Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari ukázalo světu své letošní F138

Ferrari ukázalo světu své letošní F138

Stáj z Maranella jako třetí představila vůz pro sezónu 2013.

Ferrari jako třetí tým v pořadí představilo svůj letošní monopost Formule 1, nesoucí označení F138. Jeho úkolem bude vrátit do Maranella slávu spojenou se ziskem mistrovských titulů.

Letošní vůz, jehož název je kombinací letošního roku a pocty osmiválcovým motorům, jež v sezóně 2013 zažijí svoji derniéru před nástupem přeplňovaných šestiválců, je 59. vozem postaveným italským týmem.

Vývoj F138 však narozdíl od jeho předchůdců neprobíhal v továrně v Maranellu, nýbrž v bývalém zázemí Toyoty v Kolíně nad Rýnem. Ferrari totiž vzhledem k potížím s korelací dat muselo rekalibrovat a upravit svůj aerodynamický tunel.

Ferrari má pro letošní sezónu jasný cíl, začít daleko silněji než loni, kdy v předsezónních testech a úvodních závodech na svou konkurenci výrazně ztrácelo. I přesto se však Fernandu Alonsovi podařilo zůstat ve hře o mistrovský titul až do finále ve Velké ceně Brazílie, nakonec však podlehl Sebastianu Vettelovi z Red Bullu.

Velkou viditelnou změnou na letošním monopostu Ferrari je zakrytí schodovitého nosu nestrukturálním panelem, který byl pro letošní ročník mezi týmy odsouhlasen.

"Klíčovým cílem, který musíme mít, je samozřejmě poskytnout našim jezdcům konkurenceschopné auto," řekl Stefano Domenicali, šéf týmu.

"Bohužel, v nedávných letech se nám nedařilo být na tom na začátku sezóny tak dobře, jak jsme si představovali. Pokusili jsme se prověřit naši organizaci, abychom zjistili, zda můžeme být efektivnější v přípravách, které budou probíhat v následujícím týdnu."

Jezdecká sestava Ferrari zůstává i pro letošní sezónu nezměněná, v rudých vozech z Maranella budou závodit Fernando Alonso a Felipe Massa. Brazilec si díky zlepšené formě ve druhé polovině loňské sezóny zajistil prodloužení smlouvy o další rok, ten pro něj bude již osmým v barvách Maranella.

Právě Massa bude prvním, kdo se v úvodních předsezónních testech v Jerezu posadí za volant nového F138, zatímco Alonso se v první sérií na trať vůbec nedostane.