Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

BBC: Volkswagen zvažuje vstup do F1

BBC: Volkswagen zvažuje vstup do F1

Nechal si vypracovat studii.

Podle zdrojů BBC v představenstvu společnosti by se Volkswagen mohl rozhodnout založit vlastní tým Formule 1. Podrobnou zprávu o pozitivech a rizicích plynoucích z takového kroku pro ně má vypracovat Stefano Domenicali, který je oficiálně zaměstnancem dceřiné společnosti Audi.

Zajímavostí je, že zástupci Volkswagenu byli součástí pracovní skupiny, která rozhodovala o podobě současné generace hybridních motorů používaných v F1. Tehdy se předpokládalo, že se do tohoto sportu časem zapojí stejně jako Honda, ale druhá největší automobilka na světě se pak F1 otočila zády a své oficiální stanovisko dosud nezměnila. Za tím mají stát pošramocené vztahy mezi šéfem F1 Berniem Ecclestonem a předsedou dozorčí rady Volkswagenu Ferdinandem Piechem. Expert BBC Eddie Jordan je dokonce přesvědčen, že automobilka do F1 nevstoupí, dokud jeden z nich svou pozici neopustí.

"Volkswagen Audi Group je druhou největší automobilkou na světě a jako taková potřebuje být ve Formuli 1," řekl Jordan. "Ke vstupu ale nedojde, dokud sport zůstane v rukou Bernieho Ecclestona a Volkswagen pod kontrolou Ferdinanda Piecha, kteří se nemají rádi v osobní ani profesionální rovině. Nicméně předseda představenstva Martin Winterkorn, který je považován za Piechovho nástupce, vnímá F1 jako skvělou platformu pro některé z jejich značek. Podle mě by VAG mělo být součástí F1 a pokud se tak stane, bude to s jejich vlastním týmem a vozem navrženým i vyrobeným v Německu."

Ve prospěch Formule 1 mají mluvit čísla. Volkswagen má své značky v DTM, WEC, WRC i závodech GT, ale hodnota takto získané reklamy je prý pouze zlomkem toho, co Mercedes letos získal díky dominantní sezoně v F1.