Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Poschik si vyjel sedačku v TCR Eastern Europe

Poschik si vyjel sedačku v TCR Eastern Europe

Šanci mu dá stáj Aditis

Do seriálu TCR Eastern Europe míří nová tvář. Česká stáj Aditis se totiž pro příští sezonu dohodla na angažmá s rakouským mladíkem Tobiasem Poschikem. Sedmnáctiletý jezdec bude závodit s vozem Audi RS3 LMS TCR, ve kterém letos vybojoval titul Bartosz Groszek.

„S radostí mohu oznámit, že se v roce 2023 stanu součástí úspěšného týmu Aditis a budu s ním závodit v TCR Eastern Europe. Těším se na to, že to bude skvělé partnerství a úspěšná sezona,“ oznámil skrze sociální sítě Poschik, který se během příští sezony bude moci těšit i podpoře programu pro mladé jezdce s názvem ESET RaceStar.

Příští ročník bude pro Poschika nejen premiérovým v TCR Eastern Europe, ale také teprve druhým na „velkých“ okruzích. Svou premiéru si totiž na nich odbyl teprve letos u mělnického týmu Carpek Service. S ním se účastnil závodů ESET Cupu v kategorii Clio Cup. V nich ovšem nebylo vůbec znát, že je nováčkem. Z celkových jedenácti odjetých závodů jich totiž pět vyhrál a vybojoval pro stáj Tomáše Pekaře titul šampiona.

V letošní sezoně ESET Cupu kraloval Tobias Poschik kategorii Clio Cup. Foto: ESET Cup



Právě od doby, kdy si zajistil titul šampiona Clio Cupu, se jeho přesun do TCR Eastern Europe jevil velmi pravděpodobně. Díky tomuto úspěchu totiž získal pro další ročník TCR Eastern Europe startovné.

Co se ambicí v TCR Eastern Europe týče, je zatím Poschik opatrný: „Ještě jsem toto auto neřídil, takže zatím nevím, jak to zvládnu. Myslím si, že si jako cíl můžeme dát umístění v nejlepší pětici celkového pořadí. Jelikož jsem ale auto ještě neřídil, tak se to může změnit,“ stojí nohama na zemi.

V letošní sezoně TCR Eastern Europe nasazovala stáj Aditis celkem dva jezdce. Kromě šampiona Bartosze Groszka za stáj závodil také její šéf Radim Adámek. Ten začal stejně jako Groszek se starším Audi z roku 2017. Pro druhou polovinu sezony ale přesedl do novější verze tohoto auta z roku 2021. Celkově obsadil 15. pozici.

 

Groszek nejspíše v Evropě



Po oznámení příchodu Tobiase Poschika vypadá opět o něco pravděpodobněji varianta, že se Bartosz Groszek přesune do seriálu TCR Europe. Jak stáj Aditis, tak polský jezdec se tímto cílem dlouhodobě netají. V rozhovoru, který poskytl krátce po zisku svého titulu, ale zatím Groszek nic takového nepotvrdil.

„Rád bych v TCR Europe odjel celou sezonu a získal tam nějaká pódiová umístění. Vím ale, že už jen vstup do tohoto šampionátu nebude snadný, protože budeme potřebovat vyšší rozpočet. Rád bych tam ale příští rok závodil a umisťoval se pravidelně mezi nejlepší pěticí. Takový je můj plán pro blízkou budoucnost,“ řekl.

U Bartosze Groszka směřuje vše k přestupu do TCR Europe. Foto: TCR Eastern Europe



Jak Groszek, tak i stáj Aditis už s TCR Europe zkušenosti mají. V sezoně 2021 se zúčastnili podniku v italské Monze. Zatímco v první jízdě dojel Groszek jedenáctý, ve druhé obsadil 13. příčku a nasbíral celkem 14 bodů. V „chrámu rychlosti“ tehdy hájil barvy týmu i Petr Čížek, který jinak závodí v TCR Eastern Europe za stáj Fullinrace Academy. Body se mu ale tehdy získat nepodařilo.

Jako o hlavním kandidátovi na přestup do TCR Europe s týmem Aditis se sice mluví o Groszkovi, ani Tobias Poschik ale zcela nevyloučil, že by se příští rok mohl v evropském seriálu ukázat.

„V krátkosti jsme se bavili i o TCR Europe, zatím to ale nebylo nic vážného. Každopádně nikdy nevíte, co se během sezony stane,“ dodal.

Pokud stáj Aditis do TCR Europe skutečně vstoupí, nejspíše nebude jediným českým týmem ve startovním poli. V uplynulých dvou sezonách totiž v seriálu účinkoval také tým Janík Motorsport a i příští rok by rád pokračoval. V barvách stáje se objevili i čeští jezdci. Vědět o sobě dal zejména Jáchym Galáš, který letos obsadil celkové deváté místo a na cestě za tímto výsledkem si připsal mimo jiné vítězství v Belgii nebo druhé místo v Monze. Na italské dráze se představil i šéf týmu Václav Janík, když zaskakoval za zraněného Maťa Homolu.

Jak účastníci TCR Europe, tak jezdci TCR Eastern Europe ale dostanou příští rok zabojovat o titul světového šampiona. Stane se tak díky novému formátu, který vzniká po konci WTCR a jehož základem budou světový žebříček, světové turné a světové finále.

Zdroj: originální materiál redakce, úvodní foto: Aditis Racing