Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Massa přišel o pódium kvůli jednomu kolu

Massa přišel o pódium kvůli jednomu kolu

Williams hledá náhradníka za Bottase.

Williams dnes ukázal, že i letos bude patřit mezi nejsilnější týmy, ale z Austrálie nebude odlétat zcela spokojený. Valtteri Bottas do závodu neodstartoval a Massa nedokázal uhájit pódiovou třetí příčku před Sebastianem Vettelem. Brazilci přitom prý stačilo pouze jedno lepší kolo po zastávce v boxech, kterou absolvoval dříve než Vettel.

"Podařilo se nám dosáhnout hodně z našich cílů, byl to velmi pozitivní start do sezony," řekl Massa. "Lituji pouze toho, že se přede mě v boxech dostal Vettel. Když jsem vyjel z boxů, dostal jsem se za Ricciarda a ztratil za ním jeden a půl sekundy."

Massa navíc naznačil, že si není jist, zda Williams dostává od Mercedesu stejné motory jako tovární tým. Nejde mu do hlavy, jak mohli být v kvalifikaci o tolik pomalejší jen kvůli šasi. Také řekl, že pokud by tedy náhodou nedostávali stejné motory, mělo by se to změnit, protože Mercedes přece nemá důvod darovat body Ferrari.

Ferrari se obává také Pat Symonds, technický ředitel Williamsu, který uznal, že v Melbourne bylo rychlejší.

"Máme před sebou kus práce, Ferrari je rychlejší," řekl Symonds. "Ale Austrálie je hodně unikátní okruh a často zde dochází k ojedinělým výsledkům. Zde jsme viděli Mercedes, pak s odstupem nás a Ferrari a pak ostatní týmy a nemyslím, že by se to (v Malajsii) změnilo, ale malé odstupy se mohou z okruhu na okruh měnit."

Zástupkyně šéfa týmu, Claire Williams, mezitím přemýšlí o vhodném náhradníkovi za Valtteriho Bottase. Ten nemohl do závodu nastoupit kvůli silným bolestem zad, ovšem absolvoval kvalifikaci, takže za něj Williams nemohl poslat na trať náhradu. Fin doufá, že v Malajsii už bude v pořádku, ale Williams beztak bude muset mít v záloze alternativu. Přirozeně se nabízí možnost dát příležitost Susie Wolffové, o níž se média domnívala, že převzala pozici náhradní jezdkyně.

A měli na to dobrý důvod. Susie Wolff se dostala do vozu i během předsezónních testů, i když si nakonec velmi nezajezdila, jelikož kolidovala s Felipe Nasrem a další dny už patřily závodním jezdcům Williamsu. Kromě toho ji Williams pošle také do dvou pátečních tréninků a takovou příležitost dávají týmy většinou právě náhradním jezdcům, aby byli připraveni zaujmout místo závodního pilota. Williams však Wolffovou na start velké ceny nepustí.

"Susie Wolff je naší testovací jezdkyní, ne náhradní pilotkou," řekla během rozhovoru pro BBC Claire Williams. "Není na mně, abych řekla, zda bude Valtteri závodit. V každém případě si to vyžádá čas a teď nechci myslet na to, co bychom udělali, kdyby (v Malajsii) nemohl jezdit. Určitě však budeme mít připravenou náhradu."

Loni byl náhradním pilotem Williamsu Felipe Nasr, který však letos závodí za Sauber. Kromě Wolffové má ještě pod křídly mladého Brita Alexe Lynna, ten však nemá s řízením monopostu F1 žádné zkušenosti.