Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Loebovy naděje vyhasly, Prokop už je čtvrtý

Loebovy naděje vyhasly, Prokop už je čtvrtý

Abú Zabí Desert Challenge - 1. etapa

Násir al-Attíja a Pablo Quintanilla si upevnili vedoucí pozice mezi automobily, respektive motorkami, Martin Prokop se v autech posunul na čtvrtou příčku a Sébastienu Loebovi sebraly technické problémy šance na dobrý celkový výsledek. To přinesla úvodní etapa letošního ročníku Abú Zabí Desert Challenge.

Celkem 404 kilometrů dlouhá etapa, která vedla z Ghiyati do Liwy a jejíž součátí bylo 242 měřených kilometrů, dopadla v autech nejlépe pro Násira al-Attíju. Katařanovi se vyhnuly potíže a navázal tak na svůj triumf z nedělního prologu.

"Od začátku jsme na to tlačili a bylo to bez problémů. Nebyl jsem ale spokojen se svým nastavením, pro zítřek na něm tím pádem musím zapracovat. Vedeme si dobře, stále ale zbývá dlouhá cesta do cíle. Začali jsme dobře a budeme se snažit takto pokračovat," shrnul jezdec Toyoty své pondělní vystoupení.

Vozy Toyota Hilux obsadily v pondělí kompletní trojici. Zatímco druhý skončil se ztrátou 6 minut a 5 sekund Jazíd al-Rajhí, o 6 minut a 18 sekund zaostal třetí Henk Lategan. Ten ovšem neboduje do mistrovství světa.

O něco lépe než v neděli při prologu si vedl Martin Prokop. Jihlavský rodák, který v roce 2018 tuto soutěž vyhrál a loni zde obsadil druhé místo, zajel čtvrtý čas. Etapu si užil.

Martin Prokop povyskočil o dvě místa dopředu. Foto: Benzina Orlen Team


"Nakonec to bylo super. Po sedmdesáti kilometrech jsme předjeli dvě buginy před námi a tím pádem jsme jeli skoro dvě stě kilometrů jako první, což byl zážitek. Bylo to tak po dlouhé době a navíc tady v dunách. Bylo to super. Sice jsme tím něco ztratili, ale ten zážitek malovat trať a nejet v kolejích jako tramvaj byl super,"
řekl v cíli.

Guerlain Chicherit a Sébastien Loeb ale na pondělní etapu nebudou vzpomínat rádi. Francouzská dvojice sice po prologu figurovala na druhém, respektive třetím místě, po pondělí už ale nemá ani jeden z nich šanci získat dobrý celkový výsledek. Chicherita totiž postihla v dunách kinetóza neboli nemoc z pohybu. Kvůli ní musel několikrát zastavit a nakonec odstoupil. Loeb etapu nedokončil. Na jeho BRX Hunteru selhala již po 39 kilometrech hadice od chladicí kapaliny. V úterý se ale Francouz do soutěže vrátí, aby zabojoval alespoň o body za umístění v etapách.
Souboj Al-Attíja versus Loeb zatím v Abú Zabí vyznívá lépe pro Katařana. Foto: World Rally-Raid Championship


Celkově vede Al-Attíja o 6 minut a 5 sekund před Al-Rajhím. Třetí Lategan ztrácí 6 minut a 18 sekund. Ztráta čtvrtého Martina Prokopa činí 9 minut a 25 sekund.

Quintero a Baciuška upevňují vedení



Stejné vítěze jako v prologu jsme viděli i v kategoriích lehkých prototypů a side-by-side. Zatímco mezi lehkými prototypy triumfoval Seth Quintero před dakarským vítězem Austinem Jonesem a Hernanem Garcesem Echeverriou, v side-by-side byl opět nejrychlejší Rokas Baciuška. Za Litevcem následovali druhý Mansour Al Helei a třetí Pau Navarro.

Závodnici stáje Buggyra Aliyyah Kolocové se podařilo v lehkých prototypech proniknout do nejlepší desítky. Zajela devátý čas.

Potíže postihly Cristinu Gutiérrezovou a Mattiase Ekströma. Oběma totiž během etapy došlo palivo a museli tak zastavovat. Španělce pomohl její týmový kolega od Red Bullu Austin Jones. Zatímco Gutiérrezová skončila patnáctá, Ekström devatenáctý.

Celkově vede v lehkých prototypech Seth Quintero s náskokem 7 minut a 48 sekund před Ausitnem Jonesem. Třetí Hernan Garces Echeverria ztrácí 16 minut a 34 sekund. Aliyyah Kolocová je devátá.

V lehkých prototypech zatím kraluje Seth Quintero. Foto: World Rally-Raid Championship


V side-by-side činí vedení Rokase Baciušky před Mansourem Al Heleiem 4 minuty a 15 sekund. Pau Navarro je pozadu o 5 minut a 20 sekund.

Krasojízda Hondy pokračuje



Kategorii motocyklů kralovala i v první etapě Honda. Nejrychlejší byl opět Pablo Quintanilla. Chilan porazil o 2 minuty svého týmového kolegu Adriena van Beverena. Za dvojicí jezdců japonské značky skončil třetí Ross Branch na motocyklu indického výrobce Hero.

"Pro mě to byla dobrá etapa. Cítil jsem, že mám dobré tempo a před zastávkou na dotankování jsem dohnal Adriena. Pak jsme jeli společně a tlačili na to až do konce. Myslím si, že jsem najel nějaké důležité minuty. Byla to těžká etapa, bylo zde spousta stoupání a klesání. Museli jsme být velmi opatrní s rychlostí a s tím, ve kterých oblastech na to můžeme zatlačit. Měl jsem ale dobrý rytmus a cítil jsem se docela dobře," pochvaloval si Chilan.

Celkově už nyní vede Quintanilla o 2 minuty a 16 sekund před Van Beverenem. Třetí je se ztrátou 5 minut a 17 sekund jezdec KTM Toby Price.

Ve čtyřkolkách opět vyhrál Abdulazíz Alí před Rodolfem Guilliolim. Třetí skončil Laisvydas Kancius. Celkově vede Alí o 28 minut a 8 sekund před Guilliolim a o 44 minut a 40 sekund před Kanciusem.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Bahrain Raid Xtreme