Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Na Slovakia Ringu dominovali Mičánkovi hoši

Na Slovakia Ringu dominovali Mičánkovi hoši

Pro vítězství si dojeli Záruba a Makeš

V neděli se uskutečnilo předposlední čtvrté dějství virtuálního seriálu ESET V4 Cupu s názvem ESET iSeries. Jezdci již podruhé během sezony změřili síly na Slovakia Ringu.

S kvalifikačním kláním se nejlépe popral Bartlomiej Mirecki (BM Racing Team). Polský závodník zvítězil v boji proti chronometru již potřetí v řadě. Druhý čas zaznamenal vedoucí muž průběžného pořadí jezdců Josef Záruba (Mičánek Motorsport powered by Buggyra) a třetí pozici obsadil Petr Fulín (Fullinrace Academy).

Po první jízdě byl ale nejšťastnější Záruba. Úvodní metry mu ovšem nevyšly zrovna podle představ. Přehnali se totiž přes něj jednak Petr Fulín, ale také Antonio Citera (RTM Motorsport), který předvedl vydařený start a ze sedmého místa se posunul až do čela.

Cílem prvního kola již ale Záruba projížděl na druhé příčce. Na tuto pozici povyskočil poté, co jak druhý Mirecki, tak třetí Fulín vycestovali ve třinácté zatáčce ven z trati.

Netrvalo dlouho a Záruba se posunul do čela. Během druhého okruhu se totiž ocitl mimo dráhu rovněž Citera, čímž sen překvapivého vítěze druhého závodu v Grobniku o dalším triumfu utrpěl vážnou ránu.

Od tohoto momentu si již Záruba nenechal první místo sebrat a dojel si pro druhé prvenství v sezoně. Tím se stal po Petru Fulínovi druhým závodníkem, který během ročníku 2020 opanoval více než jeden závod.

Radost ale udělal stáji Mičánek Motorsport powered by Buggyra také Michal Makeš, který do závodu vyrážel jako čtvrtý. Ten totiž dorazil do cíle se ztrátou jedné a půl sekundy na Zárubu jako druhý a brněnská stáj tak mohla slavit dvojité vítězství. Třetí místo obsadil Fulín.

Vítěz kvalifikace Mirecki se později ocitl mimo trať ještě jednou a v cíli se musel spokojit se šestou příčkou. Lídr z úvodních kol závodu Citera nakonec obsadil osmou pozici.

Ani své třetí kvalifikační vítězství nedokázal Bartlomiej Mirecki proměnit ve vítězství. Foto: Buggyra Racing

Triumf vozu Lamborghini Huracán přinesl také druhý závod víkendu. Tentokrát se ale nejednalo o auto řízené Josefem Zárubou, nýbrž Michalem Makešem. Ten se do čela dostal ihned po startu, na němž mu patřilo druhé místo. Do karet mu hrála také kolize mezi jeho týmovým kolegou Zárubou a Fulínem, po níž oba putovali až na chvost pole. Ve zbývajících kolech už Makeš dominoval a stal se tak šestým vítězem v sezoně.

Na druhé pozici dorazil do cíle Bartlomiej Mirecki a třetí skončil Pavel Gellner (Vekra Racing Team). Český závodník, který v dubnovém podniku na této trati slavil své dosud jediné vítězství, se k bronzovému úspěchu dopracoval po startu až z dvacátého místa. Z něj musel startovat poté, co do cíle prvního závodu nedorazil.

Záruba se dokázal vrátit na bodované pozice. Stalo se tak i přesto, že jej v dalším průběhu závodu potkal ještě jeden problematický moment. Po kontaktu s dalším pilotem Mičánek Motorsportu powered by Buggyra Jakubem Knollem totiž skončil mimo trať. Do cíle nakonec dorazil jako sedmý. Fulín naopak odcházel po dvanácté příčce s prázdnou.

Ve startovním poli jsme mohli spatřit mimo jiné také Téa Calveta, který nastoupil v barvách stáje Buggyra Zero Mileage. Francouze letos budeme u Buggyry vídat v evropském šampionátu tahačů a v současnosti úspěšně účinkuje ve virtuální verzi této série, kde mu po dvou odjetých podnicích patří celková třetí příčka. Při svém debutu v ESET iSeries se ale pohyboval ve spodnějších patrech výsledkové listiny. Zatímco kvalifikace pro něj skončila dvacátým časem, cíl úvodního závodu vůbec nespatřil a ve druhé jízdě byl klasifikován na patnácté pozici.

Před závěrečnou bitvou sezony, která se uskuteční 28. června v Brně, vede šampionát se 131 body Josef Záruba. Náskok pilota stáje Jiřího Mičánka mladšího na druhého Petra Fulína (96 bodů) činí 35 bodů. Šance na zisk titulu ale před posledními dvěma závody žije celkem u čtyř jezdců. Kromě zmíněné dvojice stále mohou pomýšlet na celkové prvenství také třetí Bartlomiej Mirecki (92 bodů) a čtvrtý Pavel Gellner (90 bodů).

Mezi týmy vede Mičánek Motorsport powered by Buggyra (198 bodů). Druhé místo patří Vekra Racingu (120 bodů) a na třetí příčce figuruje stáj Fullinrace Academy (96 bodů).

Zdroj: FORMULE.cz