Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Sysifos Filip, stříbrný Esteban

Sysifos Filip, stříbrný Esteban

Shrnutí sobotního zápolení na okruhu Magny-Cours.

Coby bájný Sysifos si musel připadat Filip Salaquarda v průběhu sobotního závodu Světové serie Renaultu na francouzském okruhu Magny-Cours. Celkem třikrát byl nucen se probíjet ze zadních pozic vzhůru. Nakonec bohužel jeho úsilí přišlo vniveč.

V kvalifikaci přitom obsadil pražský jezdec solidní sedmé místo, když o ještě čelnější postavení ho připravilo několik drobných chyb. Těch se naopak vyvaroval jeho stájový kolega z týmu ISR Racing Esteban Guerrieri, jenž si s přehledem vybojoval pole position!
 
I úvodní fáze vlastního závodu se vyvíjela pro tandem ISR velmi dobře. Guerrieri si v hustém dešti udržel vedoucí pozici a Salaquarda postoupil o několik příček kupředu. Potom však v jednom úseku šlápl na brzdu a…. „Auto jelo dál rovně, vůbec nezatočilo. Doteď nevím, co bylo příčinou. Skutečností je, že v téhle partii vyletělo ven snad deset aut.“, svěřil se Filip. Český reprezentant pracně získával zpět ztracenou půdu, jenže do cesty se mu připletl Japonec Kunimoto. Ten mu bránil v předjetí tak neurvalým způsobem, že ho roztočil do hodin. Následovala další stíhačka, zakončená jezdeckou chybou, po níž se Salaquarda ocitl na chvíli mimo dráhu. Vzniklou ztrátu už nedokázal zlikvidovat a byl odmávnut jako patnáctý s kolem ztráty.

Úplně jiné starosti měl Guerrieri. V té době sváděl neúprosný boj o špici s lídrem průběžné klasifikace Aljošinem. Rus v závěru tahal za delší konec a vyhrál, zatímco Guerrieriho ve finiši ještě neúspěšně znepokojoval Coletti. „Jsem i celkově druhý, což mě těší. Přilnavost se během závodu postupně zlepšovala. Přesto se domnívám, že Aljošin našel lepší nastavení,“ konstatoval v cíli stříbrný Argentinec. Jeho slova potvrdil i týmový šéf Igor Salaquarda: „Setup pro malý přítlak na vodě jsme tentokrát moc netrefili. Zítra to snad bude lepší,“ slíbil. Lepší – to znamená vítězství…