Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Více bílé na Huracánech

Více bílé na Huracánech

Mičánek ukázal v Imole nové barvy

Tradiční národní motiv, po dvou letech ale opět s větším zastoupením bílé. Stáj Mičánek Motorsport powered by Buggyra odhalila, v jakém zbarvení budeme letos její vozy Lamborghini Huracán ST EVO2 vídat na závodních okruzích. Stalo se tak během úvodních předsezonních testů v Imole. Na Autodromu Enza a Dina Ferrariových se brněnský tým připravoval na začátek nové sezony Lamoborghini Super Trofeo Europe. Ta odstartuje na stejném místě o víkendu 19.-21. dubna.

"Základní prvky designu držíme už od roku 2016, v Super Trofeo Europe nás neznají jinak. Právě naše národní barvy nás definují a dělají ve startovním poli nezaměnitelnými," říká týmový manažer Jiří Mičánek mladší.

České letos nebudou u stáje jenom barvy. Mičánkova parta totiž do nové sezony evropského Super Trofea vyrukuje i s téměř zcela domácí jezdeckou sestavou. Za tým totiž pojedou Bronislav Formánek, Jáchym Galáš a Matěj Pavlíček. Jediný zahraniční zástupce navíc nebude z daleka. Půjde o zkušeného Štefana Rosinu ze Slovenska. Zatímco Formánek a Rosina budou bojovat o body ve třídě Pro-Am, Galáš s Pavlíčkem se pokusí uspět v kategorii Pro.

Po zahájení přípravy panuje v týmu spokojenost: "Po loňském jaře, kdy jsme nemohli testovat kvůli nedostatku pneumatik, chceme být letos absolutně připravení. Na Imole můžeme srovnávat časy s předloňským prvním závodem, který jsme jeli ještě s jinou značkou pneumatik (tehdy Pirelli, nyní Hankook - pozn. red.). Prozatím z toho mám skvělý pocit stejně jako z jezdců. Potvrzuje se, že Štefan byl skvělá volba jak jezdecky, tak lidsky. Roli hraje samozřejmě i to, že na úrovni jezdců teď nemáme žádnou jazykovou bariéru," pochvaluje si Mičánek.

Zkušenosti s evropským Super Trofeem má ze zmíněné čtveřice jenom Formánek. Ten je spolu s Mičánkovým týmem součástí tohoto šampionátu již od roku 2018, tedy od doby, kdy se stáj v sérii poprvé ukázala. Na kontě již má také úspěchy. Zatímco v sezoně 2021 dosáhl společně s Josefem Zárubou v kategorii Pro-Am na celkové třetí místo, o rok později bronz zopakoval. V tomto případě si ho připsal sám, ačkoli nejlepších výsledků včetně čtyř triumfů tehdy dosáhl s Karolem Baszem. Polák ovšem k Formánkovi naskočil až v průběhu sezony jako náhrada za Josefa Zárubu, tudíž nezískal stejný počet bodů.

Zatímco Matěj Pavlíček s Jáchymem Galášem usednou do vozu se startovním číslem 22, Bronislav Formánek a Štefan Rosina pojedou s jedenáctkou. Foto: Jan Stárek/Buggyra Racing


Rosina, Pavlíček a Galáš sice okusí závody Lamborghini Super Trofeo Europe poprvé, i oni už ale mají na kontě mezinárodní zkušenosti. To platí zejména v případě 36letého Rosiny. Rodák z Púchova se může pochlubit například celkovým třetím místem z Porsche Supercupu (2009), titulem ze středoevropského ESET Cupu (2015) nebo stříbrem ve třídě Pro-Am seriálu GT2 European Series (2022). Galáš si v letech 2019, 2021 a 2022 připsal starty v TCR Europe a dokonce zde vyhrál jeden závod. Pavlíček ve stejném období působil v ADAC GT4 Germany s vozem KTM X-Bow GT4 české stáje RTR projects.

Všechny tři nové tváře už navíc závodily také s vozy Lamborghini. Rosina v minulosti usedal do modelů Gallardo a Huracán v šampionátech GT1 World Championship, FIA GT Series, Blancpain GT Series, ADAC GT Masters nebo International GT Open. Galáš s Pavlíčkem loni hájili barvy Mičánkova týmu v ESET Cupu, kde společně bojovali o titul ve sprintu třídy GTC. Nakonec uspěl Galáš, přičemž Pavlíček se musel spokojit se druhým místem.

Předsezonní testování pro Mičánek Motorsport powered by Buggyra nekončí. Tým se plánuje vydat na dráhu ještě dvakrát. "Připraveni budeme skvěle, jediné, co neovlivníme, je štěstí, které nám nepřálo loni," dodává Mičánek.

Nová sezona seriálu Lamborghini Super Trofeo Europe bude čítat dohromady šest podniků. Kromě Monzy se pojede také ve Spa-Francorchamps (9.-11. května), Le Mans (11.-15. června), na Nürburgringu (26.-28. července), v Barceloně (11.-13. října) a Jerezu (14.-15. listopadu). Součástí závěrečného víkendu navíc bude světové finále Lamborghini Super Trofeo, které bude určeno nejenom účastníkům evropského seriálu, ale také severoamerického a asijského. Při podniku v Le Mans se šampionát představí jako součást doprovodného programu legendární čtyřiadvacetihodinovky.

Zdroj: Buggyra Racing, FORMULE.cz, úvodní foto: Jan Stárek/Mičánek Motorsport powered by Buggyra