Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bitva o titul skončila vzájemnou kolizí hlavních soupeřů!

Bitva o titul skončila vzájemnou kolizí hlavních soupeřů!

Aktualizováno. Mistrovská posádka vyloučena z výsledků závodu.

Pořadí na roštu hlavního závodu určil včerejší kvalifikační závod (více Zde).

Poslední dějství se odehrálo s 15 minutovým zpožděním oproti plánu a s hrozbou možného deště. Nakonec účastníci odstartovali na suchých pneumatikách. Ještě než stihlo celé pole opustit první sektor, byl rozhodnut souboj o týmový titul. Z přehuštěného středu pole se dostal mimo dráhu na vnější stranu Mayr-Melnhof s bmw. Po krkolomném návratu na dráhu nezvládl uklidnit vůz, s nímž vzápětí narazil do fordu pilotovaného Groppim. Oba vozy skončily mimo dráhu, přičemž zasažený ford nejprve těsně minul záď Salaquardova ferrari a posléze velkou rychlostí narazil do bariéry z pneumatik.

Její významné poškození a odstraňování rozbitých vozů si vynutilo výjezd zpomalovacího vozu a krátce nato i zastavení závodu na více jak půl hodiny. Nové seřazení roštu probíhalo chaoticky, následně však došlo k seřazení dle pořadí před nehodou. Díky výbornému startu Koxe, který využil zaváhání Parenteho v mclarenu, si holandský jezdec získal již ve druhé zatáčce po předjetí Vanthoorova audi výhodnější druhé místo pro nový start. Tovární pilot britského výrobce se ještě propadl na páté místo za Pastorelliho v mercedesu. Na osmou pozici si polepšil také Jarvis, který zdolal Bartelse.

Protože tým Vita4One byl jediným pronásledovatelem vedoucí stáje All-Inkl.com, výpadek jednoho z vozů zhatil veškeré naděje na předstižení. Hra o jezdecký titul měla své pokračování, stejně jako souboj o další trofeje po dvou kolech strávených za zpomalovacím vozem po novém startu. Nejen do první zatáčky se nyní vešli všichni účastníci, kteří měli v případě dojetí šanci na bodový příděl.

Po vlažnějším rozjezdu se osmělil Parente, který před šikanou Esses zdolal Pastorelliho v mercedesu. Portugalec se stejně jako včera vydal na stíhací jízdu první trojice. V nájezdu do vracečky Melbourne se pokusil Pastorelli pustit svého kolegu Bassenga. Německému jezdci se sice podařilo předjet kolegu, ale ještě úspěšnější byl Ide s ferrari. Ten zdolal oba jezdce německé stáje najednou. Pastorelliho problémy pokračovaly a během chvíle jej předjel i Jarvis s audi.

Jarvis po chvíli zdolal po výborném výjezdu z Melbourne Bassenga v závěrečné zatáčce Goddards. Jeho kolega Vanthoor naopak v Coppice neuhájil před Parentem třetí pozici.

Otevření boxů využil ve 14. kole jako první Salaquarda, který předal své ferrari Ciocimu. Spolu s ním zajel do boxů Jarvis (předal audi Stipplerovi) a Bartels s bmw (střídal jej Buurman). U německého týmu byli mechanici rychlejší, přesto se Buurmanovi nepodařilo dostat před Stipplera. Ten rychlejšího Holanďana chvíli brzdil v uplatnění strategie předjetí rivalů týmu All-Inkl.com během střídání.

V 17. kole došlo k výměně ve voze celkově vedoucí posádky. Basseng předal svůj mercedes Winkelhockovi. Německý závodník se s dostatečným náskokem vrátil na dráhu před pronásledovatelem Buurmanem. Holandský závodník využil již zahřátých pneumatik k snížení náskoku a již před šikanou byl v závěsu za mercedesem.

