Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Špionážní kauza McLaren definitivně skončila

Špionážní kauza McLaren definitivně skončila

FIA zrušila plánované zasedání Světové rady v únoru.

Špionážní kauza McLaren definitivně skončila zrušením zasedání Světové rady motorsportu plánovaného na únor příštího roku. Na něm měla Světová rada projednat technickou zprávu technické skupiny FIA, která prozkoumala vůz McLarenu na příští sezonu [psali jsme zde].

Z této zprávy vyšlo najevo, že McLaren měl k dispozici informace Ferrari v daleko širším kontextu, než tým sám původně předpokládal. V důsledku toho (a v důsledku politické dohody v zákulisí) se McLaren veřejně omluvil všem zainteresovaným stranám a zavázal se k zastavení vývoje v inkriminovaných oblastech [psali jsme zde].

Na oplátku požádal šéf FIA Max Mosley Světovou radu o zrušení plánovaného jednání [psali jsme zde]. Ta dnes svým rozhodnutím plánované zasedání zrušila.

Špionážní aféra je tak definitivně u konce, byť Ferrari dotáhne do konce žaloby vedené ve Velké Británii a Itálii proti individuálním osobám na civilní úrovni. Ferrari také poznamenalo, že vše, co vedoucí činitelé McLarenu po celou dobu konání kauzy prohlašovali, bylo nepřesné a nepravdivé, jak vyplývá z omluvy McLarenu.

Britskému týmu už ale žádné postihy nehrozí. Na poli formule 1 a FIA byla za celou kauzou učiněna definitivní tečka.