Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Meixner má nakročeno do TCR Eastern Europe

Meixner má nakročeno do TCR Eastern Europe

Ve hře je angažmá u Aditisu i u Janíka

Richard Meixner by mohl v letošní sezoně rozšířit startovní pole seriálu TCR Eastern Europe. Českého závodníka jsme v posledních letech mohli vídat při závodech ESET Cupu v kategorii Clio Cup. Kromě toho loni usedal i do vozu Mitsubishi Lancer WRC při mistrovství republiky v závodech do vrchu. Nyní ho ale láká nová výzva.

„Všechny tyto věci jsou samozřejmě o financích. V životě mám nějaké množství investic a vždy si stanovím nějakou částku, kterou do nich chci dát. Věřím ale tomu, že se letos na nějakém závodě svezu. TCR je pro mě vábivé a ta auta jsou samozřejmě o dvě nebo tři úrovně dále než Clio. Do něčeho určitě sednu,“ věří Meixner.

Ačkoli zatím s vozem TCR Meixner nezávodil, už několikrát ho testoval. Naposledy si loni v Mostě vyzkoušel vůz Hyundai i30 N TCR stáje Janík Motorsport. A jeho dojmy byly velmi pozitivní.

„Byl jsem mile překvapen. Auto fungovalo perfektně, což mě překvapilo. To samé auto jsem testoval už před třemi lety a je vidět, že se u týmu hodně posunuli. Bylo to příjemné. Sleduji vývoj u Audi, Cupry i Hyundai. Také koukám na tovární podporu a zejména u Hyundai je vidět, že se chtějí v TCR hodně etablovat a dělají pro motorsport hodně,“ uvedl.

Jednou z možností na vstup do TCR Eastern Europe by tak mohl být pro Meixnera právě Janík Motorsport. Něco takového potvrzuje i administrativní pracovnice stáje Kateřina Ťuková. Nejspíše by ale šlo o starty jen v některých podnicích.

„Richard Meixner o startu s naším vozem ve vybraných podnicích uvažuje a momentálně je vše v jednání. Vše bude odhaleno v polovině března na tiskové konferenci,“ říká.

Ačkoli pokračování v TCR Europe zatím není v případě Janík Motorsportu jisté, v TCR Eastern Europe tým s největší pravděpodobností opět uvidíme. Po prodeji vozů Hyundai i30 už ale nasadí pouze novější modely Elantra.

 Loni závodil Richard Meixner na okruzích s Renaultem Clio. Foto: ESET Cup



„Předpokládáme, že pojedeme se třemi vozy Hyundai Elantra N TCR. Je také v jednání, že budeme zajišťovat servis jednoho z prodaných vozů Hyundai i30 N TCR,“ prozrazuje Ťuková.

Tým prozatím nepotvrdil ani jednoho z jezdců. Loni byli stálými závodníky stáje Petr Semerád a šéf stáje Václav Janík. Dařilo se zejména Semerádovi, který až do posledního závodu sváděl boj o titul s Bartoszem Groszkem a nakonec se stal vicemistrem. Jeho návrat do TCR Eastern Europe je sice letos možný, spíše ale dává přednost rallye.

„Možnost, že budu pokračovat, teoreticky existuje. Nevím ale, jestli je to úplně stoprocentní, nejsem schopen to potvrdit. Dá se říct, že nějaká jednání s Janík Motorsportem probíhají. Nějak se o tom bavíme, ale není to nic daného. Příští rok mám v plánu rallye. Chtěl bych jet vybrané podniky mistrovství republiky, případně soutěž mistrovství světa, která se v Česku pojede vůbec poprvé (Středoevropská rallye – pozn. red.),“ říká Semerád ke svým plánům.

Kromě Semeráda, Janíka a Meixnera by mohli v úvahu připadat také další závodníci. Možnostmi by mohli být Maťo Homola, který za tým loni závodil v TCR Europe, dále Samuel Sládečka, který loni odjel v evropském šampionátu jeden podnik, nebo polský motokárista Carlo Czepiel.


Aditis také možností


Janík Motorsport není pro Richarda Meixnera jedinou šancí na vstup do TCR Eastern Europe. Třetího jezdce totiž pořád shání také stáj Aditis Racing. Za tu letos určitě pojedou loňský šampion ESET Cupu v kategorii Clio Cup Tobias Poschik a šéf týmu Radim Adámek. Zatímco Rakušan usedne do vozu Audi RS3 LMS TCR z roku 2017, Adámek pojede s autem novější specifikace z roku 2021. V plánu je ale nasadit ještě jeden novější vůz. A právě do něj by mohl usednout Meixner.

„S Richardem jsem v kontaktu a dokážu si představit, že by startoval v našem týmu. Známe se z paddocku a víme, že naše lidské vztahy by případné spolupráci určitě nebránily,“ připouští Radim Adámek.

Richard Meixner by letos mohl v TCR Eastern Europe závodit za dva týmy. Foto: ESET Cup


Ani Aditis není pro Meixnera úplně cizím prostředím. V minulosti už totiž pro tým testoval.

I kdyby ale Meixner přestoupil do TCR Eastern Europe, tak ze scény závodů do vrchu nezmizí. Dovede si představit i další starty s Cliem.

„Clio mám k dispozici a když se mi s ním bude chtít jet nějaký závod, tak se s ním svezu. Vrchy pojedu rozhodně a na okruzích určitě také. Zatím ale nechci závazně říkat, jak co bude. Uvidíme, jaká bude finanční situace a co se bude dít v ekonomice,“ dodává.

Zdroj: FORMULE.cz, Carpek Service, Janík Motorsport, Aditis Racing, úvodní foto: ESET Cup