Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Abú Zabí chce získat dlouhodobý status finále sezony

Abú Zabí chce získat dlouhodobý status finále sezony

Letos se mělo končit v Brazílii, Abú Zabí však dostálo svého.

Organizátoři Velké ceny Abú Zabí by rádi ze svého podniku udělali symbol finále sezony a chtějí si dlouhodobě zajistit status posledního závodu roku.

Loňská premiéra na okruhu Yas Marina hostila závěrečný závod sezony a z pohledu návštěvníka se bylo skutečně na co dívat, neboť okruh nabízí spoustu pozoruhodností, jako například hotel, jehož dvě budovy spojuje most vedoucí přes trať, či výjezd z boxů vedoucí tunelem pod tratí.

Jednalo se také o první závod v historii, který odstartoval za denního světla a skončil za tmy pod umělým osvětlením.

Velká cena Abú Zabí byla v původním návrhu kalendáře pro letošní sezonu na předposledním místě, přičemž finále se mělo konat v Brazílii na Interlagosu, pořadatelé závodu na okruhu Yas Marina si ale vyprosili změnu, která byla přijata.

Výkonný ředitel okruhu, Richard Cregan, řekl: "Velmi nám pomáhá být na posledním místě v kalendáři. Ačkoliv by oboje (být poslední nebo předposlední) bylo v pořádku, jak to mělo být v letošním šampionátu a my s tím byli spokojeni, mít poslední závod znamená, že můžeme maximalizovat veškerou snahu, abychom připravili velkolepý podnik.

Myslím, že nyní lidé na konci sezony přijedou, vezmou si pár dní dovolené a užijí si výhod zdejší oblasti.

Zajistit si poslední místo (na dlouhou dobu dopředu) je rozhodně naším cílem. Je to něco, co se budeme muset snažit prosadit, a je to naším cílem z důvodů, které jsem již zmínil."

Ačkoliv byl první ročník pořadatelsky hodnocen jako úspěch, Cregan říká, že představitelé místní velké ceny rozhodně neusínají na vavřínech a už pracují na různých vylepšeních.

"Nejdůležitější je udržet si takovou úroveň, to minimálně, protože jsme pro sebe nasadili laťku.

Jako na každé události tu byla spousta různých problémů, které jsme potřeboval vyřešit v zákulisí a to je to, co děláme i nyní. Tu a tam jsme popichováni, abychom tuto velkou cenu vylepšili a učinili jej ještě zábavnějším, lidé se pak budou vracet na stabilnější podnik.

Máme obrovskou podporu FIA, FOM, médií a každého z týmu, a musíme zajistit, aby si, až se letos vrátí, odnesli stejné nebo ještě lepší zážitky.

Rozhodně budeme pokračovat v duchu koncertů a rodinné zábavy, jako jsme to udělali loni, na závod formule 1 už bude také otevřen Svět Ferrari."