Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

České zastoupení v mosteckém podniku WTCR

České zastoupení v mosteckém podniku WTCR

Fulín nastoupí na divokou kartu

Světový pohár v závodech cestovních vozů FIA WTCR o víkendu 8.-10. října poprvé zavítá do České republiky. Dějištěm pátého podniku letošní sezony bude Autodrom Most, který byl do kalendáře zařazen dodatečně po zrušení asijských podniků. Součástí startovního pole bude mimo jiné i domácí jezdec. Mosteckého klání se totiž zúčastní Petr Fulín. Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Plzně pojede s vozem Cupra Leon Competición TCR své vlastní stáje Fullinrace Academy. Nastoupí na divokou kartu, což znamená, že nebude mít nárok na body. Rovněž na svém voze poveze desetikilogramové závaží.

"Historicky první podnik FIA WTCR na mé domácí trati bez mé účasti je nemyslitelný. Když jsem se dozvěděl, že se kalendář FIA WTCR kvůli koronavirové situaci v Asii změní a jeden z náhradních podniků se bude konat v Mostě, okamžitě jsem začal pracovat na tom, abych získal divokou kartu," říká trojnásobný mistr Evropy v závodech cestovních vozů z let 2013 (třída S2000), 2014 (Super 2000 TC2) a 2017 (ETCC 1).

Český závodník si je rovněž vědom, že se při svém vystoupení bude muset vypořádat s nejednou výzvou: "S pneumatikami Goodyear nemáme téměř žádné zkušenosti a také si uvědomuji, že Cupra dostane po podniku na Hungaroringu více kilogramů. Já navíc povezu nějaké závaží jakožto divoká karta. Rád bych ale poděkoval všem mým sponzorům a přátelům, že se mohu podniku FIA WTCR v Mostě zúčastnit. Až budu v neděli večer odjíždět, chci mít pocit, že jsme udělali maximum pro to, abychom uspěli," dodává.

Ve WTCR nastoupí Fulín potřetí. Předchozí dva starty absolvoval na Slovakiaringu.  V roce 2018 jel ještě se starším modelem vozu Cupra Leon. Vyšel mu zejména třetí závod víkendu, ve kterém skončil pátý. V roce 2020 již nastoupil se svým současným autem a na bodované příčce se umístil hned dvakrát. Ve druhém závodě víkendu skončil jedenáctý a ve třetí jízdě obsadil 14. příčku. Tehdy již ale nesměli jezdci startující na divokou kartu bodovat. V roce 2014 rovněž Fulín zasáhl do dvou podniků seriálu WTCC (předchůdce dnešního WTCR) v Marrákeši a na Slovakiaringu se Seatem Leon španělské stáje Campos.

Petr Fulín si připíše svůj první start ve WTCR od loňského Slovakiaringu. Foto: Fullinrace Academy



Loňský podnik na Slovakiaringu není pro Fulína pouze dosud posledním startem ve WTCR, ale posledním závodním vystoupením vůbec.  On sám se letos na závodní dráze neukázal, jeho stáj Fullinrace Academy jsme ale mohli vídat v TCR Eastern Europe. Její barvy hájili Carol Wittke a Petr Čížek. Více se dařilo Wittkemu. Němec si připsal šest pódiových umístění včetně dvou vítězství při posledním podniku v Brně a celkově skončil třetí za šampionem Michalem Makešem a druhým Tomášem Pekařem. Petr Čížek se objevil na stupních vítězů jednou, když první závod v Brně dokončil jako třetí. V šampionátu skončil osmý.

 


Zdroj: FIA WTCR, Fullinrace Academy, FORMULE.cz, úvodní foto: Fullinrace Academy