Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hvězda cestovních vozů v rallyeovém mistrovství Evropy

Hvězda cestovních vozů v rallyeovém mistrovství Evropy

Michelisz si splní dětský sen

Závěrečný podnik letošního ročníku mistrovství Evropy v rallye bude mít jednoho netradičního, za to však velmi zajímavého účastníka. V Maďarsku totiž nastoupí mimo jiné i Norbert Michelisz. Ten patří mezi elitu závodů cestovních vozů a v roce 2019 se mimo jiné stal šampionem WTCR. Ve finále ME pojede s vozem Hyundai i20 N Rally2, který bude oblečen do kabátu sítě čerpacích stanic OMV.

„Budu chtít hlavně dojet. Pokud jde o výsledek, tak si s předstihem nic neplánuji. Startovní pole ERC je totiž velmi silné. Na závodění před domácími fanoušky mám sice příjemné vzpomínky, tentokrát to ale bude jiné než na Hungaroringu. Těším se na novou zkušenost,“ říká Michelisz, kterého bude při asfaltové soutěži navigovat Róbert Tagai.

Ačkoli největších úspěchů své kariéry dosáhl 39letý závodník při závodech cestovních vozů, kde momentálně vede průběžné pořadí světového turné TCR, rallye je jeho láskou už od malička, kdy závody tyto disciplíny navštěvoval. Nyní si tak plní dětský sen. Uvědomuje si však, že zažije něco jiného, než na co byl doposud zvyklý.

„Rychlostní zkoušky neznám a auto jsem zatím otestoval jenom jednou kolo Pécse, což znamená, že mám hodně málo zkušeností. Analyzoval jsem řadu onboard záběrů. Také jsem se učil tvořit rozpis. Až při soutěži ale budu doopravdy vědět, na čem jsem. I zkušený rallyeový jezdec se může snadno ocitnout ve složité situaci. Myslím si, že to bude největší výzva mé kariéry,“ nedělá si iluze.

Norbert Michelisz si odskočí z okruhů k rallye. Foto: FIA ERC



Ještě před začátkem soutěže, která se uskuteční od 6. do 8. října v okolí města Nyíregyháza, Michelisz absolvuje jeden testovací den. Ačkoli ještě v rallye nikdy nezávodil, v minulosti už si tyto vozy vyzkoušel. Loni v Zolderu si například vyměnil auto s jezdcem Hyundai ve WRC Thierrym Neuvillem a svezl se v jeho i20 N specifikace Rally1.

Už nyní je jasné, že v Maďarsku nenastoupí kompletní špička evropského mistrovství. Například Hayden Paddon již oznámil, že se podniku nezúčastní. Může však být v klidu. Titul šampiona si totiž zajistil již v srpnu při Barum rallye ve Zlíně.

Zdroj: FIA ERC, Motorsport, Autonoviny, úvodní foto: FIA ERC