Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Formule 4 a F-Renault na Red Bull-Ringu

Formule 4 a F-Renault na Red Bull-Ringu

V F-Renault jistě právě rozkvétá několik talentů, o kterých bude v příštích letech slyšet v silnějších třídách.

V rámci ADAC-GT-Masters se minulý týden na Red Bull Ringu prezentovaly i dva šampionáty formulových vozů. V 39 kokpitech německých formulí 4, respektive za volanty devatenácti monopostů Severoevropského mistrovství F-Renault jistě právě rozkvétá několik talentů, o kterých bude v příštích letech slyšet v silnějších třídách.

North European Cup formule Renault je sice poněkud slaběji obsazen, než Evropské mistrovství těchto dvoulitrů, týmy jako ART, Fortec, Josef Kaufmann a AVF se ovšem na Red Bull Ringu postaraly o kvalitní startovní pole. Všechny tři závody víkendu ovládli švýcarští borci týmu zkušeného Němce Josefa Kaufmanna. Sobotní závod, stejně tak jako první jízdu v neděli, vyhrál Kevin Joerg před svým týmovým kolegou a krajanem Loicem Deletrazem. Syn bývalého pilota F1 Jeana-Denise Deletraze pak vyhrál třetí závod v neděli a vede s relativně velkým náskokem celkové hodnocení tohoto šampionátu. Ve formuli Renault se objevil i jediný Čech závodící na Red Bull Ringu v monopostech: Josef Záruba startoval za španělský tým Adriana Vallese a dokázal bodovat jedním sedmým místem. Za zmínku jistě stály i vyrovnané špičkové výkony Brita Gilla, Jihoafričana O´Keeffeho a indického juniora Force Indie, Daruvala. Rakouské fandy jistě potěšily dobré výsledky Ferdinanda Habsburga. Mladík, který by byl v případě znovuzavedení monarchie legitimním „následníkem trůnu“, si nevedl vůbec zle a skončil jednou pátý a jednou šestý.

Také v ADAC-Formel 4 se v první řadě mluví o „následníkovi trůnu“: Mick Schumacher byl i v Rakousku středem zájmu médií. Syn velkého Michaela jim sice nabídl silné téma – bohužel ne ohledně sportovních výsledků. Jezdci Van Amersfoort-Racingu se v kvalifikaci příliš nedařilo, což v posledním důsledku vedlo k dvou relativně spektakulárním nehodám. Po strkanici se soupeři ve středu pole skončil hned v prvním kole prvního závodu v bariéře zatáčky Remus. Ještě hůře dopadl v neděli, když mu mladý Rakušan Preining „pomohl“ za vysoké rychlosti do zdi startovní rovinky. Mick při tom nepustil volant, který mi při nárazu nalomil ruku...

Jako král F4 se ve Spielbergu prezentoval 17letý Švéd Joel Eriksson (mladší bratr pilota GP3 Jimmyho). Jezdec týmu Motopark se dokázal v našlapaném poli prosadit hned dvakrát a vede po šesti závodech v celkovém hodnocení. Třetí závod vyhrál Australan Joey Mawson. Lépe, než pod neuvěřitelným tlakem působící Schumi junior, se špičkovými výsledky předvedli i Estonec Aron, Němci Dienst a Zimmerman a – možná první Číňan s opravdovým talentem závodníka, Guan Yu Zhou.


Deletraz senior může být právem hrdý na výkony svého fíliuse.

Švýcar Kevin Joerg vyhrál na Red Bull Ringu dva závody F-Renault.

Loic Deletraz vede v celkovém hodnocení NEC-F-Renault.

Josef Záruba před kvalifikací...

...a na trati.

První tři v sobotu: Deletraz, Joerg a Daruval.

Start sobotního závodu F-Renault.

Ferdinand Habsburg.

„Následník trůnu“ Habsburg ve voze britského týmu Fortec.

 Má jasný vzor: Japonec Ukyo Sasahara s přilbou v lakování Ukyia Katayami.

Junior Force India, Jehan Daruvala z Indie.

Byl v Rakousku nejlepším jezdcem F4: Joel Eriksson.

I tohle už je „hotový závodník: 15letý Rus Robert Shwarzman z týmu Muecke.

Mick Schumacher byl celý víkend perfektně střežen manažerkou Sabine Kehmovou.

Další junior s velkým jménem: Jolyon Cecotto.

Pilot DTM Timo Scheider poprvé v roli šéfa týmu!

 Výsledky snažení Micka Schumachera...

Slibný Číňan Yu Zhou je juniorem Scuderie Ferrari.

Velkému vedru čelil tým Motopark „sprchovaným stanem“. Uvnitř je Johnny Cecotto senior.

Start ohromného pole F4.

Formule 4 měla na startu v Rakousku 39 vozů!