Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Button smutný ze svého výsledku před domácím publikem

Button smutný ze svého výsledku před domácím publikem

McLarenu hrozil trest za záměnu pneumatiky.

Zatímco jeden miláček britského publika, Lewis Hamilton, včera sklidil ovace za zisk pole position, druhý se musel s kvalifikací rozloučit hned v první části. Jensonu Buttonovi patří 18. příčka a nebýt vozů Manoru, musel by dnes startovat jako poslední. A nejhorší na tom je to, že za tímto umístěním není žádná porucha techniky ani penalizace. McLarenu chybí rychlost, což potvrdil Buttonův týmový kolega, Fernando Alonso, svým 17. místem a pouze o dvě a půl desetiny sekundy rychlejším časem.

"Pro nás oba je to těžké. Oba jsme si už zvykli bojovat o vítězství, nebo alespoň být blízko nejrychlejším, takže je to nyní pro nás těžké a stejně tak i pro celý tým. Ale jediné, co můžeme nyní dělat, je držet spolu a tlačit na vývoj vozu. Pouze to nám pomůže. Naštěstí už oba máme mnoho zkušeností a velmi nám to pomáhá."

Button jezdí daleko vzadu už téměř polovinu sezony a jistě ještě nezapomněl na dvě velmi zlé sezóny ve vozech továrního týmu Hondy, takže se s takovými víkendy už dokáže vyrovnat, ale Velká cena Británie je pro Brita jezdícího za britský tým obzvláště náročná na psychiku a obzvláště bolestivá.

"Je to těžké, opravdu moc těžké, hlavně takto před domácím publikem. Ve voze zapomenete na situaci a věci kolem a obzvlášť to platí pro domácí závod. Veřejnost, naši příznivci a fanoušci samozřejmě vědí o naší situaci, ale doma beztak vždy doufáte v něco víc.

Bohužel, takhle na tom teď jsme a tým s takovým postavením, který toho už zažil tolik jako McLaren, to nese těžce. Zde v Silverstone je vždy skvělá atmosféra, i dnes byla skvělá, ale před fanoušky to bolí o to víc. Neděle snad bude lepší."

McLaren na tom mohl být ještě o něco hůř. Po mnoha penalizacích v Kanadě a Rakousku za nedovolené výměny pohonných jednotek a převodovky hrozila v Silverstone další, tentokrát kvůli pneumatice. Alonso v kvalifikaci použil jednu z pneumatik určených pro Buttona a to pravidla samozřejmě nedovolují. Stevardi závodu se však rozhodli neudělit žádný trest, protože k záměně prokazatelně došlo za nestandardních okolností.

McLaren se v Q1 právě chystal na rychlou výměnu pneumatik Buttonova vozu a hned po něm se měl k mechanikům dostavit Alonso. Buttonovi však technici FIA na vjezdu do boxové uličky signalizovali výzvu okamžitě se dostavit ke kontrole hmotnosti vozu. Monoposty F1 mají stanovenou minimální hmotnost, pod kterou se nesmí dostat během závodu ani kvalifikace, proto namátkové kontroly nejsou ničím výjimečným. Nečekaně tedy k mechanikům první dorazil Alonso a to způsobilo zmatek a pochybení týmu.