Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Galášova další bedna v TCR Europe

Galášova další bedna v TCR Europe

Deštivá Monza mu přinesla stříbro

Českému jezdci Jáchymu Galášovi přinesl během uplynulého víkendu předposlední podnik letošní sezony seriálu TCR Europe další úspěch. Jezdec stáje Janík Motorsport totiž dokončil deštivý první závod víkendu na druhé příčce a získal tak své druhé pódiové umístění v šampionátu. Na stupně vítězů se vrátil poprvé od druhého víkendového závodu červnového podniku na okruhu Spa-Francorchamps. Tehdy dokázal vyhrát.

Sobota nebyla pro závodníky snadná. Den se totiž nesl ve znamení deště a na mokru se odjel nejen první závod, ale také kvalifikace. Galáš ovšem nebyl mezi jezdci, kterým tyto podmínky situaci zkomplikovaly. Naopak. Dařilo se mu totiž už v kvalifikaci. V ní zajel třetí čas a do závodu se tak vydal ze druhé řady.

Vstup do první jízdy mu ovšem podle představ nevyšel. Lepší start než on měl totiž Marco Butti. Ital se posunul z páté pozice na třetí a Galáše tak odsunul na příčku čtvrtou.

Netrvalo ale dlouho a vůz Hyundai Elantra českého závodníka znovu figuroval v první trojce. V poslední zatáčce třetího kola totiž Galáš předjetí Buttimu vrátil. Poté se sjelo startovní pole dohromady kvůli výjezdu zpomalovacího vozu a Galáš se musel po restartu bránit útokům Joshe Filese. Nápor šampiona z roku 2019 ovšem ustál a dokázal se mu vzdálit.

Třetí místo ale nakonec nebyl Galášův konečný výsledek. Nejenže se totiž dokázal udržet na bronzové pozici, ale tři kola před cílem rovněž zdolal Nicolu Baldana. Na druhé příčce poté zůstal až do cíle. Ani závěrečné metry pro něj ovšem nebyly jednoduché. Musel se totiž mít na pozoru před Mikem Halderem, který se na třetí místo probojoval až ze 14. příčky.

"Tam, kde byl rychlejší, jsem se před ním bránil. Naopak na místech, kde jsem byl rychlejší já, jsem se snažil co nejvíce navýšit náskok. Když závod skončil, dost jsem si oddechl. Věděl jsem totiž, že je Mike za mnou a že před ním ani zdaleka nejsem v bezpečí," popsal Galáš závěrečná kola.

Jáchym Galáš vystoupal v sobotu na stupně vítězů. Foto: TCR Europe

Nedělní závod už se konal na suchu a Galáš do něj vyrážel po otočení nejrychlejší desítky z kvalifikace jako osmý. Tentokrát už se ale o tak vydařené vystoupení jako v sobotu nejednalo. Dojel totiž třináctý. I to však znamenalo zisk bodů.

Janíkova premiéra


Jáchym Galáš nebyl v Monze jediným Čechem ve startovním poli. Jeho stálý týmový kolega, kterým je Slovák Maťo Homola, totiž musel kvůli přetrženému vazu v pravém zápěstí předčasně ukončit sezonu. V Monze ho nahradil sám šéf týmu Janík Motorsport Václav Janík. Pro toho závody TCR nejsou ničím novým. V letošním roce totiž účinkoval v seriálu TCR Eastern Europe se starším modelem Hyundai i30 a obsadil celkové čtvrté místo. S Elantrou startoval v Monze poprvé.

Deštivý sobotní závod skončil pro Janíka dvacátou pozicí. V tom nedělním si vedl o něco lépe a byl klasifikován jako devatenáctý. Body mu ovšem nepřinesl ani jeden z těchto výsledků.

Janík se stal čtvrtým Čechem, který se závodu seriálu TCR Europe zúčastnil. Kromě něj a Galáše už mají s touto sérií zkušenosti také Petr Fulín a Petr Čížek. Ani jeden z nich ale body nezískal.

Trojnásobný mistr Evropy a současně příležitostný účastník závodů WTCR Fulín se v roce 2018 zúčastnil s vozem Cupra Leon posledního podniku v Barceloně. V něm si připsal 20. a 23. místo.

Václav Janík debutoval v TCR Europe. Foto: Janík Motorsport


Petr Čížek nastoupil v TCR Europe poprvé v roce 2019 na Hungaroringu s Curpou stáje Fullinrace Academy. Tehdy se ale soustředil zejména na co nejlepší výsledek v hodnocení série TCR Eastern Europe, která byla během tohoto podniku součástí startovního pole TCR Europe. V rámci evropského šampionátu dojel Čížek na 28. a 21. příčce. Do TCR Europe se mostecký jezdec vrátil o dva roky později s týmem Aditis. V Monze usedl do vozu Audi RS3 LMS. První závod mu přinesl 19. místo, druhý 24. příčku.

Letošní sezona TCR Europe vyvrcholí o víkendu 14.-16. října ve španělské Barceloně.

Výsledky prvního závodu: 1. John Filippi (Francie, Sébastien Loeb Racing - Bardahl Team, Cupra Leon Competición TCR) 12 kol, 2. Jáchym Galáš (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N TCR) +0,637, 3. Mike Halder (Německo, Halder Motorsport, Honda Civic Type R FK7 TCR) +1,722... 20. Václav Janík (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N TCR) +32,267.

Výsledky druhého závodu: 1. Franco Girolami (Argentina, Comtoyou Racing, Audi RS3 LMS TCR) 10 kol, 2. Klim Gavrilov (závodí pod neutrální vlajkou FIA, Volcano Motorsport, Cupra Leon Competición TCR) +0,326, 3. Sergio López (Venezuela, Auto Club RC2 Valles, Cupra Leon Competición TCR) +3,972... 13. Jáchym Galáš (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N TCR) +16,842, 19. Václav Janík (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N TCR) +26,904.

Průběžné pořadí: 1. Girolami 354, 2. Files 265, 3. Gavrilov 249... 8. Galáš 192, 14. Homola 79.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Janík Motorsport