Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Enge a Lamborghini září v Rakousku

Enge a Lamborghini září v Rakousku

V sobotu vyhrál Tomáš Enge se svým novým kolegou Davidem Russellem třetí závod šampionátu ADAC-GT-Masters na Red Bull Ringu.

V sobotu vyhrál Tomáš Enge se svým novým kolegou Davidem Russellem třetí závod šampionátu ADAC-GT-Masters na Red Bull Ringu. V neděli dojel Čechův bílý Lamborghini Gallardo druhý za vozem Huricane stejného výrobce posádky Bortolotti-Zaugg.

Výsledek kvalifikace pro sobotní závod demonstroval báječnou pestrost pole GT-Masters. Pole-Position vybojovala domácí dvojice Philip Eng/Klaus Bachler na Schütz-Porsche 911. Za výrobkem z Zuffenhausenu se seřadili Nissan GT-R (Jöst/Scholze), Reiterův Lambo Gallardo (Russell/Enge), Callaway-Vetta Wirtha a Keilwitze, Grasserův Lamborghini Huracan (Zaugg/Bortolotti) a Zakspeed-Mercedes Asche a Ludwiga. Mezi poraženými zůstali uživatelé BMW, Bentleye a Audi. Jakub Knoll sice ztrácel na nejrychlejšího jen 1,8 sekundy - při vyrovnanosti tohoto šampionátu to ovšem znamenalo beznaděj a předposlední místo na startu.

Při více, než 30stupňovém vedru se 21 posádek vrhlo do prvního závodu. Nehezký MRS-Nissan s Jöstem v kokpitu se při tom dokázal do první zatáčky vecpat před zklamaného polemana Enga, na kterého se na nějaký čas ze zadu tlačil Engeho kolega Russell. Australan se brzy probojoval na druhé místo a všem pozorovatelům bylo jasné, že až bílý Reiter-Lambo převezme profík rázu Tomáše Engeho, bude s vedoucím Nissanem zle. A bylo. Tomáš nasadil takové tempo, že se před japonský vůz dostal ještě během výměny Jösta na Scholzeho, jejichž Nissan beztak brzy na to odstoupil. Liberecký jezdec poté s přehledem dojel pro grandiozní vítězství jeho týmu z Kirchanschöringu a byl plný chvály na adresu svého málo známého co-pilota. Druzí dojeli With/Keilwitz na Callaway-Corvetě před Mercedesem Asche a Ludwiga.

Bílému BMW Z4 týmu Šenkýř se nedařilo ani v závodě. Vůz se 27 kol pohyboval mezi posledními, než musel odstoupit.

Pro nedělní závod si bývalý pilot F1 a Indy 500, Tomáš Enge zajistil pole-position, jeho vůz byl ovšem po sobotním vítězství "obdarován" vyšší váhou.. Jezdec z Liberce se v týmu Hanse Reitera cítí jako rybička ve vodě a stejně tak mu vyhovuje Reiterova nejnovější kreace, Lambo Gallardo R-EX. Čech byl o 67 tisícin rychlejší, než Corvetta Daniela Keilwitze. Za nimi číhali od druhé řady Gassner/Strauss (Nissan), Zaugg/Bortolotti (Lamborghini Huracan), Assenheimer/Alessi (Corvette) a Jöst/Scholze (Nissan). S nedobrou výchozí pozicí se museli znovu smířit v týmu Šenkýř. Němec Marioneck sice dotáhl odstup na pole-position na 1,6 sekundy - tento čas ovšem v neděli stačil jen na poslední místo na startu.

Start Engemu nevyšel optimálně, první dvě zatáčky musel bojovat o špičku s Keiltwitzovou Corvettou a nakonec se smířil s druhým místem. Za Reiterovým vozem se zařadil Grasser-Lambo posádky Bortolotti/Zaugg. Enge se ovšem nevzdával a šest kol atakoval špičkový vůz, než musel nechat Keilwitze táhnout a soustředit se na obranu druhého místa před Bortolottim a Bachlerem. Bortolotti dokázal těsně před výměnou jezdců Engeho předjet a předal výborně nastavený vůz Zauggovi jako druhý. Rozpoutal se krásný boj mezi bývalým jezdcem ChampCar, Wirthem a bývalým jezdcem GP2, Zauggem o vítězství. Pět kol před koncem se prosadil Jihoafričan a Wirth krátce na to navštívil boxy s uvolněným kolem, což otevřelo cestu k druhému místu Russellovi. Třetí dojeli Eng s Bachlerem a i Marioneck s Knollem ukončili víkend relativně smířlivě, na 14. místě.

Výsledky obou závodů ADAC-GT-Masters na Red Bull Ringu
Sobota:

1. Russell/Enge, Reiter-Lamborghini
2. Wirth/Keilwitz, Callaway-Corvette
3. Asch/Ludwig, Zakspeed-Mercedes
4. Assenheimer/Alessi, Callaway-Corvette
5. Eng/Bachler, Schuetz-Porsche

Neděle:
1. Wirth/Keilwitz, Callaway-Corvette
2. Russell/Enge, Reiter-Lamborghini
3. Eng/Bachler, Schuetz-Porsche
4. Asch/Ludwig, Zakspeed-Mercedes
5. Bleekemole/Stolz, HTP-Bentley


Callaway-Corwetta Keilwitze a Wirtha před Engeho Lamborghini a Ludwigovým Mercedesem.

Tomáš Enge si právě dojel pro velké vítězství.

Nedělní vítězi Bortolotti a Zaugg si předávají kokpit.

David Russell a Tomáš Enge.

Jakub Knoll před závodem.

Peter Zakowski s trofejí vítěze: Zakspeed vyhrál páteční závod dřevěných kár z kopce cílové rovinky!

 Bylo opravdu vedro...

Dal Tomáš Enge svému nedělnímu přemožiteli Bortolottimu až příliš dobré tipy..?

 
Start: ještě jsou Porsche a Nissan na špičce.

Nepříjemnost: Dobitsch se právě otočil uprostřed pole.

 Konec na háku traktoru pro Nissan Gassnera a Strausse.

Joest před Engem a Engem - to aby člověk zachoval přehled...

Na Red Bull Ringu je již vše připraveno pro hostování F1 za dva týdny.

 

 

 Dokázali v Rakousku dobře bodovat: Luca Ludwig a Sebastian Asch.

Tvrdý chlebíček pro Šenkýřův BMW v GT-Masters: učit se, učit se, učit se...

To ještě byli první: výměna jezdců u Nissanu v sobotu...

Ztratili v neděli možné vítězství: Keilwitz/Wirth.

Enge poděkoval vozu...

...a pak pomohl Russellovi na stupínek vítězů.

 Zasloužená sprcha v rakouském vedru.

Reiter Engineering měl prostě nejlepší přípravu a tým.