Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Verstappen potrestán za ohrožení ostatních jezdců

Verstappen potrestán za ohrožení ostatních jezdců

Zastavil v ideální stopě.

Na konci první části kvalifikace našla kamera vůz Maxe Verstappena stát částečně mimo trať, ale zadní část zůstala na trati a co je nejhorší, v ideální stopě výjezdu z úzké vlásenky. Verstappen vystoupil z vozu a nechal ho jeho osudu, zatímco on odkráčel za svodidla. Navzdory postoupení z Q1 se tak nemohl zúčastnit Q2 a zítra měl startovat z 15. místa. Postaví se však až na 18. startovní pozici, jelikož stevardi mu udělili trest ztráty tří míst na startu.

Za samotné zastavení vozu Verstappen nemohl, selhala elektronika a vypnulo se vše od motoru až po volant. Stevardi mu však dávají za vinu odstavení monopostu v ideální stopě. Podle stevardů to bylo nejen nesprávné, ale Holanďan tím také ohrozil bezpečnost ostatních jezdců.

V jejich oficiální zprávě se píše, že jezdec vozu číslo 33 se po ztrátě výkonu nejprve pohnul vlevo, kde by jeho vůz mohl počkat až do ukončení Q1, pak se ale jezdec rozhodl jet vpravo, což skončilo zablokováním ideální stopy a dvojitou žlutou vlajkou.

O svůj poslední pokus dostat se do Q2 tak přišel Jenson Button i oba jezdci Sauberu.

"Byl jsem právě uprostřed trati a přišel jsem o elektřinu. Když se to stane, nefunguje ani spojka a vůz se zasekne na zařazeném stupni. Nemohl jsem s tím nic udělat," brání se Verstappen.