Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Novým šampionem GP3 je Esteban Ocon

Novým šampionem GP3 je Esteban Ocon

Jediným šampionátem, ve kterém na okruhu Yas Marina minulý víkend ještě "šlo o všechno", byla formule GP3.

Jediným šampionátem, ve kterém na okruhu Yas Marina minulý víkend ještě "šlo o všechno", byla formule GP3. Ital Luca Ghiotto (Trident) a Francouz Esteban Ocon (ART) se již v předešlých podnicích přetahovali o každý centimetr. Výsledkem byl skutečně vyrovnaný stav: před poslední kvalifikací na sterilním arabském okruhu je dělily jen dva bodíky ve prospěch Ghiotta. Ve volném pátečním tréninku byl nejrychlejší Oconův týmový kolega Marvin Kirchhoefer, oba favorité ovšem dosáhli hned dalších nejrychlejších časů, přičemž od sebe byli vzdáleni jen desetinku sekundy

Páteční kvalifikace přinesla novou změnu v pořadí na špičce celkového hodnocení: nejlepší čas si totiž zapsal 19letý Ocon. Inkasoval za to 4 body a najednou zase vedl před Ghiottem, který dosáhl za Cecconem a Kirchhoeferem pouze čtvrtého času. Další tři startovní řady za nimi vytvořili Eriksson s Bernstorffem, Fuoco s Palouem a Parry s Janoszem - tedy vesměs jezdci, kteří se již po celý závěr sezony nacházejí ve výborné Okonův pátek byl dodatečně oslazen rozhodnutím Mercedesu, udělit i příštího roku vytáhlému Francouzovi status oficiálního juniora (zatím bez bližší specifikace co to pro jeho kariéru bude znamenat). Ani první z obou rozhodujících závodů, jakým byl podnik v sobotu ráno nepřilákal na ochozy více diváků, než Octavia-Cup v Mostě.

Hrstka opravdových fandů se pak stala svědky toho, jak Ocon na startu riskoval vše a do první zatáčky brzdil tak extrémě pozdě, že opustil trať a musel první zákrut projet velkým obloukem po asfaltované záchytné zóně. Zůstal ale na plynu a na dráhu se vrátil pořád ještě jako první. Za ním se seřadili Ceccon (v zásadě odstartoval lépe, než poleman), Kirchhoefer, Eriksson, Bernstorff a v začáteční fázi velmi opatrný Ghiotto.

Ocon poté sérií nejrychlejších kol ujížděl soupeřům, ohrožení na něj ovšem číhalo v centrále ředitelství závodu, kde na něj uvalili 5 sekundovou penalizaci za "opuštění tratě s následující výhodou". V osmém kole se zbavil alespoň jednoho ze soupeřů: Cecconův vůz zůstal kvůli defektu stát na trati. Po polovině z 18 kol závodu vedl Ocon o 3 sekundy před Kirchhoeferem, za kterým pořád ještě jeli Bernstorff, Eriksson a nezvykle nervózní Ghiotto. Jindy tak klidný Ital se dopustil několika chyb a místo aby předvedl "tah kupředu", musel spíše bránit páté místo před Parrym.

Ani Ocon ovšem nedokázal v poslední třetině podniku držet své začáteční tempo a jezdci za ním jeho náskok dotáhli. "Probudil" se i Ghiotto a urputně se snažil stáhnout svůj odstup na rivala o titul pod oněch magických pět sekund. Při tom se ale dopustil třetí hrubé chyby dne a také jeho ředitelství varovalo kvůli opakovanému opuštění dráhy.  V cíli byl Ocon jako první, na stupínek vítězů ale musel pustit Kirchhoefera (jezdec z Lipska slavil své páté vítězství roku), Bernstorffa a Erikssona. "Na papíře" skončil junior Mercedesu čtvrtý před Ghiottem, což jeho náskok před rozhodujícím sprintem v neděli zvýšilo na 6 bodů. Zbývající body si rozdělili Parry, Fuocco,Palou, překvapivě rychlý ruský nováček Matevos Isaakyan a Polák Janosz.   

