Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Wolffové se otevřely oči po Bottasově zranění

Wolffové se otevřely oči po Bottasově zranění

Rozhovor s odcházející jezdkyní.

Susie Wolff po oznámení svého odchodu z Williamsu i z F1 a ukončení závodní kariéry poskytla rozhovor redaktorovi Sky Sports.

Bylo to těžké rozhodnutí?
Samozřejmě, že bylo těžké. Ukončení kariéry je těžké pro každého sportovce, ale věřím své intuici a teď cítím, že je správný čas odejít. V létě, po mé poslední jízdě, jsem začala zvažovat možnosti pro příští rok a vždycky jsem říkala, že pokud se jednoho dne už nebudu moci pohnout dál, tak skončím. A teď by bylo logickým krokem dostat se na startovní rošt, jenže už je jisté, že se mi to nemůže podařit, takže nakonec nebylo těžké rozhodnout, co bych měla udělat.

Bylo těžké přijmout, že se vám to nepodaří?
Myslím, že důležitým momentem bylo zranění Valtteriho Bottase. Tehdy jsem nedostala šanci posunout se vpřed a tehdy jsem si uvědomila tvrdou realitu, že to možná bude ještě těžší, než jsem si myslela. Formule 1 je nelítostná, je zde mimořádně soutěživé prostředí a není to těžké pouze pro mě jako ženu, ale pro všechny jezdce, protože příležitostí je tak málo a jezdců bojujících o tyto příležitosti tak moc. To je prostě fakt. Alespoň že se mohu ohlédnout zpět a být spokojená, že jsem udělala sto procent a zkusila všechno. Nakonec jsem ráda, že jsem se takto rozhodla.

Není zvláštní, že v F1 není ani jedna žena?
Ale v F1 je spousta žen, jen žádná z nich nezávodí. V padoku je ale spousta fantastických žen odvádějících skvělou práci, ale nejsou vidět tak, jako jezdci. A jezdkyň je bohužel málo. Ale blíží se nová generace závodnic a já určitě věnuji část svého času a energie podpoře další generace.

Myslíš, že za jiných okolností bys byla schopna bojovat v čele závodu F1?
Samozřejmě si ráda myslím, že ano. Jsem sportovec jako každý jiný a nebyla bych tu, kdybych nevěřila, že na to mám. Vždycky, když jsem se dostala do vozu, jsem ukázala, že na to mám a bylo to v konkurenceschopném týmu, jezdila jsem s vozem schopným získávat pódia, takže bych si ráda myslela, že jsem dost dobrá. Ale nedostala jsem šanci. Bojovala jsem o ni ze všech sil, ale nedostala ji. S tím se musím smířit.

Ale v padoku tě snad ještě uvidíme, vždyť tvůj manžel Toto zůstává u Mercedesu…
Ale jistě. A navždy budu přítelkyní Williamsu. Mám tu spoustu přátel a respektuji tento tým, který mi dal šanci být součástí F1. Na pár závodů přijdu prostě jako Totova manželka.

Ale se závoděním ještě úplně nekončíš, nebo ano?
Čeká mě ještě velký rozlučkový závod - Závod šampionů v Londýně. S Davidem Coulthardem budeme reprezentovat tým Skotska. Loni jsme téměř vyhráli, takže letos už chceme opravdu vyhrát.