Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Co vystrašilo Red Bull?

Co vystrašilo Red Bull?

Verstappenův vůz se prostě vypnul.

Mechanici kolem vozu Maxe Verstappena si včera zažili horkou chvilku, kdy se na začátku poslední části kvalifikace RB18 prostě vypnul. Pak ale už vše běželo normálně a Nizozemec vystartuje do posledního závodu sezony z pole position.

Bylo to jako na houpačce. Kvalifikace začala dobře, Q2 nebyla bez problémů a popravdě řečeno se mi, nevím proč, nepodařilo vydolovat z pneumatik pořádnou přilnavost. Ve Q3 jsme byli zpátky v normálu, avšak vystrašilo nás, když se vůz před prvním pokusem prostě vypnul. Museli jsme provést kompletní restart. Ale nakonec jsme odjeli dvě dobrá kola.

Záhadná porucha neumožnila Verstappenovy schovat dvakrát týmového kolegu do svého aerodynamického stínu. Cílem stáje totiž bylo dostat na pole position Sergia Péreze, jenž bojuje o druhé místo šampionátu jezdců. Zdržení odsunulo Verstappena mimo harmonogram, prvním pokusem si bez Pérezovy společnosti zajistil pole position. Až do druhého vyjel s náskokem, aby mu poskytl stín. Pérezovi to stačilo na druhé místo, takže Red Bull má první řadu.

Začíná to dobře. Ve Q3 nám chyběl krůček, hlavně první pokus nebyl tak dobrý. Ale celkově je to dobré, máme první řadu. Max mi ohromně pomohl. Spolupracovali jsme jako silný tým. Teď už se těším na závod, protože na něm opravdu záleží,“ řekl Mexičan.

Pérez a Charles Leclerc mají shodně po 290 bodů. Kdo dnes získá více bodů, bude vicemistrem. Leclerc letos vyhrál tři velké ceny a Pérez dvě, takže pokud by ani jeden z nich nedokončil závod, nebo ho dokončil na nebodovaném místě, tým Red Bull by nesplnil poslední cíl letošní sezony. Chce svými jezdci obsadit první dvě místa šampionátu, což se mu v jeho historii ještě nikdy nepovedlo. V letech dominance se Sebastianem Vettelem byl Mark Webber přinejlepším třetí.

Red Bull si přál mít na pole position Péreze. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull