Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mercedes v Barceloně prezentoval letošní W03

Mercedes v Barceloně prezentoval letošní W03

Stáj z Brackley vyměnila testy v Jerezu za více času na vývoj.

Mercedes dnes krátce před zahájením druhé série oficiálních předsezónních testů v Barceloně jako poslední z předních týmů odhalil svůj monopost pro letošní sezónu Formule 1, označený W03.

Nový vůz však již má za sebou svou premiéru na trati, když s ním tým minulý týden najel 100 kilometrů v rámci filmovacích jízd a v neděli přidal dalších 200 kilometrů v rámci prvního ostrého testu na Katalánském okruhu, který mu byl povolen vzhledem k absenci v jednom ze čtyř dnů při první sérii předsezónních testů v Jerezu.

Mercedes v Jerezu jezdil s loňským W02, aby nasbíral co nejvíce dat o nových pneumatikách Pirelli a ve dvou ze tří dní své přítomnosti mu dokonce patřil nejrychlejší čas, ačkoliv ten nebyl směrodatný, jelikož tým využíval plné loňské specifikace, tedy i foukaného difuzoru, jenž byl pro letošní sezónu zakázán.

Letošní W03 podle sportovního ředitele Mercedesu Norberta Hauga nepředstavuje žádné radikální inovace, přestože se spekulovalo o tom, že tým nechce vyjet k prvním testům v Jerezu proto, aby soupeři neokopírovali některá z jeho řešení.

Nejvýraznějším prvkem nového modelu je však, podobně jako u většiny ostatních, schodovitý nos, zapříčiněný novými technickými regulemi pro letošní sezónu.

Mercedesu se ve svých prvních dvou letech nepodařilo výrazněji proniknout mezi Red Bull, McLaren a Ferrari, což je cíl, který si stanovuje pro letošní sezónu.

Pomoci by mu v tomu měl značně reorganizovaný technický personál, jehož součástí jsou letos mimo jiné i bývalý technický ředitel Renaultu Bob Bell, bývalý technický ředitel Ferrari Aldo Costa a Geoff Willis, který dříve spolupracoval například s týmy Williams, BAR nebo Red Bull.

Jezdecká dvojice zůstává pro letošní sezónu nezměněná, do nového W03 budou usedat Nico Rosberg a Michael Schumacher. Sedminásobný šampion však vstupuje do poslední sezóny svého současného tříletého kontraktu a spekulace o tom, zda po letošním ročníku skončí, nebo bude pokračovat i v roce 2013, budou jedním z největších témat letošních diskuzí.