Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Michek začal v Abú Zabí čtrnáctým místem

Michek začal v Abú Zabí čtrnáctým místem

Abú Zabí Desert Challenge - prolog

Necelé dva měsíce po skončení Rallye Dakar pokračuje premiérová sezona nového mistrovství světa v dálkových rallye organizací FIA a FIM druhým podnikem. Je jím soutěž Abú Zabí Desert Challenge. Ta oficiálně startuje v neděli 6. března a potrvá do čtvrtka 10. března. Start i cíl budou umístěny v blízkosti okruhu Yas Marina, který je fanouškům F1 povědomý díky tomu, že každoročně hostí Velkou cenu Abú Zabí. Většina soutěže se odehraje v poušti Liwa. Na závodníky čeká přes 1000 ostrých kilometrů.

Oficiální start soutěže je sice na programu až v neděli, motorkáři a čtyřkolkáři se ovšem ukázali v akci už v sobotu. Absolvovali totiž krátký dvoukilometrový prolog. Při něm se rozhodovalo o startovním pořadí pro nedělní etapu, přičemž nejrychlejší patnáctka dostala možnost si svou pozici vybrat. Současně už byl ale prolog započítáván také do celkové klasifikace soutěže. U času každého ze závodníků navíc došlo k vynásobení osmi.

O první místo se v prologu rozdělili Michael Docherty na motocyklu značky Husqvarna, který ovšem jede bez nároku na zisk bodů do světového šampionátu, a jezdec tovární KTM Matthias Walkner. Rakušan, který je vítězem Rallye Dakar z roku 2018, obhajuje na Abú Zabí Desert Challenge triumf z loňského roku. Jak Docherty, tak Walkner absolvovali prolog v čase 20 minut a 16 sekund. Nejlepší trojici zkompletoval Walknerův týmový kolega a současně dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price. Australan zaostal za vedoucí dvojicí o osm sekund.

Z účastníků mistrovství světa začal v Abú Zabí nejlépe Matthias Walkner. Foto: World Rally-Raid Championship


Kromě Walknera s Pricem se letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge účastní v kategorii motocyklů ještě další tři vítězové Rallye Dakar - vítěz z let 2017 a 2022 Sam Sunderland, vítěz z roku 2020 Ricky Brabec a šampion ročníku 2021 Kevin Benavides. Startuje ale například i druhý muž letošního Dakaru Pablo Quintanilla.

Benavides, který stejně jako Walkner a Price hájí barvy tovární KTM, zajel čtvrtý čas. Brabec skončil na 21. příčce, Quintanilla se umístil jako 30. a Sunderland, který se po Rallye Dakar nachází v čele průběžného pořadí šampionátu, obsadil dokonce až 32. pozici. Quintanilla se Sunderlandem ovšem i přes umístení v hloubi pole nebyli zklamáni.

"Se svou startovní pozicí pro první etapu jsem spokojen. Nemůžu se dočkat, až se vrhnu do velkých dun tady v Abú Zabí," napsal Sunderland na sociálních sítích.
Sam Sunderland přijel do Abú Zabí jako vedoucí muž průběžného pořadí. Foto: Gas Gas


Taktizoval i Quintanilla: "Přistoupili jsme k tomu strategicky, abychom mohli do první etapy startovat zezadu a neztráceli tak zbytečně čas. Řekl bych, že to šlo dobře, jsem spokojen," uvedl Chilan.

Součástí startovního pole je ale také český závodník Martin Michek. Rodák z Českých Budějovic má letos s týmem Orion v plánu absolvovat celou sezonu. Úvodní prolog pro něj skončil čtrnáctým časem.

Nedělní etapa bude měřit 262 kilometrů. V akci už tentokrát uvidíme i automobilové kategorie. Nastoupí mimo jiné i nejlepší trojice letošního Dakaru - Násir al-Attíja, Sébastien Loeb a Jazíd al-Rajhí. Představí se ovšem i čtrnáctinásobný dakarský vítěz Stéphane Peterhansel s elektrickým vozem Audi RS Q e-tron nebo i Martina Prokopa. Tato dvojice ale pojede mimo body do šampionátu.

Kromě Michka a Prokopa se ale představí ještě třetí Čech. Jedním z dvojice kamionů ve startovním poli totiž bude Martin Macík. Za zmínku stojí i účast dalších letošních dakarských vítězů Francisca Lopeze Contarda (lehké prototypy) a Austina Jonese (Side-by-side). Mezi lehkými prototypy ale nastoupí například i Američan Seth Quintero, který na letošní Rallye Dakar vyhrál dvanáct z celkových třinácti etap a vytvořil tak nový rekord.

Abú Zabí Desert Challenge - motorky - prolog:
1. Michael Docherty (Spojené arabské emiráty, SRG Motorsports, Husqvarna FR 450 Rally) 0:20:16, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 0:20:16, 3. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 0:20:24, 4. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 0:20:56, 5. Franco Caimi (Argentina, Hero Motorsports Team Rally, Hero 450 Rally) 0:20:56... 14. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 0:21:20.

Abú Zabí Desert Challenge - čtyřkolky - prolog: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 0:22:24, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 0:22:48, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 0:23:44.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Orion - Moto Racing Group