Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Catsburg je zpátky ve WTCR

Catsburg je zpátky ve WTCR

Pomůže Azconovi a Hyundai

Nizozemský závodník Nicky Catsburg se po dvouleté pauze vrátí do WTCR. Poslední dva podniky letošního ročníku v Bahrajnu a Saúdské Arábii absolvuje s vozem Hyundai Elantra stáje BRC. Čtyřiatřicetiletý jezdec byl povolán, aby podpořil Mikela Azconu a BRC v bojích o mistrovské tituly. Zatímco Španěl zatím kraluje v průběžném pořadí jezdců, italský tým vévodí v hodnocení stájí.

„Nasazení třetího vozu je pro nás důležité. Naším cílem je, abychom v každé ze zbývajících letošních jízd dosáhli dobrých výsledků,“
vysvětluje šéf stáje BRC Gabriele Rizzo povolání Catsburga.

S vozem Hyundai už Catsburg ve WTCR závodil v sezonách 2019 a 2020. Tehdy ale ještě usedal do staršího modelu i30. Sezonu 2019 odjel celou v barvách BRC a obsadil celkovou 13. příčku. Pro rok 2020 se přesunul k týmu Engstler, kvůli závazkům v GT závodech a pozitivnímu testu na koronavirus ovšem odjel pouze tři podniky ze šesti. I přesto ale dokázal vyhrát svůj první a dosud jediný závod v šampionátu. Na prvním místě dojel při třetí jízdě na Slovakiaringu.

V posledních letech se sice Catsburg věnuje zejména GT závodům, z cestovních vozů ale přesto zcela nevymizel. Letos jsme ho v barvách Hyundai mohli vidět ve čtyřech podnicích elektrického seriálu ETCR, kde usedal do modelu Veloster. S Elantrou bude při posledních letošních dvou podnicích WTCR závodit poprvé v životě. Rovněž si bude muset zvykat na nové tratě. V Bahrajnu sice jednou testoval, závodní zkušenost ale s tímto okruhem nemá. Na zkrácené variantě okruhu v Džiddě pak nejel vůbec.

Catsburg letos Hyundai reprezentoval v ETCR. Foto: Hyundai Motorsport


„Už v minulosti ukázal, že v tomto šampionátu dokáže být velice konkurenceschopný a že se nesmírně rychle dokáže přizpůsobit novým podmínkám. V jeho prvních závodech s novým autem a také na nových tratích bude něco takového zásadní nejenom pro něj, ale také pro celý zbytek týmu,“ dodává Rizzo.

Jelikož pravidla WTCR umožňují nasadit každému týmu maximálně dva vozy, bude Catsburg formálně startovat za jiný tým než Azcona a Michelisz. Zatímco dvojice stálých jezdců bude hájit barvy stáje BRC Hyundai N Squadra Corse, oficiální název Catsburgova týmu bude znít BRC Hyundai N Racing Team.

Catsburg rovněž nebude moci získat body do šampionátu. Bude totiž startovat na divokou kartu a takový účastník nemá podle regulí na body nárok. Nizozemec bude teprve druhým závodníkem, který se letos v šampionátu na divokou kartu ukáže. První byl Éric Cayrolle, který startoval při úvodním podniku v ulicích Pau.

Ačkoli ve WTCR závodil Catsburg pouze v sezonách 2019 a 2020, jeho historie na scéně světových závodů cestovních vozů je delší. Působil totiž již v seriálu WTCC, který byl předchůdcem WTCR. Tam jezdil v období 2015-2017, nejprve za Ladu a poté s Volvem stáje Cyan Racing. Připsal si dvě vítězství. Z Catsburgova půsbení v cestovních vozech stojí za zmínku i rok 2010. Tehdy se stal šampionem seriálu Eurocup Mégane Trophy.
V minulosti jsme mohli Nickyho Catsburga vidět i ve WTCC. Foto: Cyan Racing


Bez úspěchů ale není ani jeho působení v GT závodech. Roku 2020 se stal spolu s Augustem Farfusem šampionem seriálu Intercontinental GT Challenge. Zkušenosti má mimo jiné i se čtyřiadvacetihodinovými závody v Le Mans, Daytoně, Spa-Francorchamps i na Nürburgringu. Ve Spa-Francorchamps a na Nürburgringu dokonce vybojoval celková vítězství. Zatímco v německém klání slavil v roce 2020 spolu s Alexanderem Simsem a Nickem Yellolym, v Belgii kraloval v roce 2015 s Lucasem Luhrem a Markusem Palttalou.

Catsburg také ví, jak chutná vítězství v Daytoně. Zde ovšem nezvítězil celkově, ale pouze ve třídě. V roce 2021 byl spolu s Alexanderem Simsem nejlepší v GTLM. Z roku 2021 pochází i jeho nejlepší výsledek ve 24 hodinách Le Mans. Spolu s Antoniem Garcíou a Jordanem Taylorem skončil druhý v GTE Pro.

Zdroj: TouringCarTimes, WTCR, FORMULE.cz, úvodní foto: Hyundai Motorsport