - Tom Colsoul (Belgie - Belgie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:43:12, 2. Francisco Lopez Contardo - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick C3) 3:44:07, 3. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:54:35, 4. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 4:10:04, 5. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 4:16:45.

Lehké prototypy - průběžné pořadí:
1. Guillaume de Mevius - Tom Colsoul (Belgie - Belgie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:43:12, 2. Francisco Lopez Contardo - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick C3) 3:44:07, 3. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:54:35, 4. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 4:10:04, 5. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 4:16:45.

Side-by-side - 1. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:51:33, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:53:33, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 4:10:38, 4. Malgorzata Goldová - Marek Dabrowski  (oba Polsko, Polaris RZR PRO XP Turbo) 6:29:04, 5. Robert Jan Szustkowski - Albert Krysztof Gryszczuk (oba Polsko, R-Six Team, Polaris RZR PRO XP Turbo) 23:57:34.

Side-by-side - průběžné pořadí:
1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:51:33, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:53:33, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 4:10:38, 4. Malgorzata Goldová - Marek Dabrowski  (oba Polsko, Polaris RZR PRO XP Turbo) 6:29:04, 5. Robert Jan Szustkowski - Albert Krysztof Gryszczuk (oba Polsko, R-Six Team, Polaris RZR PRO XP Turbo) 23:57:34.

Kamiony - 1. etapa:
1. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, MM Technology, Iveco Powerstar) 4:32:10, 2. Kees Koolen - Wouter de Graaf - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 4:35:17.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, MM Technology, Iveco Powerstar) 4:32:10, 2. Kees Koolen - Wouter de Graaf - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 4:35:17.

Motorky - 1. etapa: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:18:32, 2. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:20:43, 3. Michael Docherty (Spojené arabské emiráty, SRG Motorsports, Husqvarna FR 450 Rally) 3:20:46, 4. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:21:09, 5. José Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 3:21:16... 16. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:45:22.

Motorky - průběžné pořadí:
1. Michael Docherty (Spojené arabské emiráty, SRG Motorsports, Husqvarna FR 450 Rally) 3:41:02, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:41:25, 3. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:41:39, 4. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:42:00, 5. José Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 3:43:08... 17. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 4:06:42.

Čtyřkolky - 1. etapa: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 4:20:03, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 5:13:40, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 5:28:45.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 4:20:03, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 5:29:40, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 5:43:45.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Team