Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Citeru čeká premiéra v TCR Eastern Europe

Citeru čeká premiéra v TCR Eastern Europe

Ve vybraných podnicích nastoupí za RTM Motorsport

Do seriálu TCR Eastern Europe míří další nová tvář. Kromě Tobiase Poschika si letos svou premiéru v šampionátu odbude také Antonio Citera. Italský závodník nastoupí ve vybraných podnicích za rakouskou stáj RTM Motorsport. Tým Reného Martinka se letos do startovního pole vrací po roční pauze s modelem Honda Civic Type R TCR FK8.

„Pojedu v každém podniku, ve kterém to bude možné. Kvůli Reného programu ale bohužel nebudeme moci jet každý závod,“ vysvětluje Citera.

U stáje RTM Motorsport není Citera žádným nováčkem. Součástí týmu je totiž už od roku 2015 a jeho barvy hájil zejména v závodech kategorie Clio Cup. Už v roce 2020 byl ale blízko k tomu, aby odjel své první závody v TCR Eastern Europe. Měl totiž startovat při podniku na Masarykově okruhu v Brně, z toho ale nakonec sešlo.

S velkými ambicemi do sezony 2023 nejde: „S vozem TCR už jsem nejel tři roky. Konkurence je zde velká a všechny ty zkušené závodníky jsem sledoval. Budu se snažit připravit co nejlépe na každý závod,“ dodává.

Kromě závodů kategorií TCR a Clio Cup už má Citera na kontě zkušenosti také s vozy GT4. Pamatovat si na něj mohou i fanoušci českého motorsportu, i když spíše jen ti skalní. V roce 2019 totiž při podniku Clio Cupu Central Europe na Hockenheimringu startoval za mělnický tým Carpek Service. Na kontě má mimo jiné i druhou příčku ze závodu 24 hodin Dubaj. Zde v roce 2008 obsadil druhé místo ve třídě A1 s vozem Ford Fiesta, za jehož volantem se střídal s Fredym Barthem, Joem Schmidtlerem a Christopherem Miesem.

Stáj RTM Motorsport se letos vrací do TCR Eastern Europe, místo Golfu ale pojede s Civicem. Foto: TCR Eastern Europe


I když je TCR Eastern Europe východoevropským šampionátem, italské zastoupení v něm neuvidíme poprvé. Už v roce 2021 totiž v šampionátu působil Giacomo Ghermandi, který s modely Cupra Leon a Cupra Leon Competición startoval za tým Lema. Celkově obsadil 11. příčku a nejlépe dojel čtvrtý při prvním závodě na Hungaroringu.

Italská vlajka byla v šampionátu k vidění i loni. Levente Losonczy totiž na Slovakiaringu nastoupil za italský tým Aggressive. Za volantem vozu Hyundai Elantra obsadil dvě šesté příčky.


Martinek také připraven



Za RTM Motorsport možná letos v TCR Eastern Europe nepojede jenom Citera. K návratu za volant je totiž připraven také šéf stáje René Martinek. Naznačují to slova, která pronesl v prosinci minulého roku.

„Kvůli rozpočtu nemohu závodit celou sezonu. Proto mluvíme s Antoniem o tom, že by za nás mohl jet. Hlavním cílem bude bavit se,“ nechal se tehdy slyšet.

Martinek v TCR Eastern Europe příležitostně závodil už v letech 2019, 2020 a 2021 s vozem Volkswagen Golf GTI. V roce 2019 nastoupil v Brně, kde zaznamenal dvě šestá místa a celkově skončil se 16 body třináctý. V sezoně 2020 startoval na Slovakiaringu a v Brně. Tehdy dokázal bodovat pouze při druhé slovenské jízdě, která mu přinesla desáté místo. Na Slovakiaringu se Martinek objevil i v roce 2021. Tehdy bodoval v obou víkendových jízdách – připsal si desátou a devátou příčku.

S vozem Honda Civic, který letos nasadí u RTM Motorsportu, loni závodil Kim Lund Johansen v seriálu TCR Denmark. Foto: TCR Denmark


Kromě Martinka v minulosti závodil v TCR Eastern Europe za RTM Motorsport také Maciej Laszkiewicz. Polský jezdec odjel v roce 2019 první čtyři podniky. Nasbíral celkem 41 bodů a celkově skončil devátý. V závodě dosáhl nejlépe na sedmé místo.

Zdroj: TCR Eastern Europe, FORMULE.cz, úvodní foto: TCR Eastern Europe