Stý závod mladé historie formule GP3 tedy musel v neděli ráno rozhodnout o následníkovi Gutierreze, Bottase a Kvjata na trůnu mistra. Poleman Palou se na startu dokázal prosadit a provedl ostatní první zatáčkou v pořadí Fuoco, Ocon, Ghiotto a Eriksson. Zvláštní odhodlání po zhasnutí červených světel ukázal Ocon, když ještě na startovní rovince lehce kolidoval jak s Ghiottem, tak i s Parrym. Chráněnec Adriana Campose, Alex Palou poté předvedl, jaké síly dokáže i v jezdci středu pole probudit výhoda pole-position.

18letý Španěl, jehož sezona 2015 byla poznamenána smůlou, ale i nejednou osobní chybou, najednou nebyl k poražení a od prvních metrů nezadržitelně letěl směrem prvního vítězství. Po polovině ze stanovených 14 kol měl jasný náskok 5 sekund na Fuoca, kterému v odstupech sekundy následovali Ocon, Ghiottto a Eriksson. Titul by za takového výsledku patřil Franko-Španělovi z týmu ART. Luca Ghiotto, fázemi ročníku až strašlivě dominující pilot, nedokázal v tomto rozhodujícím závodě najít recept, jak se před Ocona dostat.

Naopak, jeho velký soupeř mu v posledních kolech lehce ujel, zatímco Ghiotto měl plná zpětná zrcátka Erikssona a Bernstorffa. Esteban Ocon, jezdec který minulý rok porazil v ME formule 3 Maxe Verstappena, se letos dokázal prosadit i v GP3. Třetím místem za Palouem a Fuocem si zaslouženě dojel pro titul mistra.  Týmy GP3 budou smět roku 2016 nasazovat i čtyři nové vozy a zájem o tento šampionát je překvapivě velký i mezi špičkovými jezdci evropské F3: Charles Leclerc, Jake Dennis, Alexander Albon a Santino Ferrucci budou příští týden monoposty GP3 testovat stejně tak jako mistr britské F4, bratr novopečeného pilota Lotusu-F1 Jolyona, Will Palmer.

 

Výsledek sobotního závodu GP3, Yas Marina:

  

1

Marvin Kirchhofer

ART Grand Prix

38m13.565s

2

Emil Bernstorff

Arden International

0.618s

3

Jimmy Eriksson

Koiranen GP

1.299s

4

Esteban Ocon

ART Grand Prix

1.973s

5

Luca Ghiotto

Trident

5.407s

6

Matt Parry

Koiranen GP

6.694s

7

Antonio Fuoco

Carlin

14.728s

8

Alex Palou

Campos Racing

15.382s

9

Matevos Isaakyan

Koiranen GP

15.946s

10

Artur Janosz

Trident

17.538s

 

Výsledek nedělního sprintu GP3, Yas Marina:

1

Alex Palou

Campos Racing

27m46.982s

2

Antonio Fuoco

Carlin

4.429s

3

Esteban Ocon

ART Grand Prix

5.372s

4

Luca Ghiotto

Trident

6.462s

5

Jimmy Eriksson

Koiranen GP

7.694s

6

Emil Bernstorff

Arden International

8.245s

7

Marvin Kirchhofer

ART Grand Prix

9.526s

8

Pal Varhaug

Jenzer Motorsport

10.058s

9

Artur Janosz

Trident

13.187s

10

Kevin Ceccon

Arden International

15.434s

Konečný stav šampionátu GP3 roku 2015:

1

Esteban Ocon

253

2

Luca Ghiotto

245

3

Marvin Kirchhofer

200

4

Emil Bernstorff

194

5

Jimmy Eriksson

118

6

Antonio Fuoco

88

7

Kevin Ceccon

77

8

Matt Parry

67

9

Jann Mardenborough

58

10

Alex Palou

51