Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Makeš bude pokračovat v TCR Eastern Europe

Makeš bude pokračovat v TCR Eastern Europe

Opět pojede za Mičánkův tým

Michal Makeš si v letošním ročníku odbyl svou premiéru v šampionátu TCR Eastern Europe. Český jezdec závodil s vozem Cupra Leon TCR v barvách stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra. Celkově skončil čtvrtý a na konto si připsal mimo jiné i jedno pódiové umístění. Dosáhl na něj při posledním závodě sezony na Hungaroringu.

A v TCR Eastern Europe budeme Makeše vídat i příští rok. Pojede za stejný tým jako letos. „I příští sezonu budu pokračovat v TCR Eastern Europe, samozřejmě s týmem Mičánek Motorsport powered by Buggyra. Nic jiného než TCR Eastern Europe není momentálně finančně reálné. Pokud se nám povede najít sponzory, tak bych se samozřejmě rád podíval do Evropy. Za momentální situace je to ale ještě těžší než kdy předtím,“ uvedl Makeš v rozhovoru pro oficiální web TCR Eastern Europe.

V TCR Eastern Europe sice Makeš letos zažil premiérovou sezonu, u stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra už ale působil v předchozích dvou letech v ESET Cupu. Závodil v kategorii Renault Clio Cup, kterou jak v roce 2018, tak v roce 2019 vyhrál. A podle vlastních slov mu skutečnost, že do nového šampionátu vstupoval s týmem, který dobře zná, pomohla.

„Samozřejmě, že to pro mě byla výhoda. Na každé testování i závod se mnou jel Tomáš Mičánek, který mi dělá inženýra po celou dobu, co závodím na okruzích. Po předešlých sezonách, které jsme spolu strávili, ví, jak mě co nejrychleji posunout co nejdále. Právě jemu musím poděkovat za to, jak mě naučil jezdit, obzvlášť na vodě. Když Tomáš závodil, byl na mokru velmi rychlý a tyto zkušenosti mi výborně předal,“ prohlásil Makeš..

„Samozřejmě mi spoustu zkušeností předal i Jiří Mičánek (šéf týmu – pozn. red.), který se stará, aby všechno bezproblémově fungovalo. Za celou sezonu nedošlo k žádným problémům a za to musím poděkovat právě Jirkovi. Musím poděkovat také našim mechanikům, kteří byli schopni upravit nastavení a opravit auto ve skvělém čase, abych mohl najet co nejvíce kilometrů,“ dodává.

Deštivý druhý víkendový závod na maďarském Hungaroringu skončil pro Michala Makeše třetím místem. Foto: TCR Eastern Europe

Co se letošní sezony týče, panuje u Makeše spokojenost: „Letošní netradiční sezona byla pro nás všechny velmi náročná, jelikož se na jaře téměř nemohlo testovat. Na první závodní víkend do Grobniku jsme tak odcestovali s přibližně sedmi sty najetými kilometry, což po více než šesti měsících od posledního závodu nebylo mnoho. Tento trend, kdy se nedalo moc testovat, trval po celou sezonu.

Vzhledem k tomu, že jsme k autu nedostali žádné nastavení, bylo pro nás důležité najet co nejvíce kilometrů, abychom mohli vyzkoušet, co funguje a co ne. S každým závodem jsme se posunuli dále a když se podívám na výsledky během sezony, je to vidět. Se sezonou jsem celkově spokojen.“

Z osmi závodníků s vozem značky Cupra, kteří do letošní sezony TCR Eastern Europe zasáhli, byl Makeš druhý nejlepší. Výše se v celkovém pořadí umístil pouze Milovan Vesnić. Srb se po loňském titulu stal vicemistrem.

Zdroj: TCR Eastern Europe, úvodní foto: TCR Eastern Europe