Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Orechové Potôni slavili Berthon, Coronel a Catsburg

V Orechové Potôni slavili Berthon, Coronel a Catsburg

FIA WTCR na Slovakiaringu

Letošní ročník Světového poháru závodů cestovních vozů FIA WTCR pokračoval o víkendu třetím podnikem. Jeho dějištěm byl okruh Slovakiaring. Slovenský závodní víkend byl letos prvním, který sestával ze tří závodů. Během předchozích dvou podniků v Zolderu a na Severní smyčce Nürburgringu se konaly dva závody.

Všechny tři jízdy se odjely v neděli. Do úvodní odstartoval z první příčky Nathanaël Berthon. Pilot Comtoyou DHL Teamu Audi Sport si čelní pozici zajistil nejrychlejším časem v úvodní části sobotní kvalifikace, který mu vynesl mimo jiné i pět bodů do šampionátu.

První závod se kvůli nočnímu dešti odjel na částečně mokré dráze. Většina jezdců se proto rozhodla nazout suché pneumatiky vepředu a mokré vzadu. S těmito podmínkami se vypořádal nejlépe právě Berthon a připsal si tak svůj premiérový triumf ve FIA WTCR.

Francouzova cesta za vítězstvím ale nebyla bezproblémová. V prvním kole se totiž propracoval do čela ze druhého místa startující Nicky Catsburg. Nizozemcův Hyundai i30 N TCR se ale ve vedení udržel jen do třetího kola, kdy mu Berthon předjetí vrátil a poté mu už první místo nikdo nesebral.

Slovenský podnik zahájil vítězně Nathanaël Berthon. Foto: Comtoyou Racing

Catsburgův propad naopak v dalších kolech pokračoval a do cíle nakonec dorazil až jako sedmnáctý. Berthona doprovodili na stupně vítězů druhý Gabriele Tarquini, šampion ze sezony 2018, a třetí Jean-Karl Vernay.

Rošt druhé víkendové jízdy byl poskládán na základě výsledků druhého kvalifikačního segmentu, avšak s tím rozdílem, že došlo k otočení nejlepší desítky. Pole position tak připadlo Néstoru Girolamimu.

Argentinec se ale hned v úvodu propadl. Naopak jeho týmový kolega z týmu Münnich Motorsport a současně krajan Esteban Guerrieri začal o poznání lépe. Po startu z páté pozice (fakticky se ale jednalo o start ze čtvrté příčky poté, co původně druhý Luca Filippi kvůli technickým problémům krátce před začátkem zaváděcího kola odstoupil) se totiž posunul do čela. Po vzájemné kolizi v prvním kole skončil v kačírku závod pro Gabrieleho Tarquiniho s Attilou Tassim a na trať se vydal zpomalovací vůz.

Z vítězství se nakonec Guerrieri radovat nemohl. Později se totiž před něj posunul Tom Coronel, který se hned v úvodních metrech dostal ze sedmé příčky na druhou. Pro Nizozemce se jednalo o první triumf na světové scéně této disciplíny po čtyřech letech. Naposledy slavil roku 2016 v portugalském Vila Realu, tehdy ještě v šampionátu WTCC.

Tom Coronel po delší době opět vyhrál závod světového šampionátu. Foto: Comtoyou Racing

Guerrieri neudržel ani druhou příčku. O tu ho připravil Gilles Magnus. Argentinský jezdec se tak nakonec musel spokojit se třetím místem.

Druhý pilot Münnich Motorsportu Girolami dopadl ještě hůře, když  v posledním kole po kontaktu s Jeanem-Karlem Vernayem havaroval. Girolami šachovnicovou vlajku nespatřil, druhý aktér incidentu Vernay ovšem projel cílem jako čtvrtý. Později ale obdržel desetisekundový trest, který jej srazil na čtrnácté místo. Nejednalo se ovšem o penalizaci za incident s Girolamim, ale za zavinění kolize s Yvanem Mullerem. Vítěz první jízdy Nathanaël Berthon po druhém závodě mnoho důvodů k radosti neměl. Do cíle tentokrát nedorazil.

Pro Néstora Girolamiho neskončil druhý závod příjemně. Foto: Münnich Motorsport

V závěrečném třetím závodě, jehož se po potížích ve druhé jízdě nezúčastnili Girolami a Tassi, měl Berthon velkou šanci na reparát. V sobotu totiž zajel nejrychlejší čas také ve třetí části kvalifikace, což pro něj znamenalo dalších pět bonusových bodů a start z prvního místa.

Tentokrát z toho nicméně vítězství nebylo. Hned po startu se totiž posunul na první místo Catsburg, který stál na roštu jako třetí, a poté strávil v čele celý závod. V cíli se mohl radovat ze svého prvního triumfu v šampionátu.

Vítězně se s víkendem rozloučil Nicky Catsburg. Foto: Hyundai Motorsport

Jako druhý byl odmávnut Vernay. Po závodě ale francouzský jezdec o pódium přišel. V postartovní tlačenici totiž šťouchnul do Norberta Michelisze. Za to obdržel od sportovních komisařů penalizaci pěti sekund, po níž spadl ze druhé pozice na čtvrtou. Na druhou příčku se tak posunul původně třetí Berthon a bronz bral Magnus. Vítěz druhého závodu Coronel skončil šestý.

Druhé odstoupení v řadě si ve třetí jízdě připsal Tarquini. Itala poslal v první zatáčce ven z trati Santiago Urrutia. Tarquiniho týmový kolega Michelisz dojel do cíle jako desátý. Desátou pozici obsadil Maďar také v prvním závodě víkendu. Do cíle druhého klání dojel šestý.

Nepříliš vydařený víkend zažil Yann Ehrlacher, který zahajoval třetí podnik v roli vedoucího muže průběžného pořadí. Jezdec týmu Cyan Racing Lynk & Co si připsal na Slovensku deváté, sedmé a jedenácté místo. I přesto se ale v čele celkového pořadí udržel.

Na startu jsme měli i svého zástupce. Po dvou letech, kdy rovněž startoval na Slovakiaringu, se totiž v sérii znovu objevil Petr Fulín. Někdejší trojnásobný evropský šampion nastoupil s vozem Cupra Leon Competición pod hlavičkou stáje Vexta Domy. V prvním závodě skončil osmnáctý. Ve druhé jízdě projel cílem jako dvanáctý, po zmíněné penalizaci Vernaye se ale posunul na jedenáctou příčku. Víkend  zakončil čtrnáctou příčkou. Za tyto výsledky by si vysloužil sedm bodů, jakožto účastník startující na divokou kartu však nebyl způsobilý bodovat do šampionátu.

Petr Fulín nebyl ve druhém závodě daleko od elitní desítky. Foto: Petr Fulín

Čtvrtý podnik letošní sezony se koná už během nadcházejícího víkendu na Hungaroringu.

Výsledky prvního závodu: 1. Nathanaël Berthon (Francie, Comtoyou DHL Team Audi Sport, Audi RS3 LMS) 9 kol, 2. Gabriele Tarquini (Itálie, BRC Hyundai N LUKOIL Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR) +3,054, 3. Jean-Karl Vernay (Francie, Mulsanne Srl, Alfa Romeo Giulietta TCR) +7,266… 18. Petr Fulín (Česká republika, Vexta Domy, Cupra Leon Competición TCR) +48,187.

Výsledky druhého závodu: 1. Tom Coronel (Nizozemsko, Comtoyou DHL Team Audi Sport, Audi RS3 LMS) 11 kol, 2. Gilles Magnus (Belgie, Comtoyou Racing, Audi RS3 LMS) +1,053, 3. Esteban Guerrieri (Argentina, ALL-INKL.COM Münnich Motorsport, Honda Civic TCR) +3,582… 11. Petr Fulín (Česká republika, Vexta Domy, Cupra Leon Competición TCR) +11,396.

Výsledky třetího závodu: 1. Nicky Catsburg (Nizozemsko, Engstler Hyundai N Liqui Moly Racing Team, Hyundai i30 N TCR) 11 kol, 2. Nathanaël Berthon (Francie, Comtoyou DHL Team Audi Sport, Audi RS3 LMS) +4,614, 3. Gilles Magnus (Belgie, Comtoyou Racing, Audi RS3 LMS) +7,039… 14. Petr Fulín (Česká republika, Vexta Domy, Cupra Leon Competición TCR) +29,737.

Průběžné pořadí jezdců: 1. Yann Ehrlacher (Francie, Cyan Racing Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR) 113 bodů, 2. Tom Coronel (Nizozemsko, Comtoyou DHL Team Audi Sport, Audi RS3 LMS) 92 bodů, 3. Gilles Magnus (Belgie, Comtoyou Racing, Audi RS3 LMS) 82 bodů.

Průběžné pořadí týmů: 1. Cyan Racing Lynk & Co 187 bodů, 2. Comtoyou DHL Team Audi Sport 170 bodů, 3. ALL-INKL.COM Münnich Motorsport 150 bodů.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: FIA