Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ohlédnutí za Czech Truck Prix 2011

Ohlédnutí za Czech Truck Prix 2011

České naděje zářily na mosteckém autodromu.

Pro fanoušky truckového závodění nastal o posledním srpnovém víkendu vrchol sezóny. Sedmý podnik evropského šampionátu tahačů zavítal 26. – 28. srpna na mostecký autodrom v rámci Renault Truck – Czech Truck Prix 2011.

Nejprestižnějšího šampionátu tahačů se účastní dvě české naděje, Adam Lacko s Davidem Vršeckým. Motorističtí fanoušci tedy měli dvojnásobnou motivaci přijet na jeden z největších motoristických podniků v Čechách.

Adam Lacko letos závodí za juniorku české stáje MKR Technology vedenou Mariem Kressem. Situace však pro pouhého diváka není tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Židovický tým MKR Technology loni vstoupil na truckracingovou scénu ve velkém stylu, když s Markusem Bösigerem a Markusem Östreichem vyhrál v poháru konstruktérů. Letos se ke stáji plně podporované továrnou Renaultu připojil také Lacko a protože podle pravidel nemůže stáj bodovat se třemi jezdci, rozhodlo se o vytvoření týmové juniorky. Tak vznikl MKR Team 14 Juniors. Pro doplnění jezdecké sestavy oslovili Češi Anthonyho Janieca. Adam tedy boduje pro juniorskou stáj,  nicméně je regulérním kolegou Bösigera a Östreicha (ve stanu týmu MKR jsou všechny tři červeno-černé vozy zaparkovány vedle sebe). U Janieca je situace zcela jiná. Francouz jezdí v bíle zbarveném Renaultu a od týmu dostává pouze motor.

Adam Lacko si letošní formu načasoval vskutku dokonale. V rámci předchozího podniku získal na ruském Smolenskringu letošní první vítězství. Rodák z Frenštátu pod Radhoštěm potěšil domácí fanoušky skvělými výsledky, když navázal na zlato ze Smolensku a vyhrál hned první sobotní závod, přičemž se na stupně vítězů ještě podíval prostřednictvím nedělního třetího místa. Celkově v Mostu předvedl nejlepší výkon, získal 44 bodů. Tím se Lacko vyhoupl na třetí místo průběžného pořadí jezdců.

Nesmíme však zapomenout na Davida Vršeckého. Dvojnásobný šampion Mistrovství Evropy tahačů z let 2008 a 2009 vyhrál se svou buggyrou druhý sobotní závod a z autodromu si odvezl 39 bodů jako druhý nejúspěšnější jezdec víkendu. V šampionátu jezdců se Vršecký dostal na čtvrté místo, osm bodů za Lacka.

Pod hradem Hněvín se v rámci Czech Truck Prix předvedl rovněž Severoevrospký pohár Formule Renault 2.0. Kategorie je prošpikována mladými nadějnými jezdci, z nichž některé jednou jistě uvidíme ve Formuli 1.

Poháry dvoulitrových formulí se konají po celé Evropě a protože se ve všech jezdí s vozy stejné specifikace, mnoho jezdců série kombinuje. Tou nejprestižnější je Eurocup Formule Renault 2.0, který objíždí podniky World Series by Renault. Na mosteckém autodromu se předvedla nejvýraznější postava severoevropské kategorie, sedmnáctiletý Carlos Sainz junior. Španěl dominuje celému startovnímu poli a výbornou sezónu stvrdil na českém území ziskem titulu.

Téměř v domácím prostředí se představil slovenský rychlík Richard Gonda. Sedmnáctiletý talent z Banské Bystrice letos prožívá svou nejnáročnější sezónu kariéry a podle svých slov zatím spíše sbírá zkušenosti ve formulových závodech. Gonda se účastní poháru dvoulitrových formulí ve Světové sérii Renault a současně také severoevropského klání. Nicméně v Mostě jezdil v monopostu stáje Křenek Motorsport jako politý živou vodou. V prvním závodě předvedl zatím svůj nejlepší výkon sezóny, když skončil jedenáctý. Ve druhé jízdě bodoval patnáctým místem.

Všem jezdcům gratulujeme za povedený víkend a přejeme i mnoho dalších úspěchů.

Adam Lacko byl před začátkem víkendu ve velké pohodě a hýřil úsměvy, skoro jako kdyby tušil, jak úspěšný víkend ho čeká.

Všechny vozy židovické stáje MKR Technology pěkně pohromadě (zleva Östreich, Lacko a Bösiger)

David Vršecký získal pro Buggyru jedno vítězství a podtrhl tak úspěch českých barev.

Richard Gonda v barvách týmu Křenek Motorsport. Slovenská naděje prožila v Mostě nejúspěšnější podnik letošní sezóny.

Hněvínský vrch se svojí ikonou, stejnojmenným hradem, shlíží na mostecký autodrom.