Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

RTM Motorsport zpátky v TCR Eastern Europe

RTM Motorsport zpátky v TCR Eastern Europe

Místo Golfu nasadí Civic

René Martinek a jeho tým RTM Motorsport se v roce 2023 objeví znovu na scéně závodů seriálu TCR Eastern Europe. Rakouskou stáj ale tentokrát budeme vídat s novou technikou. Zatímco v letech 2019, 2020 a 2021 využívala vůz Volkswagen Golf GTI, od příštího roku přesedlá na model Honda Civic Type R TCR FK8.

„Po sezoně 2021 jsem své auto prodal, protože jsem musel hodně cestovat a kvůli tomu jsem nemohl trávit čas na cestách se svým týmem. Pro sezonu 2023 jsem si ale opět koupil auto, protože tentokrát mi termíny v kalendáři vyhovují mnohem více,“ vysvětluje Martinek, co ho vedlo k návratu do startovního pole.

Pro Martinka půjde o návrat po roční pauze nejen do TCR Eastern Europe, ale na závodní okruhy vůbec. Během sezony 2022 totiž nestartoval ani v žádné jiné sérii. Jeho nový vůz Honda Civic Type R TCR FK8 letos používal Kim Lund Johansen v seriálu TCR Denmark. V barvách stáje Madbull Racing s ním odjel tři závodní víkendy.

Hondu Civic "podědí" Martinek po Kimu Lundu Johansenovi. Foto: TCR Denmark



Martinka bychom sice měli během příštího roku opět vidět za volantem závodního vozu, odjet celou sezonu se ale nechystá. Existuje ovšem varianta, že by byl při závodech, do kterých nenastoupí, nahrazen Antoniem Citerou ze Švýcarska.

„Kvůli rozpočtu nemohu závodit celou sezonu. Proto mluvíme s Antoniem o tom, že by za nás mohl jet. Hlavním cílem bude bavit se,“ dodává Martinek.

Pokud si Citera v barvách týmu skutečně zazávodí, půjde o jeho premiéru v TCR Eastern Europe. O startech v této sérii už sice v minulosti se stájí RTM Motorsport jednal, k angažmá ale nakonec nedošlo.

V RTM Motorsportu by Citera nebyl žádným nováčkem. Barvy stáje totiž hájil už dříve, a to zejména v seriálu Clio Cup Central Europe v sezonách 2017 a 2018. Jeho jméno ovšem může být povědomé i českým fanouškům. V roce 2019 totiž nastoupil při podniku Clio Cup Central Europe na Hockenheimringu za mělnický tým Carpek Service.

Skutečnost, že Martinek neodjede všechny závody, u něj není nijak neobvyklá. V TCR Eastern Europe se totiž objevoval pouze příležitostně již v sezonách 2019, 2020 a 2021. V roce 2019 nastoupil pouze při závěrečném podniku v Brně poté, co předchozí čtyři víkendy pro jeho tým odjel Polák Maciej Laszkiewicz. V sezoně 2020 startoval pouze na Slovakiaringu a v Brně a v roce 2021 odjel jen víkend na Slovakiaringu.

Maciej Laszkiewicz jezdil v TCR Eastern Europe za RTM Motorsport jako první. Foto: TCR Eastern Europe



Nejvíce se Martinkovi dařilo při jeho prvním startu v roce 2019. Tehdy na Masarykově okruhu zaznamenal dvě šestá místa a se 16 body obsadil 13. pozici. V roce 2020 si připsal pouze jeden bod za desáté místo při druhém závodě na Slovakiaringu a celkově byl klasifikován jako dvacátý první. Na 21. místě skončil i v roce 2021 díky třem bodů za desátou a devátou pozici ze Slovakiaringu.

Martinek určitě příští rok nebude jediným Rakušanem ve startovním poli. Svůj přestup do šampionátu už oznámil také letošní šampion ESET Cupu v kategorii Clio Cup Tobias Poschik, který bude jezdit s vozem Audi RS3 LMS českého týmu Aditis.

Zdroj: originální materiál redakce, úvodní foto: TCR Eastern Europe