Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen si už svůj sen splnil

Verstappen si už svůj sen splnil

Zbytek života chce strávit s Red Bullem.

Max Verstappen je mistrem světa F1 sezony 2021. Svůj největší sen si tedy již splnil, už patří do exkluzivní společnosti mistrů světa. Všechny ostatní úspěchy, které pro 24letého jezdce ještě ukrývá budoucnost, už budou vlastně jen bonusem.

Ve skutečnosti si nemyslím, že tohle otočí celý můj život vzhůru nohama, ačkoli jsem nesmírně šťastný, že je ze mě mistr světa,“ řekl Nizozemec. „Nic víc jsem ani nechtěl, tohle je nejvíc, čeho lze dosáhnout ve F1. Všechno ostatní, co možná ještě přijde, bude pro mě vlastně už jen bonusem. Samozřejmě budu dál závodit naplno, ale co se týče úspěchů, ten hlavní jsem již dosáhl.

Připomeňme, že syn Jose Verstappena se do F1 dostal jako nejmladší jezdec v celé její historii. Pátečního tréninku se poprvé zúčastnil 16letý, poprvé závodil, když mu bylo 17 a vítězem velké ceny se stal ve věku 18 let. Ve F1 dosud závodil pouze za týmy Toro Rosso a Red Bull, a přestože se léta spekulovalo o jeho budoucnosti ve Ferrari nebo v Mercedesu, nyní by svému týmu podepsal snad i smlouvu s trváním navždy.

Doufám, že všichni (v týmu) vědí, jak moc je mám rád. Doufám, že v tomto budeme pokračovat 10-15 let. Není důvod někam odcházet. Chci zůstat s těmito lidmi po zbytek života! Jen doufám, že mi to umožní. Jsem šťastný. A musím zmínit Christiana a Helmuta, protože víte, oni do mě vkládali důvěru od roku 2016. Naším společným cílem byl zisk titulu a teď ho máme!

Po mnoha letech se titul neslavil u Mercedesu. Foto: Red Bull

Nezapomněl zmínit ani svého týmového kolegu, kterému se v jedné fázi závodu podařilo připravit Lewise Hamiltona o mnoho vteřin z jeho náskoku, což možná bylo na konci VC Abú Zabí i rozhodující, jelikož s větším náskokem by Hamilton mohl vjet do boxů a vrátit se před Verstappenem.

Jsem rád, že jsem pomohl Maxovi a týmu. Byl jsem v obtížné situaci, protože jsem si nepřál zas tak moc zasáhnout do boje o titul, ale nakonec bylo důležitější závodit za svůj tým,“ řekl po závodě Mexičan.

Šéfovi týmu Red Bull dělá radost i to, že Verstappen porazil Lewise Hamiltona na vrcholu, ukončil jeho šňůru zisků titulů. A je prvním jezdcem, který po roce 2013 získal mistrovský titul a neseděl přitom ve voze Mercedesu a ani ve voze poháněném motorem Mercedes.

Titul se nevyhrává v jednom závodě, je třeba vidět všech 22 závodů,“ řekl Christian Horner. „Max byl prostě fantastický a párkrát měl smůlu, ale nikdy se nevzdal. Když závodil, bylo tam srdce, vášeň, úžasné schopnosti i odhodlání. Myslím, že si tento titul opravdu zasloužil. A fakt, že ho získal proti Lewisovi, respektovanému závodníkovi, nejúspěšnějšímu v historii, činí tento úspěch ještě hodnotnějším.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull