Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Fulín zpátky v akci

Fulín zpátky v akci

V Mostě pojede místo Wittkeho

Závěrečný podnik letošního ročníku TCR Eastern Europe na Autodromu Most přinese kromě rozuzlení v boji o titul také jeden na české poměry zajímavý návrat. Po zhruba roční pauze si totiž opět zazávodí trojnásobný mistr Evropy v závodech cestovních vozů a příležitostný účastník podniků WTCR Petr Fulín. Plzeňský jezdec pochopitelně nastoupí ve voze Cupra Leon Competición své vlastní stáje Fullinrace Academy. Nahradí Carola Wittkeho, který z rodinných důvodů chybí už od třetího podniku v polské Poznani.

"Sice se těším, ale důvod, proč vlastně budu závodit, mě mrzí. Carolovi děkuji za nabídku, abych využil jeho auto, které je volné," říká Fulín ke svému návratu.

Vzhledem k faktu, že téměř rok nezávodil, nevstupuje Fulín do víkendu s přehnanými ambicemi. Navíc upozorňuje, že pozornost jeho týmu bude o víkendu směřovat zejména k jeho týmovému kolegovi Petru Čížkovi. Mostecký závodník do podniku stále vstupuje se šancí na titul. Jelikož ale ztrácí na vedoucího Bartosze Groszka už 51 bodů a ve hře jich bude jen 55, jsou jeho naděje velice malé. Má však velmi slušnou šanci na to, aby udržel celkové třetí místo. Zatímco na čtvrtého Maťa Homolu, který v Mostě startovat nebude, má náskok dvaceti dvou bodů, pátý Václav Janík za ním zaostává o 25 bodů.

"Hlavním úkolem pro nás je, aby se Petru Čížkovi povedlo udržet třetí místo v šampionátu. Loni byl třetí Carol a letos to snad vyjde Petrovi. Má dobré tempo a letos jde neustále nahoru. V prvním závodě na Slovakiaringu se mi moc líbil a je škoda, že mu nevyšel úvod roku. Jinak by na tom mohl být ještě lépe," dodává Fulín.

Naposledy Petr Fulín závodil loni při podniku WTCR v Mostě. Foto: Fullinrace Academy



Že by brzy mohlo dojít k návratu Fulína na závodní dráhu, naznačil již předposlední podnik letošní sezony TCR Eastern Europe. Ten se uskutečnil před dvěma týdny na Slovakiaringu a Fulín se při něm svezl ve volném tréninku. Ve zbytku víkendu se sice rozhodl nenastoupit, v tréninku ale ukázal, že jezdit rychle rozhodně nezapomněl. Skončil totiž na druhém místě se ztrátou 373 tisícin na vítěze Bartosze Groszka.

Naposledy si Fulín zazávodil loni v říjnu, shodou okolností také v Mostě. Tehdy se zde na divokou zúčastnil podniku WTCR. Rozhodně tehdy nebyl neviditelný. Díky desátému času v kvalifikaci totiž vyrážel do úvodní jízdy z pole position. Slibnou výchozí pozici však v dobrý výsledek přetavit nedokázal, neboť byl hned v úvodní šikaně vyřazen při hromadné kolizi. Ve druhém závodě ovšem předvedl stíhací jízdu, když se propracoval z 18. příčky na jedenáctou.

K jeho loňskému startu ve WTCR je třeba dodat, že i tehdy šlo o jeho první závodní vystoupení po roční pauze. Předtím totiž závodil naposledy v roce 2020 při podniku WTCR na Slovakiaringu. Z toho plyne, že ani tentokrát by pro něj nemusela být dlouhá absence nutně překážkou. TCR Eastern Europe navíc startuje v Mostě vůbec poprvé a to znamená, že někteří jezdci ze startovního pole na této trati ještě nikdy nejeli. Naopak Fulín má s tímto okruhem bohaté zkušenosti a v minulosti zde rovněž několikrát vyhrál. Z poslední doby zmiňme jeho triumfy v závodech ETCC (2017) a TCR Germany (2018).

V roce 2018 vyhrál Petr Fulín v Mostě závod TCR Germany. Foto: Fullinrace Academy



Zdroj: TCR Eastern Europe, Fullinrace Academy, FORMULE.cz, úvodní foto: Fullinrace Academy