Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen se těžko loučil s RB19

Verstappen se těžko loučil s RB19

Pérez ještě musel na kobereček.

Je dobojováno, Max Verstappen si dojel pro rekordní devatenácté vítězství v sezoně, přičemž Red Bull Racing zvítězil v 21 ze 22 velkých cen roku 2023. A za zmínku stojí i téměř neuvěřitelné tisíce kolo ve vedení závodu v jedné sezoně, které Nizozemec obkroužil v samém závěru závodu. Jinak ale byla neděle z pohledu staronového šampiona běžným dnem v práci. Vedl od startu až do cíle, jen s výjimkou pár kol po první zastávce v boxech, kdy vedení převzal Júki Cunoda ze sesterského AlphaTauri jedoucí odlišnou strategii.

Úžasná sezona. Návrat do boxů byl hodně emocionální. Víte, naposledy ve voze, který mi dal tak moc. Samozřejmě jsem velmi hrdý, že jsme zde vyhráli poslední závod, ale hlavně chci poslat velké poděkování každému členu týmu Red Bull. Byl to fantastický rok. Bude těžké ho napodobit, ale moc jsme si to celé užili,“ řekl Verstappen.

V prvních závodech měl problém zvyknout si, teď se s RB19 nerad loučí. Foto: Red Bull

Podstatně zajímavější závod měl Sergio Pérez. Opět jednou mu nevyšla kvalifikace a dobrý nebyl ani start. V rámci prodírání se polem vpřed pak kolidoval s Landem Norrisem, a to navzdory tomu, že jezdec McLarenu ho pouštěl vpřed téměř bez boje, což ale Mexičan nepochopil.

Byl jsem asi tak čtyři šířky vozu od apexu, přesto do mě dokázal nabourat. Tak to je vskutku impresivní. Skutečně jsem ho chtěl pustit vpřed, přesto do mě vrazil,“ stěžoval si po závodě Norris.

Pérez za kolizi dostal pětisekundovou penalizaci, která kolosálně pomohla Mercedesu. Pokud by Pérez obsadil za druhým Charlesem Leclercem třetí místo, Georgi Russellovi tak zbylo pouze čtvrté a Lewis Hamilton dojel devátý, měli by nyní Mercedes a Ferrari shodný počet bodů a vítězství v Singapuru by poslalo na druhé místo v Poháru konstruktérů Ferrari. Díky penalizaci byl Russell na stupních vítězů, přestože ho Pérez předjel. Leclerc se dokonce nechal Pérezem také předjet, aby měl Mexičan prostor vzdálit se od Russella. Dokonce uvažoval, že vůz Mercedesu zkusí i aktivně zpomalovat, což ale nestihl a Pérezovi nakonec k třetímu místu chyběla sekunda.

Zkusil jsem mu pomoci, dal jsem mu DRS i aerodynamický stín, ale naneštěstí to nestačilo. Škoda, že jsme až třetí. Letos jsme bojovali pouze o to druhé místo v Poháru konstruktérů a nemáme ho,“ konstatoval Monačan.

Letos jsme vícekrát měli rychlost i smůlu. Tentokrát se na nás usmála štěstěna, asi aby nám to vynahradila,“ radoval se Russell.

Jenže Pérez měl po závodě svoji verzi událostí.

Komisaři jsou k smíchu, kámo. Nevěřím! Celý rok byli špatní, ale tohle je snad vtip. Skutečně, pouze vtip,“ řekl Pérez do týmové vysílačky.

Takže Mexičan byl ještě po posledním závodu sezony zavolán na kobereček, aby komisařům vysvětlil, co je na nich tak vtipné. Jako rozhodčí každého sportu, i komisaři velké ceny F1 jsou vůči takovým výlevům chráněni sportovním kodexem. Komisaři ale přijali formální omluvu a pustili ho na zimní dovolenou pouze s varováním.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull