Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Začátek sezony WTCR patřil Hondě a Hyundai

Začátek sezony WTCR patřil Hondě a Hyundai

Vyhráli Girolami a Azcona

Néstor Girolami a Mikel Azcona. To jsou první dva vítězové letošní sezony světového poháru v závodech cestovních vozů WTCR. Zatímco Girolami vystoupal při úvodním podniku v úzkých ulicích francouzského Pau na nejvyšší stupeň po štědřeji hodnocené první jízdě, nová posila týmu BRC Hyundai Azcona oslavovala triumf po druhém závodě.

Girolami si mohl dělat naděje na vítězství v prvním z nedělních klání už před jeho startem. V sobotu se totiž argentinskému závodníkovi ve službách stáje Münnich Motorsport podařilo vyhrát kvalifikaci před týmovým kolegou Estebanem Guerrierim a Yvanem Mullerem. Ńejlepší trojice měla stejnou podobu i v cíli prvního závodu. V tomto pořadí během něj kroužila po celou dobu.

"Rád bych pogratuloval celému týmu, odvedl fantastickou práci. Když jsme přijížděli do první zatáčky, byli jsme s Estebanem těsně u sebe. Pak už jsem se jenom staral o auto. Snažil jsem se vyhýbat obrubníkům, abych si neproříznul pneumatiku. Je to skvělý výsledek. Tým totiž do mě vkládá důvěru již čtvrtým rokem a je skvělé zahájit sezonu tímto způsobem," radoval se v cíli vítěz.

Zatímco Girolami vyrážel do prvního závodu z pole position, Azconova pozice pro druhý závod, na jehož roštu se otáčela nejlepší desítka z kvalifikace, zas tak výhodná nebyla. Španělovi totiž patřila třetí příčka. Před ním stáli jeho týmový kolega Norbert Michelisz a také Attila Tassi.

Oba maďarští jezdci ale byli po pár metrech ze hry o vítězství venku. Michelisz si totiž po startu pokoušel udržet vedení před Tassim. Vše ale skončilo kolizí, která znamenala výjezd zpomalovacího vozu. Tassi byl schopen pokračovat, do cíle ale nakonec dojel až jako třináctý. Michelisz ovšem odstoupil a po devátém místě v první jízdě tak nemohl odjíždět z Francie spokojen. Šampion WTCR z roku 2019 navíc později dostal za kolizi penalizaci šesti míst pro první závod nadcházejícího podniku na Nürburgringu.

Azcona se díky tomuto incidentu posunul do vedení a po restartu závodu už dominoval. Na stupně vítězů se kromě něj podívali také dva jezdci s vozem značky Lynk & Co. Druhý skončil Santiago Urrutia a třetí Ma Qing Hua, který se letos do WTCR vrací po třech letech.

Mikel Azcona dokázal zvítězit hned při svém prvním závodním víkendu s vozem značky Hyundai. Foto: FIA WTCR


V cíli Azcona přiznal, že uniknout z postartovního chaosu pro něj nebylo lehké: "Tomu incidentu jsem se vyhnul jen tak tak a málem jsem narazil do Tassiho. Dával jsem si pozor na Urrutiu, jelikož odstartoval lépe než já. Pak jsem se podíval před sebe a najednou už byla obě auta v sobě," popisoval perné chvilky.

Ani ve zbývajících kolech ovšem rozhodně nemohl odpočívat: "V prvních kolech poté, co zajel zpomalovací vůz do boxů, byl Urrutia hodně rychlý na rovinkách. Musel jsem tedy mít velmi dobré výjezdy ze zatáček, například ze zatáčky číslo 13. Jinak by se na mě dotáhl. Zvláště ve druhém sektoru jsem na to tedy tlačil. V prvních kolech jedete vždy na hraně. Několikrát se mi zablokovala zadní kola. Pak jsem dostal zprávu do vysílačky a poté jsme už kontrolovali závod," dodal Azcona.

Vítěz prvního závodu Néstor Girolami skončil ve druhé jízdě sedmý. Esteban Guerrieri obsadil páté místo a třetí muž úvodního závodu Yvan Muller byl klasifikován na šesté příčce. I přesto ale Girolami zůstává v čele šampionátu se sedmibodovým náskokem před Guerrierim a s osmibodovým před Azconou, který obsadil v prvním závodě víkendu šesté místo.

Složitý úvod sezony zažil šampion z posledních dvou sezon Yann Ehrlacher. V prvním závodě Francouz skončil čtvrtý. Ve druhém sice směřoval za třetí příčkou, pak si ale přivodil po přejezdu přes obrubník defekt pneumatiky a musel do boxů. Nakonec skončil až jako patnáctý.

Kromě Ehrlachera, Mullera a Michelisze budeme letos vídat ve startovním poli ještě další dva světové šampiony cestovních vozů - Roba Huffa a Theda Björka. Ani v jejich případě ale nešlo o zrovna dvakrát vydařený začátek. Björk měl smůlu už v sobotní kvalifikaci, během které tvrdě havaroval a do obou jízd tak startoval až z 12. pozice. Z prvního závodu ale musel kvůli přetrvávajícímu poškození na voze po kvalifikační nehodě odstoupit. Druhou jízdu dokončil na deváté pozici. Rob Huff si připsal 12., respektive 8. místo.

Pozornost fanoušků F1 bude i letos přitahovat Tiago Monteiro. Portugalec, který si při nechvalně proslulé Velké ceně USA 2005 v Indianapolisu dojel pro třetí místo, je po konci kariéry Gabrieleho Tarquiniho jediným současným jezdcem WTCR se zkušenostmi z F1. V Pau dojel při prvním závodě patnáctý a ve druhém obsadil desátou příčku.
Tiago Monteiro i letos pojede s vozem Honda Civic, tentokrát ale v barvách stáje Engstler. Foto: FIA WTCR


Výsledky prvního závodu: 1. Néstor Girolami (Argentina, All-Inkl.com Münnich Motorsport, Honda Civic Type R TCR) 23 kol, 2. Esteban Guerrieri (Argentina, All-Inkl.com Münnich Motorsport, Honda Civic Type R TCR) +1,239, 3. Yvan Muller (Francie, Cyan Racing Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR) +2,314.

Výsledky druhého závodu:
1. Mikel Azcona (Španělsko, BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai Elantra N TCR) 21 kol, 2. Santiago Urrutia (Uruguay, Cyan Performance Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR) +3,876, 3. Ma Qing Hua (Čína, Cyan Performance Lynk & Co, Lynk & Co 03 TCR) +4,378.

Průběžné pořadí: 1. Girolami 49, 2. Guerrieri 42, 3. Azcona 41.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA WTCR