Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Virtuální TCR Eastern Europe zahájil nejlépe Groszek

Virtuální TCR Eastern Europe zahájil nejlépe Groszek

Vyhrál, co se dalo

Šampionát TCR Eastern Europe vstoupil v úterý na scénu virtuálního závodění. Na programu byl úvodní podnik e-sportového seriálu s názvem TCR Eastern Europe Simracing. Ten se uskutečnil na maďarském Hungaroringu.

Bezkonkurenčně nejlepší byl na této trati Bartosz Groszek. Jezdec stáje BTC Maszyny, který letos bude v reálných závodech hájit barvy této ekipy ve vytrvalostních kláních ESET V4 Cupu, měl důvod k úsměvu již po kvalifikaci. V té si totiž zajistil nejen start z čelní pozice pro úvodní závod, ale také prvních deset bodů do průběžného pořadí. Druhý nejrychlejší čas zaznamenal Miklas Born (Team Autorama AG by Wolf-Power) a třetí pozici obsadil úřadující vicemistr skutečných závodů této série Jáchym Galáš (GT2 Motorsport).

Přemožitele poté Groszek nenašel ani v první jízdě a dojel si pro vítězství způsobem start-cíl. Jako druhý proťal cílovou čáru maďarský jezdec Balint Hatvani ze stáje Unicorse, kterému patřilo na startovním roštu čtvrté místo. Švýcarovi Miklasu Bornovi se podařilo vystoupit na bronzový stupínek i přesto, že se v úvodu připletl do hromadného incidentu a na konci prvního okruhu mu patřila až 13. příčka.

Na startovním roštu druhého závodu došlo k otočení původní nejlepší dvanáctky (po skončení podniku se její podoba kvůli penalizacím měnila) z úvodního klání. Z prvního místa vyrážel Petr Fulín (Fullinrace Academy) před druhým Matějem Kácovským (HKC Racing) a třetím Yannickem Mettlerem (Team Autorama AG by Wolf-Power). Vítězi prvního měření sil Groszekovi připadlo 12. místo.

Do druhého závodu vyrážel z první příčky Petr Fulín. Foto: TCR Eastern Europe

Kdo si myslel, že tentokrát Polák kvůli startu ze zadních pozic na vydařenou první jízdu nenaváže, mýlil se. Již během úvodního kola se propracoval na čtvrté místo. Bramborová medaile mu ale nestačila. V nájezdu do druhého kola zdolal Tomáše Koreného (HKC Racing), ještě během tohoto okruhu si pak připsal také skalp jeho parťáka Kácovského. V jedenáctém kole ze třinácti zdolal vedoucího muže závodu Petra Fulína. Groszek si poté již první místo nenechal vzít. Fulín byl v cíli odmávnut jako druhý.

Na třetí pozici projel pod šachovnicovou vlajkou Jáchym Galáš. Pilot GT2 Motorsportu přitom do druhého závodu startoval až ze 16. místa. Z bronzu se ale přesto radovat nemohl. Za zavinění kolize čtyř vozů jej totiž sportovní komisaři vyloučili.

Diskvalifikace potkala také původně čtvrtého Tomáše Koreného, kterého přišel draho incident s Tomášem Pekařem (Carpek Service) a Miklasem Bornem. Matěj Kácovský, který na dráze vybojoval páté místo, pak obdržel penalizaci pětadvaceti sekund za kolizi s René Martinkem. Třetí pozici tak nakonec obsadil jezdec týmu Yawspeed Autosport Keijo Keke Platzer.

Do druhého podniku, který se uskuteční v úterý 30. června na Red Bull Ringu, bude vstupovat v nejlepší pozici Bartosz Groszek, který na Hungaroringu nasbíral maximální počet 90 bodů. Druhé místo patří v celkové klasifikaci Miklasi Bornovi (66 bodů), který si po bronzu v úvodní jízdě odnesl ze druhého závodu čtvrtou příčku. Třetí pozice náleží Petru Fulínovi (54 bodů). Český závodník si během prvního podniku připsal kromě stříbra v závěrečné jízdě také deváté místo v úvodním závodě, na které povyskočil ze dvanáctého po penalizacích soupeřů.

Zdroj: FORMULE.cz