Dosavadní přímé souboje probíhaly bez problémů, nyní došlo k rozporuplné kolizi obou účastníků. V první zatáčce Red Gate byl Winkelhock na její vnější straně. Na vnitřku se dopředu posouval Buurman. V těsném souboji došlo ke kontaktům přední části mercedesu a Buurmanova bmw, po němž oba vozy skončily mimo dráhu. Winkelhock ze svého odřeného vozu vystoupil ihned. Vůz holandského jezdce byl těžce poškozen po nárazu do bariéry zadní částí a dlouhou dobu jej vyprošťovali zdravotníci. Pilot naštěstí nehodu přestál bez újmy na zdraví. Nehoda byla vyšetřována komisaři, zatím bez rozhodnutí.

Aktualizace: posádka Basseng/Winkelhock byla uznána jako viník kolize. Byla vyloučena z výsledků závodu, čímž dnes nebodovala. Díky náskoku titul nakonec získala.

Na okruh se vydal zpomalovací vůz, za nímž prořídlé pole kroužilo dlouhých devět kol. Nakonec bylo v 27. kole rozhodnuto zastavení závodu a předčasném ukončení závodu asi deset minut před vypršením časového limitu.

p.
 Posádka  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 F.Makowiecki/S.Dusseldorp  Hexis Racing
1:27:00.879 
2. 
 P.Kox/S.Rosina  Reiter Engineering
+ 1.091 
3. 
 A.Parente/G.Demoustier  Hexis Racing
+ 1.682 
4. 
 L.Vanthoor/A.Carroll  Belgian Audi Club WRT
+ 2.185 
5. 
 E.Ide/F.Castellacci  AF Corse
+ 3.172 
6. 
 N.Pastorelli/T.Jäger  All-Inkl.com Münnich MS
+ 4.529 
7. 
 O.Jarvis/F.Stippler  Belgian Audi Club WRT
+ 5.609 
8. 
 F.Salaquarda/M.Cioci  AF Corse
+ 6.887 
9. 
 M.Bartels/Y.Buurman  Vita4One Racing Team
+ 9 kol 

Úplné hodnocení jezdců po závěrečném podniku naleznete Zde.

Piloti na stupních vítězů a umístění českých a slovenských zástupců

 P.  Pilot  Tým  Body
 1.  Marc Basseng  All-Inkl.com Münnich Motorsport  145
 1.  Markus Winkelhock  All-Inkl.com Münnich Motorsport  145
 2.  Frédéric Makowiecki  Hexis Racing  144
 2.  Stef Dusseldorp  Hexis Racing  144
 3.  Yelmer Buurman  Vita4One Racing Team  144
 3.  Michael Bartels  Vita4One Racing Team  144
 7.  Filip Salaquarda  AF Corse  84
 13.  Štefan Rosina  Reiter Engineering  44
 18.  Tomáš Enge  Reiter Engineering  18

Klasifikace týmů

 P.  Pilot  Vůz  Body
 1.  All-Inkl.com Münnich Motorsport  Mercedes SLS AMG GT3  245
 2.  Hexis Racing  McLaren MP4-12C GT3  209
 3.  Belgian Audi Club Team WRT  Audi R8 LMS ultra  203
 4.  Vita4One Racing Team  BMW Z4 GT3  200
 5.  AF Corse  Ferrari 458 Italia GT3  126
 6.  Reiter Engineering  Lamborghini Gallardo LP600+  98
 7.  Exim Bank Team China  Porsche 997 GT3 R  38
 8.  Sunred  Ford GT GT3  4

Další informace ke GT1 naleznete v přehledu před dnešním závodem Zde.

Pohled za obzor

Příznivce vytrvalostních závodů vozů GT čeká za dva týdny závěrečný podnik Blancpain Endurance Series. V hlavní kategorii lze očekávat urputný souboj o titul mezi bývalými a současnými účastníky MS GT1 v podobě týmu Marc VDS a Belgian Audi Club.

Bonusem letošního roku může být nemistrovský závod v Ázerbájdžánu. V jeho hlavním městě Baku proběhne trojice krátkých závodů v rámci projektu City Challenge. V případě dostupnosti přenosu závodů bude vydán další článek s podrobnějšími informacemi.

Na zdejším portálu zkrátí čekání na další ročník závodů GT seriál věnovaný sportovním předpisům.

Doplňující informace o GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT.