Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Peterhansel má na dosah osmé vítězství, Sunderland si stále musí hlídat záda

Peterhansel má na dosah osmé vítězství, Sunderland si stále musí hlídat záda

Abú Zabí Desert Challenge – 4. etapa

Letošní ročník soutěže Abú Zabí Desert Challenge, který je druhým podnikem nově vzniklého mistrovství světa v dálkových rallye organizací FIA a FIM, míří do svého finále. Ve středu totiž měli soutěžící na programu již předposlední čtvrtou etapu. Ta se skládala z 243 měřených kilometrů.

Kategorie automobilů přinesla výsledek, který je pro letošní ročník této soutěže už tradiční. Pro své třetí etapové vítězství v řadě si totiž dojel Násir al-Attíja. Následoval opět druhý Sébastien Loeb a nejlepší trojici doplnil Jazíd al-Rajhí. Všichni z této trojice už ovšem jednou bez naděje na celkové vítězství. Pro Al-Attíju a Loeba tyto šance vyhasly už při úvodní etapě, kterou Katařan nedokončil kvůli problémům s kolem a jeho francouzský soupeř zase ztratil čas kvůli technickým problémům. Al-Rajhího vyřadily technické potíže ze třetí etapy.

Kdo ale na rozdíl od těchto tří závodníků má šanci na celkové vítězství velice slušnou, je Stéphane Peterhansel. Jezdec stáje Audi sice skončil čtvrtý, na svého nejbližšího pronásledovatele Martina Prokopa, který obsadil páté místo, ale najel 3 minuty a 23 sekund.

Do závěrečné páté etapy půjde Peterhansel s náskokem 33 minut a 21 sekund před Prokopem. Třetí i nadále zůstává Jakub Przygonski. Polák sice na lídra ztrácí už téměř hodinu a půl, ohledně zisku bronzového umístění ale jeho situace vypadá slibně. Čtvrtý Sébastien Loeb je totiž pozadu o necelých 35 minut. Al-Attíja je šestý a Al-Rajhí sedmý.

Pro závěrečnou etapu plánuje Peterhansel zvolit opatrnější přístup: „Dnes to pro nás nebylo snadné, ale odvedli jsme dobrou práci a dostali jsme se do cíle v dobrém stavu. Ve čtvrtek musíme jet opatrně, protože chceme vyhrát. Uděláme pro to tedy všechno,“ říká Peterhansel, který Abú Zabí Desert Challenge v minulosti vyhrál už sedmkrát (jednou na motorce, šestkrát s autem).

Prokop se necítil v nejlepší formě. Navíc musel být ohleduplný ke svému spolujezdci Viktoru Chytkovi: „Všechno je v pohodě, až na Viktorova záda, který trpí a jede pod prášky. Museli jsme tedy trochu dávat pozor. Před námi i za námi jsou už nějaké rozestupy, takže je to již takové trochu jiné než předtím. Snažíme se ale jet a držet nějaké tempo, abychom nezapadli v dunách a projeli přes ně. V noci mi nebylo úplně dobře. Špatně jsem spal, takže to nebylo úplně jednoduché. Takové dny ale jsou a je potřeba je zvládnout. Jsem rád, že jsme to projeli a přeskákali. Přeci jenom to nebyl jednoduchý den,“ uvedl.

Martin Prokop má na dosah druhé místo mezi automobily. Foto: Benzina Orlen Team



Mezi lehkými prototypy si upevnil dalším vítězstvím celkové vedení Francisco Lopez Contardo. Chilanova nejbližší konkurentka v celkovém pořadí Cristina Gutiérrezová skončila druhá a třetí příčku obsadil Hernan Garces Echeverria. Až devátý skončil Seth Quintero. Rekordman v počtu vyhraných etap na Rallye Dakar, který se před startem etapy nacházel na třetí pozici, musel asi na půlhodiny zastavit patrně kvůli technickým problémům. Náskok Lopeze Contarda před Gutiérrezovou činí před poslední etapou 9 minut a 33 sekund. Quintero zůstává i přes středeční potíže třetí.

V Side-by-side zase navýšil svůj náskok v celkovém pořadí Marek Goczal. Druhý skončil jeho bratr Michal a třetí letošní vítěz Rallye Dakar Austin Jones, který ovšem v Abú Zabí nedokončil první etapu kvůli potížím s elektronikou a na celkové vítězství už tak nemůže pomýšlet.

Před posledním dnem vede Marek Goczal zhruba o 21 minut před Rokasem Baciuskou. Spíše než na celkové vítězství by se ale Litevec měl soustředit na udržení druhé pozice. Třetí Michal Goczal je totiž pozadu pouze o 13 sekund.

Mezi kamiony směřuje za vítězstvím Kees Koolen. Nizozemcovi stačí k dosažení triumfu jednoduše dojet do cíle. Jeho jediný soupeř v této kategorii Martin Macík totiž v úterý ze soutěže odstoupil.

Kategorie motocyklů patřila ve středu jezdci továrního týmu Husqvarna Lucianu Benavidesovi. Argentinec porazil o 32 sekund druhého Tobyho Price a o minutu a 4 sekundy Pabla Quintanillu.

Pablo Quintanilla se výrazně přiblížil k celkovému lídrovi Samu Sunderlandovi. Foto: Monster Energy Honda



Po pondělních technických problémech a úterní absenci se do soutěže vrátil Martin Michek. Jezdec stáje Orion – Moto Racing Group se blýsknul sedmým nejrychlejším časem.

“Chtěl bych poděkovat týmu za to, že jsme dali motorku dohromady a můžeme tu najíždět cenné kilometry. Díky tomu, že jedeme mimo závod, můžeme alespoň zkoušet nové věci jako třeba jiné pneumatiky. Dnes se mi jelo dobře, na začátku to bylo dost náročné, nahoru, dolů. Poslední kilometry zase pro změnu rychlé vypalovačky,“ prohlásil českobudějovický závodník v cíli.

Martin Michek se ve středu vrátil do soutěže. Foto: Orion - Moto Racing Group



Sam Sunderland, který se v úterý posunul do celkového vedení, skončil ve středu až devátý. Potíže měli Matthias Walkner a Kevin Benavides, kteří se před startem středeční etapy nacházeli v průběžném pořadí za Sunderlandem na druhém a třetím místě. Zatímco pro Rakušana skončila předposlední etap kvůli navigačním problémům až 13. pozicí, Benavides do cíle dojížděl s rozbitou převodovkou a skončil až na 26. místě.

I před poslední etapou sice Sunderland udržel vedení, na druhé místo se ale posunul Pablo Quintanilla, který před rozhodujícím dnem zaostává za Britem pouze o 23 sekund. Na třetí místo povyskočil Toby Price. Matthias Walkner se propadl na šestou příčku a Kevin Benavides na třináctou.

Quintanilla se ve čtvrtek pokusí Sunderlanda z celkového čela sesadit: „Čtvrtá etapa pro nás dopadla uspokojivě. Šlo to dobře. Téměř celý den jsem si jel podle sebe a nevěděl jsem na sto procent, jestli mám tu nejlepší možnou rychlost nebo jestli doháním ztrátu. Cítil jsem se velmi dobře a byla to skvělá etapa. Je to velice těsný závod a já jsem druhý. Na první místo ztrácím asi 20 sekund. Zítra se pojede přes 200 kilometrů a bude to velice těžké. Budeme na to tlačit od startu až do cíle,“ uvedl jezdec tovární Hondy.

Mezi čtyřkolkáři přidal další etapové vítězství Abdulazíz Alí před Jurajem Vargou a Rodolfem Guilliolim. Celkově vede Alí o hodinu, 48 minut a 32 sekund před Vargou. Guillioli je třetí.

Auta - 4. etapa: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota Hilux) 3:08:22, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive International Hunter) 3:11:23, 3. Jazíd al-Rajhí - Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie - Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 3:16:26, 4. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 3:21:03, 5. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 3:24:26.

Auta - průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 15:04:09, 2. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) 15:37:30, 3. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) 16:32:40, 4. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive International Hunter) 17:07:23, 5. Sebastian Halpern - Bernardo Graue (oba Argentina, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) 19:34:55.

Lehké prototypy - 4. etapa: 1. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 3:27:50, 2. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 3:35:49, 3. Hernan Garces Echeverria - Juan Pablo Latrach (oba Chile, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick) 3:39:08, 4. Thomas Bell - Bruno Jacomy (Spojené arabské emiráty - Argentina, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 3:40:57, 5.  Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 3:46:45.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo  - Paolo Ceci (Chile - Itálie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) 16:10:30, 2. Cristina Gutiérrezová - Francois Cazalet (Španělsko - Francie, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 16:20:03, 3. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team, Overdrive OT3) 17:29:54, 4. Conrad Rautenbach - Wouter Rosegaar (Zimbabwe - Nizozemsko, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) 17:43:12, 5. Annett Fischerová - Annie Seelová (Německo - Švédsko, Can-Am Maverick X3) 18:44:17.

Side-by-side - 4. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:33:46, 2. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:34:25, 3. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:37:54, 4. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 3:38:33, 5. Robert Jan Szustkowski - Albert Krysztof Gryszczuk (oba Polsko, R-Six Team, Polaris RZR Pro XP Turbo) 4:30:02.

Side-by-side - průběžné pořadí: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 16:29:01, 2. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 16:51:22, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant Energylandia Rally Team, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 16:51:35, 4. Malgorzata Goldová - Marek Dabrowski  (oba Polsko, Polaris RZR PRO XP Turbo) 23:32:04, 5. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, South Racing Can-Am, BPR Can-Am Maverick XRS Turbo) 36:34:26.

Kamiony - 4. etapa: 1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 4:38:35.


Kamiony - průběžné pořadí:
1. Kees Koolen - Wouter de Graaff - Gijsbert van Uden (všichni Nizozemsko, Project 2030, Iveco Powerstar) 20:25:15.

Motorky - 4. etapa: 1. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) 3:04:10, 2. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:04:42, 3. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 3:05:14, 4. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 3:06:02, 5. Joaquim Rodrigues (Portugalsko, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 3:07:07... 7. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:09:25.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 14:33:27, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 14:33:50, 3. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 14:35:09, 4. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda Team, Honda CRF 450 Rally) 14:36:01, 5. 5. Joaquim Rodrigues (Portugalsko, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 14:38:36... 36. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Factory Replica) 68:46:07.

Čtyřkolky - 4. etapa: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 3:58:09, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 4:13:51, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 4:21:21.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Abdulazíz Alí (Spojené arabské emiráty, Yamaha Raptor 700R) 19:28:35, 2. Juraj Varga (Slovensko, Yamaha Raptor 700R) 21:17:07, 3. Rodolfo Guillioli (Salvador, Yamaha Raptor 700R) 21:48:46.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Audi Sport