Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop jde na třetí místo, stoupá i Kolocová

Prokop jde na třetí místo, stoupá i Kolocová

Abú Zabí Desert Challenge - 2. etapa

Martin Prokop se posunul na třetí místo v kategorii automobilů, Aliyyah Kolocová vystoupala mezi lehkými prototypy už na čtvrté místo a Adrien van Beveren vystřídal v čele motocyklů svého týmového kolegu Pabla Quintanillu. Nejen to přinesla druhá etapa letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge, která se konala na území Qasr Al Sarab a jezdcům přichystala 257 ostrých kilometrů v dunách a na písčitých cestách.

Po triumfu na Rallye Dakar zatím směřuje Násir al-Attíja neohroženě za vítězstvím i v Abú Zabí. Po nedělním prologu a pondělní úvodní etapě totiž Katařan kraloval také v úterý. Do cíle dorazil v čase 3 hodiny, 33 minut a 39 sekund. Druhému Jazídovi al-Rajhímu nadělil 12 minut a 14 sekund. K radosti českých příznivců se vešel do nejlepší trojice i Martin Prokop, který na Al-Attíju ztratil 14 minut a 55 sekund.

Druhá etapa dala jihlavskému závodníkovi zabrat: "Byl to jako obvykle úplně šílený den. Byla to pořádná etapa, nejenom kvůli vedru, ale i kvůli terénu, který byl šílený. Byl to fakt nářez. Být taková etapa na Dakaru, tak si myslím, že dojede třetina lidí. Tak těžké etapy tam totiž rozhodně nejsou," uvedl krátce po dojezdu do cíle.

Jezdci stáje Benzina Orlen se nevyhnuly potíže: "Měli jsme dva malé problémy. Jednou jsme za takovým velkým výjezdem spadli do díry a otočil jsem si zápěstí. Na chvíli jsme sice stáli, ale ruka je dobrá, bylo to asi jen nějaké namožené. Třicet kilometrů před cílem jsme museli zastavit, protože se nám kouřilo z auta. Něco nám tam hořelo, asi výfuk. Vypnuli jsme motor, chvíli jsme stáli a uhasilo se to. Mohli jsme tak dojet do cíle," přibližuje.

Po pondělním odstoupení kvůli problémům s hadicí od chladicí kapaliny se do soutěže vrátil Sébastien Loeb. Francouz sice původně zajel druhý čas, pak ale dostal patnáctiminutový trest za minutí průjezdního bodu a k tomu ještě obří padesátihodinovou penalizaci za to, že musel přes noc měnit motor. Místo čtyř bonusových bodů za druhou příčku tak z toho byla jenom 45. pozice a nárůst ztráty na Al-Attíju v průběžném pořadí o dalších pět bodů.

Nadvláda Násira al-Attíji v kategorii automobilů pokračuje. Foto: World Rally-Raid Championship



Ještě hůře než Loeb ale dopadl Henk Lategan. Jihoafričan sice nejede o body do mistrovství světa, po pondělní etapě se ovšem nacházel na průběžné třetí příčce. Nyní je ale jeho nadějím konec. V úterý totiž do cíle nedojel.

"Na začátku bylo vše v pohodě, krátce poté nám ale motor začal vynechávat. Bylo s ním zkrátka něco špatně. Zkoušeli jsme spoustu věcí, abychom to opravili, měli jsme v autě nějaké nářadí. Spolu s Brettem (spolujezdec Brett Cummings - pozn. red.) jsme proto zastavili, abychom se podívali, co s tím můžeme udělat. Vyzkoušeli jsme všechno, co jsme měli v autě, bohužel jsme ale ten problém nedokázali vyřešit. Z etapy jsme proto odstoupili a vrátili se do bivaku, abychom motor zachránili pro zítřejší etapu," byl jezdec Toyoty zklamaný.

Celkově vede Al-Attíja o 18 minut a 19 sekund před Al-Rajhím. Na třetí pozici se díky Lateganovým potížím posouvá Martin Prokop. Manko jihlavského jezdce na první místo činí 24 minut a 20 sekund.

 

Ekström si spravil chuť



Zatímco v pondělí došlo Mattiasi Ekströmovi palivo a etapu nedokončil, v úterý mohla být jeho nálada daleko lepší. Švéd totiž nejenže vyhrál mezi lehkými prototypy, ale dokonce zajel čtvrtý nejrychlejší čas mezi automobily celkově. Celkový lídr Seth Quintero skončil druhý se ztrátou 2 minut a 41 sekund. Třetí pozici obsadil Austin Jones.

Další umístění mezi elitní desítkou zaznamenali u Buggyry. Právě na desátém místě totiž skončila Aliyyah Kolocová. Osmnáctiletá závodnice zažila více méně poklidnou etapu.

"Bylo to v pohodě. S autem jsme neměli žádný problém a nemuseli zastavovat. Na začátku jsme minuli jeden průjezdní bod, takže jsme se museli vracet. Pak jsme navíc nemohli najít jiný průjezdní bod, takže jsme jezdili dokola a hledali ho. Nakonec se nám to ale povedlo. Na konci se nám sice uvolnila malá hřídlel, ale to nebyl velký problém. Zastavovat jsme nemuseli," byla Kolocová spokojena.

Aliyyah Kolocová už je mezi lehkými prototypy čtvrtá. Foto: Buggyra Racing



Quintero zůstává na prvním místě. Před Jonesem vede o 9 minut a 41 sekund. Třetí zůstává Hernan Garces Echeverria. Za ním už je ovšem Kolocová, která povyskočila na slušné čtvrté místo. Na Garcese Echeverriu už ale ztrácí 21 minut a 28 sekund. Úterní vítěz Ekström je dvanáctý s téměř dvouhodinovou ztrátou.

V side-by-side skončilo kralování Rokase Baciušky. Litevec se totiž musel pro tentokrát spokojit se druhým místem. O 5 minut a 47 sekund ho porazil Mansour Al Helei. Jako třetí se umístil Pau Navarro.

Rokas Baciuška zůstává na celkové první pozici. Pau Navarro na něj ztrácí 9 minut a 17 sekund. Mansour Al Helei se nachází na třetí pozici.

 

Van Beveren střídá Quintanillu


Úterý přineslo první letošní etapu Abú Zabí Desert Challenge, kterou nevyhrála Honda. Pablo Quintanilla s Adrienem van Beverenem totiž doplatili na to, že museli čistit trať. Do akce se totiž vydávali jako první dva.

Nejlépe jejich hendikepu využil Luciano Benavides. Jezdec Husqvarny porazil o 1 minutu a 17 sekund Josého Ignacia Corneja. Třetí skončil Skyler Howes. Adrienu van Beverenovi musela stačit pátá pozice a Pablu Quintanillovi devátá.



Jelikož ale Van Beveren stáhl z náskoku Quintanilly 3 minuty a 46 sekund, přebírá celkové vedení. Quintanilla nyní ztrácí na druhé pozici minutu a půl. Luciano Benavides se sice díky vyhrané etapě posunul na třetí pozici, José Ignacio Cornejo je ale za ním o pouhou vteřinu. Toby Price se propadl ze třetí příčky na šestou.

Ve čtyřkolkách byl nejrychlejší Laisvydas Kancius před vítězem předchozích dvou dnů Abdulazízem Alím a Rodolfem Guilliolim. Celkově vede stále Alí s náskokem 42 minut a 45 sekund před Kanciusem. Třetí je Guillioli.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Team