Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vietoris vítězí na Norisringu, Janiš po kolizi poslední

Vietoris vítězí na Norisringu, Janiš po kolizi poslední

F3: Norisring, 2. závod

Christian Vietoris dotáhl stíhací jízdu ze včerejška do vítězného konce. Poté, co v kvalifikaci havaroval na výjezdu z esíčka, musel do včerejšího prvního závodu startovat až z 27. pozice. Úspěšně se ale prodírat vzhůru výsledkovou listinou a svojí stíhací jízdu zakončil na šestém místě.

Do dnešního závodu tak odstartoval ze třetího místa za druhým Robertem Wickensem a naším Erikem Janišem, který po zisku bodu za osmé místo ve včerejším závodě odstartoval z pole-position. Úvodní tlak soupeřů ustál a udržel vedení.

Za nimi však kolidovali Edoardo Mortara s Jonem Lancasterem, následná skrumáž zcela zablokovala trať tak, že už nebylo kudy projet. Ke slovu tak přišly červené vlajky a závod byl zastaven. Restartu se kvůli havárii nemohli zúčastnit Tsukakoshi, Waldschmidt, Gonzalez a Clos.

Délka závodu tak byla zkrácena a druhý pokus o start proběhl letmo. Vietoris ve druhém kole překonal Wickense a o kolo později se na brzdy do vlásenky Grundig dostal i před Erika Janiše. Pak už před sebe nikoho nepustil a závod vyhrál.

"Po kvalifikaci jsem byl opravdu zklamaný," řekl Vietoris. "Nehoda v kvalifikaci byla způsobena mojí chybou, ale v sobotu jsem odjel opravdu dobrý závod a poté, co jsem se dostal na třetí místo na startu druhého závodu jsem věděl, že mám dobrou šanci vyhrát. Jakmile se vše dostalo do správné provozní teploty, bylo mé auto perfektní."

Před Janiše se brzy dostali i Wickens a Lancaster, tomu ale Janiš útok vrátil. Následně však Brit do Janiše narazil a poslal jej do hodin. Ten sice závod dokončil, ale poslední se ztrátou jednoho kola.

Nedařilo se ani vítězi včerejšího závodu Nico Hülkenbergovi. Ten se nerozjel ani do zaváděcího kola, ale díky červeným vlajkám se mohl zúčastnit restartu alespoň z konce pole. Ve třetím kole ale jeho snažení ukončila kolize s Martinem Plowmanem.

Závod byl nakonec předčasně ukončen po další kolizi, do které se zapletli James Jakes, Daniel Campos-Hull a Richard Philippe. Za vítězným Vietorisem skončili Robert Wickens a Edoardo Mortara, který těsně odsunul z pódia svého kolegu Vernaye. Elitní pětku uzavřel Renger van der Zande.

Erik Janiš: „Po včerejší radosti přišla dnešní poněkud studená sprcha. Takové věci ale k závodům patří, musím na dnešek rychle zapomenout a myslet na další závody. První start se mi docela povedl. Celé pole jsem držel za zády až za první vracečku. Jenže za mnou se semlela hromadná kolize, kvůli níž byl závod zastaven. I opakovaný start, jenž byl letmý, se mi podařil. Zanedlouho ale začal tvrdě dotírat kolega Christian Vietoris, který využil vzduchového pytle a předjel mě. To samé pak předvedl Robert Wickens spolu s Ronem Lancasterem. V příštím kole se mi podařilo atak vrátit, jenže v okamžiku, kdy jsem byl před Lancasterem, jsem z levého boku dostal ránu. Roztočil jsem se a zůstal stát napříč. Pak jsem se vrátil do závodu, nicméně na samém konci pole a bez předního křídla. Auto proto nemělo téměř žádný přítlak a já se hlavně na konci rovinek trápil. Když přibyly problémy s řazením, byl jsem nucen zajet do boxů. Po chvíli, co jsem tam dorazil, odmávala jury závod červenou vlajkou, neboť došlo k další hromadné kolizi. Snad budu mít příště více štěstí.“

Peter Mücke: „To, co se Erikovi dnes přihodilo, je závodnická smůla. Oba jeho starty byly velmi dobré. Obzvlášť první, kdy vedl celé pole až za obávanou zatáčku Grundig. Kolize, jako byla ta nedlouho po restartu, bohužel k motosportu patří. Tentokrát na ni doplatil Erik.“

p.
Jezdec Tým
Čas/Odstup
1.
Christian Vietoris Mucke
38:22.220
2.
Robert Wickens Signature
+4.692
3.
Edoardo Mortara Signature
+6.643
4.
Jean-Karl Vernay Signature
+7.223
5.
Renger van der Zande Prema
+8.125
6.
Stefano Coletti Prema
+9.380
7.
Kazuya Oshima Manor
+9.788
8.
Sam Bird Manor
+10.046
9.
Jules Bianchi ART
+11.686
10.
Jens Klingmann RC
+12.248
11.
Daniel Campos-Hull HBR
+13.103
12.
Michael Klein Jo Zeller
+13.265
13.
James Jakes ART
+13.502
14.
Cheng Cong Fu RC
+14.177
15.
Franck Mailleux Signature
+14.697
16.
Richard Philippe Carlin
+15.174
17.
Niall Breen Manor
+15.726
18.
Mika Maki Mucke
+17.711
19.
Yann Clairay SG
+18.574
20.
Maxi Gotz RC
+42.420
21.
Basil Shaaban HBR
+1 kolo
22.
Erik Janis Mucke
+1 kolo

Neklasifikováni:

p.
Jezdec Tým
Kol
1.
Jon Lancaster ART
6
2.
Martin Plowman RC
4
3.
Nico Hulkenberg ART
3
4.
Rodolfo Gonzalez Carlin
1
5.
Koudai Tsukakoshi Manor
0
6.
Henkie Waldschmidt SG
0
7.
Daniel Clos Prema
0