Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Räikkönen přivezl Lotusu v Melbourne vítězství

Räikkönen přivezl Lotusu v Melbourne vítězství

Velká cena Austrálie - závod

Kimimu Räikkönenovi a Lotusu se vyplatila odlišná strategie zastávek v boxech a odměnou za tu mu je vítězství ve Velké ceně Austrálie. Fernando Alonso skončil druhý a stupně vítězů zkompletoval Sebastian Vettel, který tak nepřetavil v triumf start z pole position.

Vettel si po startu v poklidu pohlídal první pozici. Významně se naopak ze druhé pozice propadl jeho týmový kolega Mark Webber, který spadl v úvodních metrech až na šestou příčku.

Povedený start naopak předvedli piloti Ferrari. Felipe Massa se ve sprintu do první zatáčky probojoval ze čtvrté na druhou pozici, zatímco Alonso so polepšil jen o jednu pozici na úkor Webbera. V dalším postupu mu zabránil Lewis Hamilton, kterého však Španěl zdolal o pár zatáček později.

Po pár kolech si s Hamiltonem poradil také pozdější vítěz Räikkönen, který se dokázal připojit k vedoucí trojici a držet s Vettelem a oběma jezdci Ferrari tempo.

Všichni piloti z první desítky v dopolední kvalifikaci zajeli svůj nejrychlejší čas na superměkké směsi pneumatik, které nevydržely příliš. Proto nebylo divu, že ze špičky zajeli do boxů jako první už v pátém kole Webber s Romainem Grosjeanem a Jensonem Buttonem.

O dvě kola později jej následoval z první pozice jeho týmový kolega Vettel. I po prvních zastávkách zůstalo pořadí na prvních čtyřech místech nezměněné. Do boje o čelo se však připojili oba jezdci Mercedesu a také Adrian Sutil, který startoval na tvrdší sadě pneumatik a do boxů poprvé zajel pro čerstvou tvrdou sadu až ve 22. kole.

Tedy v době, kdy Vettel, Alonso, Massa a Räikkönen mířili už ke své druhé zastávce v boxech. Sutil se tak díky dobře zvládnuté strategii dokázal po startu z jedenácté pozice zapojit do boje o vítězství.

Druhé zastávky však přinesly změnu ve vedení, když Alonso využil o kolo dřívější zastávky a dostal se před Sutila a Vettela na první pozici.

Sutil si udržel druhé místo před Vettelem. Trojnásobný mistr světa se však před svého soupeře dostal už v následujícím kole. S Alonsem ovšem Vettel bojovat nedokázal a to i přesto, že Španěl ztratil nějaký čas soubojem s Hamiltonem jedoucím lehce odlišnou strategii.

Zajímavou taktickou hru ale rozehrál Räikkönen, který s druhou výměnou pneumatik vydržel až do 34. kola. Díky tomu si dokázal ve vedení najet solidní náskok na Alonsa s Vettelem, kteří následně zamířili ke svým mechanikům potřetí.

Na nových pneumatikách sice Alonso mistra světa z roku 2007 pár kol stahoval, jejich rozestup se ale následně ustálil a Räikkönen si tak mohl v poklidu s 12sekundovým náskokem dojet pro druhé vítězství v barvách týmu Lotus od svého návratu do Formule 1.

Deset sekund po Alonsovi proťal cílovou pásku Vettel. Po velmi slibném úvodu závodu zbyla na Massu v cíli až čtvrtá příčka.

Pro páté místo si při své premiéře v barvách Mercedesu dojel Hamilton, který musel upustit od původního plánu dvou zastávek v boxech a zajet ke svým mechanikům i potřetí.

Šestý skončil Webber na druhém red bullu. Zcela odlišná strategie vynesla na sedmé místo v cíli Sutila, který na rozdíl od zbytku startovního pole obul svůj vůz do superměkké směsi pneumatik až dvanáct kol před koncem.

Bodově úspěšný první závod sezóny pro Force Indii stvrdil osmým místem Sutilův týmový kolega Paul di Resta.

Pouhé dva body si z úvodního závodu sezóny odváží zásluhou Jensona Buttona McLaren, když Sergio Pérez skončil na jedenácté příčce. Bodovanou desítku uzavřel Romain Grosjean.

Do závodu vůbec nezasáhl Nico Hülkenberg, u jehož sauberu se před startem objevil problém s palivovým systémem, který mu nedovolil postavit se na startovní rošt.

Cíl závodu neviděl po technickém problému domácí pilot Daniel Ricciardo. Trable s elektronikou pak předčasně ze závodu vyřadily Nica Rosberga. Ještě před polovinou závodu pak skončil po chybě v první zatáčce Pastor Maldonado.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
K.Räikkönen Lotus
1:30.03.225 
2.
F.Alonso Ferrari
+ 12.451 
3.
S.Vettel Red Bull
+ 22.346 
4.
F.Massa Ferrari
+ 33.577 
5.
L.Hamilton Mercedes
+ 45.561 
6.
M.Webber Red Bull
+ 46.800 
7.
A.Sutil Force India
+ 1:05.068 
8.
P.di Resta Force India
+ 1:08.449 
9.
J.Button McLaren
+1.21.630 
10.
R.Grosjean Lotus
+ 1:22.759 
11.
S.Pérez McLaren
+ 1:23.367 
12.
J.Vergne Toro Rosso
+ 1:23.857 
13.
E.Gutiérrez Sauber
+ 1 kolo 
14.
V.Bottas Williams
+ 1 kolo 
15.
J.Bianchi Marussia
+ 1 kolo 
16.
C.Pic Caterham
+ 2 kola 
17.
M.Chilton Marussia
+ 2 kola 
18.
G.van der Garde Caterham
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
D.Ricciardo Toro Rosso
40 
NC
N.Rosberg Mercedes
26 
NC
P.Maldonado Williams
25 
NC
N.Hülkenberg Sauber

Nejrychlejší kolo závodu: Kimi Räikkönen (Lotus) - 1:29.274

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 1. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
K.Räikkönen Lotus
25 
2.
F.Alonso Ferrari
18 
3.
S.Vettel Red Bull
15 
4.
F.Massa Ferrari
12 
5.
L.Hamilton Mercedes
10 
6.
M.Webber Red Bull
7.
A.Sutil Force India
8.
P.di Resta Force India
9.
J.Button McLaren
10.
R.Grosjean Lotus

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 1. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Ferrari  F.Alonso, F.Massa
30 
2.
Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
26 
3.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
23 
4.
Mercedes  N.Rosberg, L.Hamilton
10 
5.
Force India  P.di Resta, A.Sutil
10 
6.
McLaren  J.Button, S.Pérez